Naqoyquatsi

Naqoyqatsi

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 89'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Godfrey Reggio

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Πριν από περίπου 20 χρόνια ο Godfrey Reggio προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση με την ταινία του Koyaanisqatsi και τον ξεχωριστό τρόπο κινηματογράφησής της. Με το Naqoyqatsi (με ενδιάμεσο σταθμό το Powaqqatsi) ολοκληρώνεται η τριλογία που χρησιμοποιεί την δύναμη των εικόνων και την εκπληκτική μουσική του Philip Glass για να θέσει προβληματισμούς γύρω από διάφορα ζητήματα. Η λέξη "Naqoyqatsi" στη γλώσσα των Hopi αναφέρεται στον πόλεμο ως τρόπο ζωής, η μεταφορικά στη χρήση της βίας μέσα σε μια πολιτισμένη κοινωνία.

Ο Reggio χρησιμοποιώντας εικόνες της καθημερινότητας μετά από την ηλεκτρονική επεξεργασία τους, προσπαθεί να σχολιάσει την σύγχρονη πραγματικότητα αγγίζοντας θέματα που φτάνουν από την θρησκεία και την ιδεολογία έως την κλωνοποίηση και το βαθμό εξάρτησης του ανθρώπου από την τεχνολογία. Χωρίς τη βοήθεια του Philip Glass που ντύνει μουσικά την ταινία με τις υπέροχες συνθέσεις του, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν ίδιο. Αν και το Naqoyqatsi δεν είναι εξίσου δυνατό με τα υπόλοιπα δύο μέρη της τριλογίας, ο θεατής θα μείνει ικανοποιημένος από την ταινία. Και μερικές φορές αξίζει να παρακολουθούμε κάτι το διαφορετικό.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-01-2003  |  Διανομή: Warner-Roadshow  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.