Πέρα Από Τη Λίμνη

Περα Απο Τη Λιμνη

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 87'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Στράτος Στασινός

Πρωταγωνιστούν: Στάθης Μαντζώρος, Ana Dimitrijevic, Χρήστος Καλαβρούζος, Αναστασία Πανταζοπούλου, Νικόλ Κοκκίνου

Κείμενο: Σπύρος Θωμόπουλος

Σ' ένα παραλήμνιο χωριό στην Ήπειρο, ένα βράδι τις Απόκριες, μπαίνει στο καφενείο μια ομάδα γυναικών ντυμένες σαν ξωτικά, πειράζουν τους σαστισμένους θαμώνες και χάνονται ξανά στη νύχτα. Ο Θάνος (Στάθης Μαντζώρος), ένας νέος του χωριού, γοητεύεται με μία από αυτές, αλλά δεν καταφέρνει να δει το πρόσωπό της λόγω της μεταμφίεσής της. Ενώ οι μέρες περνούν, η γυναίκα αυτή του γίνεται έμμονη ιδέα και ψάχνει να τη βρει, προκαλώντας τις μάταιες αντιδράσεις τόσο της οικογένειάς του, όσο και της φίλης του, Μαρίας (Ana Dimitrijevic). Παρά τις προειδοποιήσεις της γιαγιάς του, η οποία είναι η μόνη που τον καταλαβαίνει, ο Θάνος την αναζητεί στην άλλη όχθη της λίμνης, εκεί που - σύμφωνα με τους τοπικούς θρύλους - ζουν νεράιδες και ξωτικά. Όταν, τελικά, συναντά μια νέα γυναίκα που ζει σε κάτι ερείπια, νομίζει ότι βρήκε τη νεράιδα που έψαχνε, αλλά σύντομα διαπιστώνει ότι έχει το πρόσωπο της Μαρίας.

Το «Πέρα Από Τη Λίμνη» είναι ένα παραμύθι. Ένα παραμύθι που εκτυλίσσεται στην ελληνική επαρχία, ζωντανεύοντας τους θρύλους και τις παραδόσεις της. Ο ήρωας, ο νέος του χωριού, το καλό παλικάρι, μαγεύεται από μια ιδέα και ξεκινά την μοναχική του πορεία κόντρα στην οικογένειά του, στην κοινωνία του, αλλά και στην ίδια του τη λογική, προκειμένου να βρει το πολυπόθητο αντικείμενο της αναζήτησής του. Η αναζήτηση θα τον φέρει αντιμέτωπο με διάφορες δυσκολίες και περισσότερο με τους φόβους του, αλλά ταυτόχρονα θα του διδάξει πράγματα που θα του φανούν χρήσιμα στο τέλος.

Η νέα ταινία του Στράτου Στασινού βασίζεται στον τυπικό σκελετό ενός λαϊκού παραμυθιού. Αν ήταν τυπωμένο στις σελίδες ενός βιβλίου, ίσως και να προκαλούσε κάποιο ενδιαφέρον. Σαν κινηματογραφικό πόνημα, όμως, είναι φοβερά πληκτικό. Η σκηνοθεσία του δημιουργού δεν έχει τίποτα που να κεντρίζει το μυαλό του θεατή, οι χαρακτήρες δεν έχουν δουλευτεί καθόλου, οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι εξαιρετικά χαμηλού επιπέδου (με αχνή εξαίρεση το Χρήστο Καλαβρούζο στο ρόλο του πατέρα) και τα κακοφτιαγμένα ειδικά εφέ, αντί να προκαλούν το δέος με το πέρασμα στον κόσμο του φανταστικού, προκαλούν αβίαστα γέλια. Ακόμα και η αλληγορική ανάγνωση (πάντα υπάρχει τουλάχιστον μία σε κάθε παραμύθι), το μόνο που έχει να πει είναι τετριμμένο και ετεροχρονισμένο: ο άνδρας ασφυκτιά στη συνηθισμένη του ζωή (με οικογένεια και γυναίκα) και ψάχνει την 'άλλη' γυναίκα, την εξωτική ομορφιά, τη νεράιδα, τη μάγισσα, την ιδέα. Ε, και; Ούτε καν οι δύο σκηνές γυμνού της Dimitrijevic δεν καταφέρνουν ν' ανασύρουν το ενδιαφέρον από τον πάτο (της λίμνης).

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-04-2007  |  Διανομή: Odeon

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.