Bad Faith

Λάθος Πίστη

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Roschdy Zem

Πρωταγωνιστούν: Roschdy Zem, Cecile De France, Pascal Elbe, Jean-Pierre Cassel, Martine Chevallier

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Ismael είναι αραβικής καταγωγής. Η Clara αντιθέτως, Εβραία. Και οι δυο τους ζουν στο Παρίσι, ερωτευμένοι, κρατούν όμως κρυφή τη σχέση αυτή από τις οικογένειές τους. Όταν η Clara μαθαίνει πως περιμένει παιδί συνειδητοποιούν πως ήρθε η ώρα να αποτολμήσουν την επισημοποίηση του δεσμού τους και μαζί τη συγκατοίκηση. Η αρχική συγκρατημένη αισιοδοξία για τη στάση των δικών τους μετατρέπεται γρήγορα σε προβληματισμό. Οι θρησκευτικές και πολιτιστικές τους διαφορές αρχίζουν να γιγαντώνονται στο μυαλό τους τη στιγμή που ο επικείμενος ερχομός του παιδιού τους πιέζει για το αν θα πρέπει να το κρατήσουν ή πολύ περισσότερο αν μπορούν να είναι πλέον μαζί.

Ο Roschdy Zem κάνει ντεμπούτο σε σενάριο-σκηνοθεσία και πρωταγωνιστεί σ' ένα αισθηματικό δράμα με μούσα του τη Cecile της Γαλλίας (Cecile De France). Η χημεία των δύο τους είναι το πρώτο σκέλος στο οποίο βασίζεται το project. Η οπτική αντίθεση τους ισοφαρίζεται από τη σύγκρουση των κόσμων τους και ο τρόπος με τον οποίο το μετουσιώνουν πείθει για το εκρηκτικό μείγμα ερωτισμού τους. Ως προς το δεύτερο και βασικότερο σκέλος τώρα, αυτή ακριβώς η αντιπαράθεση εθνών, θρησκείας και κουλτούρας που αντιπροσωπεύουν οι πρωταγωνιστές αποτελεί την κεντρική ιδέα που βέβαια καθόλου ξένη δε μας είναι. Την έχουμε συναντήσει αρκετές φορές ακόμα και μέσα από δικές μας τηλεοπτικές παραγωγές. Κατά το σκηνοθέτη όμως πρόκειται να ένα άκρως επίκαιρο ζήτημα (ειδικά η θρησκευτική αντιπαράθεση) που απασχολεί σοβαρά ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Το να τοποθετούνται όμως οι ήρωες σε ένα ουδέτερο και πολυπολιτισμικό πλαίσιο όπως το σύγχρονο Παρίσι αποτελεί για αυτόν μία καλή ευκαιρία να αποδείξει την φαιδρότητα μίας τέτοιας σύγκρουσης που γεννά φανατισμό.

Η σημειολογία της ακολουθεί τα ασφαλή μονοπάτια που όλοι, λίγο-πολλοί φανταζόμαστε: ο κεκαλυμμένα εχθρικός περίγυρος, η μητέρα της Clara που αδυνατεί να χωνέψει την επιλογή της κόρης της, η 'μύγα' που πάει και κάθεται σε αυτόν που αισθάνεται απειλή, οι αναμενόμενες διαφορές κουλτούρας των δύο ηρώων με ό,τι αυτές συνεπάγονται κτλ. Εξαιτίας της ανδρικής παρουσίας στο σενάριο και τη σκηνοθεσία, τονίζεται με ευστοχία η προσπάθεια χειραγώγησης του Ismael από τα θηλυκά της... απέναντι όχθης. Είναι μία από τις λίγες φορές που έστω και διακριτικά η ανδρική οπτική εκφράζεται εντονότερα εν σχέσει με τη γυναικεία μέσα από το δεδομένο genre. Εκεί όμως που το χάσμα μεταξύ τους παγιώνεται αληθοφανώς, επεμβαίνει η καταπραϋντική λύση. Ανάλογα με το τι αρέσκεστε όμως να βλέπετε, μπορείτε να τοποθετηθείτε. Το «Bad Faith» άλλωστε αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση soft δράματος που χαϊδεύει κομψά και ειρηνιστικά μερικά σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα. Η γλυκύτητα της Cecile, οι προσεγμένες ερμηνείες - δώστε προσοχή στον πατέρα της Clara τον οποίο ερμηνεύει ο αγέραστος Jean-Pierre Cassel - και η απουσία αχρείαστης μελούρας προσμετρούνται στα συν της πρώτης σκηνοθετικής απόπειρας του Zem.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-04-2007  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.