Norbit

Norbit

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 102'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Brian Robbins

Πρωταγωνιστούν: Eddie Murphy, Thandie Newton, Terry Crews, Clifton Powell, Cuba Gooding Jr.

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Norbit (Eddie Murphy) είναι ένα ορφανό και καταφρονεμένο αγοράκι που καταλήγει να μεγαλώσει στο εστιατόριο-παιδικό σταθμό ενός ηλικιωμένου κινέζου, του Wong (Eddie Murphy). Καχεκτικός και δειλός καθώς είναι εισπράττει την περιφρόνηση από όλα τα παιδιά πλην της Kate (Thandie Newton), η οποία του δείχνει προσοχή και αγάπη. Οι δυο τους παραμένουν αχώριστοι ως τη στιγμή που το κοριτσάκι βρίσκει ανάδοχη οικογένεια. Τη μοναξιά και ανασφάλεια του Norbit πλέον έρχεται να καλύψει η Rasputia (για μαντέψτε, ξανά Eddie Murphy!), ένα τετράπαχο κορίτσι που τον παίρνει με το έτσι θέλω υπό τη προστασία της και προκαλεί το φόβο σε όλους τους υπόλοιπους πιτσιρικάδες. Αρκετά χρόνια μετά η Rasputia έχει μετατραπεί σε σωστό κήτος και μαζί σύζυγος του άβουλου Norbit τον οποίο εκμεταλλεύεται μαζί με τα τρία αδέρφια της. Τι θα συμβεί όμως στη ζωή του όταν ξανασυναντήσει την αγαπημένη του Kate;

Φαίνεται πως για κάποιο λόγο αναθάρρησε ο Eddie Murphy με τα δύο «Nutty Professor» και είπε να επαναλάβει παρόμοιο εγχείρημα. Έτσι κι έγινε λοιπόν. Σε ρόλο μεταμορφωτή του και πάλι ο βραβευμένος με Oscar Nick Becker ο οποίος επιμελείται τα των τριών χαρακτήρων του ενσαρκώνει: τον καχεκτικό Norbit, την... καλλίγραμμη Rasputia και τον κινέζο Wong.

Αν και πρόκειται για κωμωδία, το επίπεδο χιούμορ του «Norbit» είναι τραγικά επαναλαμβανόμενο και - πολύ περισσότερο - αγγίζει τα όρια της προσβολής ως προς τους ίδιους τους αφρο-αμερικανούς. Είναι μάλιστα φοβερό πώς ένας διάσημος και καταξιωμένος εκπρόσωπός τους - και όχι κανένας wannabe σταρ - να συνυπογράφει σε μία τέτοια politically correct γελοιοποίησή τους. Δε πιστεύω ο Murphy να έχει επιτακτική ανάγκη τα συγκεκριμένα χρήματα και δουλειά. Ακόμα και αν όμως το θεωρήσουμε ως μία απλή διακωμώδηση καταστάσεων πηγμένων στα κλασικότερα των κλισέ, δεν υπάρχει σημείο που να εκπλήσσεσαι ή έστω να γελάς με τη ψυχή σου σε κάποια ευρηματική σκηνή. Οι ίδιες γκριμάτσες, τα ίδια μπουχτισμένα αστεία περί πάχους και κόμπλεξ, οι ίδιες καφρίλες, ολίγο από ρομάντζο και αυτό ήταν! Μία ακόμα παραγωγή που τολμά να διεκδικεί εισιτήρια καμουφλαρισμένη ως κάτι το νέο τη στιγμή που τα video clubs πνίγονται στην ανάλογη μπούρδα. Στη φάρσα εξάλλου πολύ καλύτεροι είναι οι 'jackass', οι οποίοι αν μη τι άλλο μέσα από τη βλακεία τους επιχειρούν ό,τι πιο τραβηγμένο μπορούν να σκεφτούν (;) ή να τους προτείνουν.

Παραθέτω απλά χρόνους (που συνεπάγονται χρήμα και κατανάλωση φαιάς ουσίας, όπου υπάρχει) σχετικούς με το «Norbit»: χρειάστηκαν 9 μήνες για να δημιουργηθούν τα τρία 'πρόσωπα' του Murphy και 3,5 ώρες για την κάθε μεταμόρφωση. Όλα αυτά και προφανώς πολλά περισσότερα για μία ανακυκλωμένη κωμωδία που μόνο το αμερικάνικο κοινό και box office ξέρει να (εκ)τιμά.

Κανείς δεν αρνήθηκε στο Murphy τις κωμικές και μιμητικές υποκριτικές του ικανότητες, όμως έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που μας έκανε να γελάσουμε αβίαστα. Όσο για τον Cuba Gooding Jr., περνά απαρατήρητος βρισκόμενος εκτός κλίματος και απέχοντας παρασάγγας από το αγαλματάκι του 1996 για το «Jerry Maguire». Ακόμα όμως και η παρουσία της Thandie Newton δε μπορεί να προσφέρει σημαντικά σε μία ταινία που ούτως ή άλλως προσαρμόστηκε για τον βασικό της πρωταγωνιστή.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-04-2007  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.