The Host

Ο Επισκέπτης

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 119'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bong Joon-ho

Πρωταγωνιστούν: Song Gang-ho, Byeon Heui-bong, Park Hae-il, Bae Du-na, Ko A-sung

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Το 2000, σ' ένα χημικό εργαστήριο μιας αμερικανικής στρατιωτικής βάσης στην Κορέα, μια σεβαστή ποσότητα αποβλήτων χύνεται στον υπόνομο (που καταλήγει στον ποταμό Χαν), έπειτα από διαταγές ενός αξιωματικού. Μερικά χρόνια αργότερα, σ' ένα πάρκο στη Σεούλ, κοντά στις όχθες του Χαν, διάφοροι κάτοικοι που αράζουν νωχελικά στο γρασίδι παρατηρούν μια τερατόμορφη μάζα να κρέμεται κάτω από την παρακείμενη γέφυρα. Στην αρχή δε δίνουν ιδιαίτερη σημασία, αλλά όταν το 'τέρας' βγαίνει στην ακτή με απειλητικές διαθέσεις, επικρατεί πανικός. Στη διάρκεια του χάους που ακολουθεί την πρώτη επίθεση, μια νεαρή έφηβη, η Hyeon-seo (Ko A-sung), καταπίνεται από το πλάσμα και όλοι τη θεωρούν νεκρή. Όταν δίνει αχνά σήματα ζωής, η οικογένειά της αποφασίζει να τη βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί. Είναι η ώρα που ο ο γενικώς αποτυχημένος πατέρας της μικρής (Song Gang-ho) και τα δύο αδέρφια του, η εύθραυστη τοξοβόλος που ακόμα δεν έχει κατακτήσει πρωτάθλημα (Bae Du-na) και ο άνεργος πτυχιούχος (Park Hae-il), μαζί με τον φιλήσυχο παππού (Byeon Heui-bong), θα πρέπει να βάλουν τις προσωπικές τους διαφορές στην άκρη για ν' αντιμετωπίσουν τη μεταλλαγμένη απειλή.

Αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές και ένθερμα χειροκροτήματα από όποιες σκοτεινές αίθουσες πέρασε (φεστιβαλικές και μη), ο 'Επισκέπτης' χτυπά επιτέλους και τη δική μας πόρτα. Η νέα ταινία του Κορεάτη Bong Joon-ho αρχίζει σαν ένα κανονικό monster thriller, αλλά στην πορεία καταφέρνει να μετουσιωθεί σε κάτι αναπάντεχα φρέσκο και απολαυστικό. Χωρίς να ξεφύγει ούτε λεπτό από τα κινηματογραφικά όρια που προστάζει το είδος της 'ταινίας-τρόμου-με-τέρατα', αγκαλιάζει παράλληλα και διάφορα άλλα είδη στην πορεία, εμπλουτίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ιστορία με δραματικές σκηνές, στοιχεία κοινωνικής και πολιτικής σάτιρας, αλλά και στιγμές αυτοπαρωδίας. Για παράδειγμα, η σεκάνς της πρώτης επίθεσης του τέρατος είναι τόσο καλοστημένη που μεταδίδει τον αυθεντικό πανικό του πλήθους, και θα μπορούσε να αποτελέσει φόρο τιμής στον Sergei Eisenstein. Υποστηριζόμενο από την άρτια σκηνοθετική προσέγγιση, την πολύ καλή ατμοσφαιρική φωτογραφία και το πετυχημένο καστ, το «The Host» αποτελεί μια ολοκληρωμένη δημιουργία που δε φοβάται να πει αυτό που θέλει. Ποιος είναι τελικά ο 'κακός'; Το τέρας, οι Αμερικάνοι που ευθύνονται για τη μόλυνση ή οι ίδιοι οι Κορεάτες;

Η ερώτηση δεν έχει εύκολη απάντηση, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η ιδέα άρχισε να γεννιέται στο μυαλό του Bong Joon-ho την ίδια χρονικά περίοδο με την έξαρση της επιδημίας του ιού SARS, πριν από μερικά χρόνια στη νοτιοανατολική Ασία. Έτσι, το «The Host» αποκτά πιθανώς κι ένα άλλο επίπεδο, αυτό της κοινωνικής καταγραφής μιας τερατώδους απειλής στους ανθρώπους των δυτικοποιημένων πόλεων. Κι σ' αυτό το σημείο είναι που η ταινία απογειώνεται οριστικά, περιγράφοντας (και χλευάζοντας ταυτόχρονα) μια κατάσταση που δε μας άγγιξε πολύ 'εδώ', στις δυτικές πόλεις. Ξαφνικά, το τέρας και η τύχη της συγκεκριμένης οικογένειας μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα και τον κύριο λόγο έχει η κοινωνία σα σύνολο, με τους ανήμπορους μηχανισμούς και τις παράλογες αντιδράσεις της. Είναι σίγουρο ότι μερικές σκηνές της τελικής αναμέτρησης θ' αποτυπωθούν για καιρό στο μυαλό και ότι το «The Host» έχει ήδη περάσει στην ιστορία σαν μια σκεπτόμενη ταινία τρόμου, σε μια εποχή που το είδος χωλαίνει σοβαρά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-04-2007  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.