The Reaping

Οι Δέκα Πληγές

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Stephen Hopkins

Πρωταγωνιστούν: Hilary Swank, David Morrissey, Idris Elba, Stephen Rea, AnnaSophia Robb

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Μετά τον άδικο χαμό του άνδρα και της κόρης της η πρώην ιεραπόστολος και νυν πανεπιστημιακός Katherine Winter (Hilary Swank) αποφαίνεται πως και η ζωή είναι σκληρή και Θεός δεν υπάρχει. Η οργή της για αυτά που συνέβησαν επενδύεται στο κυνήγι αποδείξεων πως τα so-called θαύματα των Γραφών αλλά και κάθε υποψήφιο σύγχρονο δεν είναι παρά μία ανοησία που η άγνοια των ανθρώπων τα μπόλιασε με θεϊκή υπόσταση και πως όλα υπόκεινται σε επιστημονική ερμηνεία. Τη βοήθειά της για να λύσει το μυστήριο πώς έγιναν κατακόκκινα τα νερά του ποταμού θα ζητήσει ο Doug (David Morrissey) εκ μέρους όλων των κατοίκων της μικρής πόλης. Ο θάνατος ενός αγοριού και η περίεργη συμπεριφορά της αδερφής του θορυβεί τους θεοφοβούμενους πως το ποτάμι είναι ίσως η αρχή μίας σειράς πληγών αντίστοιχων με την... ιστορική δεκάδα του Φαραώ!

Βιβλικά φαινόμενα σε αμερικάνικο έδαφος και φυσικά πού καλύτερα για την εμφάνισή τους από την έρμη αμερικάνικη επαρχία. Αποτελεί συνηθισμένη πρακτική τα θριλεράκια που προκειμένου να εκλύσουν δαιμονικές ή εξωγήινες δυνάμεις παρουσιάζουν κωμοπόλεις περισσότερο απομονωμένες και από ακριτικά νησάκια του Αιγαίου! Ας όψεται όμως αυτή η αναθεματισμένη σημειολογία του τρόμου. Εν πάσει περιπτώσει την κοινοτοπία τη συγχωρείς ή έστω την υπομένεις. Αλλά δεν αντέχεται να βλέπεις παραγωγές που δε φείδονται χρημάτων να αντιγράφουν μέσα στην απελπισία τους χωρίς αιδώ ταινίες-σταθμούς του είδους. Ο θάνατος-τιμωρία του ιερέα Costigan (Stephen Rea) αλά 'Προφητεία' (και να φανταστείς πως προέκυψε και πρόσφατο remake της) ή η 'αναβίωση' του «Rosmary's Baby» στο φινάλε που θα έπρεπε να οδηγήσει τον Polanski να ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα είναι απλώς τα προφανή. Φυσικά δε μπορεί να λείψει η κακοφορμισμένη ανα(ν)τροπή που λίγο ακόμα και θα αρχίσουμε να παρουσιάζουμε στερητικά σύνδρομα σε ενδεχόμενη έλλειψή της. Επομένως τι αξίζει από το οπτικά θελκτικό «The Reaping»; Η απάντηση περιορίζεται στους χρωματισμούς (ειδικότερα στις αντιθέσεις πράσινου-κόκκινου στο ποτάμι), στα ψηφιακά εφέ που μπορεί να μη καινοτομούν αλλά υποστηρίζουν τις υποψήφιες Πληγές καθώς και η περιφερόμενη Swank που με το άοπλο στιλάκι της Lara Croft μας επιδεικνύει softly τις αδιαμφισβήτητες χάρες της. Όσοι μαντεύετε από τώρα πως ο Morrissey δεν εκμεταλλεύεται ουδόλως το διαθέσιμο κινηματογραφικό χρόνο απλά κερδίσατε ένα εύκολο στοίχημα.

Το «The Reaping» περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι ενοχλητικό, γιατί καταφέρνει να επιβεβαιώσει τους φόβους μας πως σε οποιοδήποτε τομέα μπορεί να εκτεθεί το κάνει με παιδιάστικη αφέλεια από τον αστείο διδακτισμό του χαρακτήρα της Swank πως η πίστη σώζει μέχρι την καθήλωση σε βέβαιες πεπατημένες. Δυστυχώς ακόμα περιμένω τη φορά που θα χαρώ ένα καλογυρισμένο θρίλερ, πολλώ δε μάλλον εσχατολογικής θεματολογίας. Το σίγουρο είναι πως η ταινία του Stephen Hopkins δεν είναι αυτό που έψαχνα. Λέτε τελικά η πίστη να με σώσει;

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-04-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.