Moliere

Μολιέρος

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Laurent Tirard

Πρωταγωνιστούν: Romain Duris, Fabrice Luchini, Laura Morante, Edouard Baer, Ludivine Sagnier

Κριτική: Μάρα Θεοδωροπούλου

Το 1658, ο Jean-Baptiste Poquelin (ή Μολιέρος) επιστρέφει μαζί με τη θεατρική του ομάδα στο Παρίσι μετά από 13 χρόνια ασταμάτητων περιοδειών σε κάθε πόλη και χωριό της Γαλλίας, έχοντας αποκτήσει φήμη εξαιρετικού συγγραφέα φαρσοκωμωδιών. Ο ίδιος ο βασιλιάς τον προσκαλεί να ανεβάσει ένα καινούργιο έργο του στο παλάτι και ο Μολιέρος αποφασίζει πως η περίσταση απαιτεί το ανέβασμα μιας τραγωδίας. Η μυστηριώδης επίσκεψή του σε μια ετοιμοθάνατη γυναίκα, όμως, του αλλάζει γνώμη και τελικά ανακοινώνει στο θίασό του πως θα ερμηνεύσουν κωμωδία. Τότε ξεκινά ένα μακρύ flashback που μας μεταφέρει στην εποχή που ο Μολιέρος έκανε τα πρώτα του ανεπιτυχή βήματα ως τραγικός ηθοποιός και που τα χρέη του ήταν τόσο μεγάλα που τον οδήγησαν στη φυλακή. Ο Jourdain, ένας πλούσιος έμπορος, πληρώνει την εγγύηση και χαρίζει στο Μολιέρο την ελευθερία του, ζητώντας ως αντάλλαγμα να τον βοηθήσει στη συγγραφή ενός έργου που θα γοητεύσει μια όμορφη νεαρή μαρκησία. Για να δικαιολογήσει την παρουσία ενός άγνωστου στο σπίτι του στη σύζυγο και τις κόρες του, ο Jourdain συστήνει το Μολιέρο ως ιερέα-διδάσκαλο της μικρής του κόρης... με το όνομα Ταρτούφος.

Μια πρωτότυπη αφηγηματική προσέγγιση τοποθετεί αυτομάτως την ταινία του Laurent Tirard πιο πάνω από τις συνηθισμένες βιογραφίες και ίσως στο ίδιο επίπεδο με το ευρηματικό «Shakespeare In Love»: ο δημιουργός συναντά χαρακτήρες των μελλοντικών του έργων λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία που θα κάνει τον ίδιο και το θίασό του διάσημους. Κατά συνέπεια, η έμπνευση του εν λόγω δημιουργού γίνεται σχεδόν χειροπιαστή, αποτελώντας παράλληλα οργανικό κομμάτι της μυθοπλασίας. Η ταινία θυμίζει τις ανάλαφρες και καλογραμμένες κωμωδίες του Μολιέρου και χρησιμοποιεί παρόμοια παιχνίδια με τις λέξεις που εξακολουθούν να κάνουν απολαυστικά τα έργα του μέχρι και σήμερα. Σε κάποια σημεία κινδυνεύει να βυθιστεί κάτω από το βάρος των πολλών πληροφοριών και της συσσώρευσης χαρακτήρων, αλλά ο Tirard ξέρει να διατηρεί τις ισορροπίες χωρίς να θυσιάζει το ρυθμό. Ο Romain Duris, ανερχόμενο αστέρι του γαλλικού κινηματογράφου χάρη στο περσινό νουάρ «De Battre Mon Coeur S'Εst Arrete» και την κωμωδία «Les Poupees Russes» (συνέχεια του «L'Auberge Espagnole»), είναι ένας χαρισματικός Μολιέρος που δεν παρασύρεται από την ευκολία του slapstick. Την παράσταση κλέβει, όμως, ο αμίμητος Fabrice Luchini στο ρόλο του κυρίου Jourdain, ενός χαρακτήρα που στην ανικανότητά του να δει την απελπισμένη γελοιότητά του προκαλεί άβολο γέλιο χωρίς να γίνεται ποτέ γραφικός.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-04-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.