The Painted Veil

Βαμμένο Πέπλο

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 125'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: John Curran

Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Edward Norton, Liev Schreiber, Toby Jones, Diana Rigg

Κριτική: Εύα Παραδείση

Η Kitty (Naomi Watts), γόνος καλής οικογενείας, αισθάνεται αφόρητη πίεση από την μητέρα της καθώς είναι ακόμα ανύπαντρη την ημέρα του γάμου της μικρότερης αδελφής της. Σε μια στιγμή παρόρμησης και με την ελπίδα να αφήσει την βαρετή αριστοκρατία του Λονδίνου του 1925 για κάτι πιο εξωτικό, δέχεται την πρόταση γάμου του Walter Fane (Edward Norton), ενός ήσυχου και σοβαρού βακτηριολόγου που την παίρνει μαζί του στη Σανγκάη. Εκεί, απορροφημένος από τη δουλειά του, ο Walter σιγά σιγά συνειδητοποιεί ότι δεν έχει τίποτα κοινό με τη σύζυγό του. Όταν μαθαίνει ότι αυτή τον απατά με έναν Βρετανό διπλωμάτη (Liev Schreiber), σε μια έκρηξη εκδίκησης εναντίον της και εναντίον του εαυτού του, απότομα ανακοινώνει ότι δέχτηκε μια νέα θέση και θα πρέπει να εγκατασταθούν στο επίκεντρο μιας επιδημίας χολέρας. Η Kitty δεν έχει άλλη επιλογή παρά να τον ακολουθήσει, αφού ένα διαζύγιο λόγω μοιχείας θα σήμαινε την κοινωνική καταστροφή της.

Έτσι ξεκινά το μεγάλο σωματικό και συναισθηματικό ταξίδι των δύο ηρώων. Σε ένα καταπράσινο χωριό της Κίνας, ανάμεσα στον πόνο και στα ανθρώπινα συντρίμια θα μάθουν την συγχώρεση, την κατανόηση, την τρυφερότητα και θα ανακαλύψουν πάλι ο ένας τον άλλο. Πιστοί στο πνεύμα του βιβλίου, οι ακριβείς διάλογοι του Ron Nyswaner («Philadelphia») αποκαλύπτουν αργά και σταθερά την σκοτεινή και την ανθρώπινη πλευρά των δύο ηρώων. Η Watts δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στο επίκεντρο της ταινίας, ενώ ο Norton δίνει πάλι τον καλύτερο εαυτό του σε έναν ρόλο που δεν μας έχει συνηθίσει. Προτάθηκε μάλιστα για το βραβείο Α' ανδρικού ρόλου στα Independent Spirit Awards. Η σκηνοθεσία του John Curran αποποιείται κάθε τι ακαδημαϊκό και προσφέρει πάνω από όλα μια ταινία χαρακτήρων, ενώ με έξυπνες μικρές πινελιές αποδίδει πλήρως το κοινωνικοπολιτικό φόντο, τις δεισιδαιμονίες και την πάλη ενός αρχαίου πολιτισμού που προσπαθεί να αλλάξει.

Το «The Painted Veil» είναι η τρίτη κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Σόμερσετ Μωμ (η πρώτη το 1925 με την Greta Garbo και η δεύτερη το 1957 ως «The Seventh Sin»). Φωτογραφημένη εξαιρετικά από τον Stuart Dryburgh («The Piano») και γυρισμένη με ειδική άδεια από το Κινεζικό κράτος στην επαρχία Guangxi στον ποταμό Lijiang, η ταινία αποτέλεσε όνειρο ζωής για τον Edward Norton που αφιέρωσε 6 χρόνια για να πετύχει την παραγωγή της. Απέσπασε Χρυσή Σφαίρα 2006 για τη σαγηνευτική μουσική της επένδυση από τον Alexandre Desplat, ενώ είναι πραγματικά απορρίας άξιο γιατί η Warner Independent Films δεν την προώθησε καλύτερα στα φετινά Oscar.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-04-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.