Flandres

Φλάνδρα

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 91'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Bruno Dumont

Πρωταγωνιστούν: Adelaide Leroux, Samuel Boidin, Henri Cretel, Jean-Marie Bruveart, David Poulain

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στην αγροτική Φλάνδρα, μια λιγομίλητη νεαρή κοπέλα, η Barbe (Adelaide Leroux), διατηρεί μια υποτυπώδη σχέση με τον ψυχολογικά αδιαπέραστο αγρότη Demester (Samuel Boidin), ο οποίος όμως δε θέλει να δεσμευτεί. Η Barbe πηγαίνει με διάφορους άντρες στο χωριό, πριν καταλήξει με τον Blondel (Henri Cretel) για να εκδικηθεί τον Demester. Ωστόσο, φτάνει η μέρα που οι περισσότεροι άνδρες στο χωριό επιστρατεύονται και φεύγουν για να πολεμήσουν στο εξωτερικό και η Barbe μένει μόνη της. Στον πόλεμο (σε μια απροσδιόριστη μεσανατολική χώρα), ο Demester και ο Blondel είναι μαζί και γίνονται μάρτυρες πολλών περιστατικών απάνθρωπης συμπεριφοράς, τόσο από τους συμπολεμιστές τους όσο και από τον εχθρό, καταλαβαίνοντας ότι δύσκολα θα βγουν ζωντανοί από αυτή την κόλαση...

Ξεπερνώντας τις αρκετά αποκαρδιωτικές κριτικές της προηγούμενης ταινίας του, «Twentynine Palms», ο Bruno Dumont επιστρέφει στην παλαιότερη φόρμα του με το «Flandres», με μια σχεδόν αλληγορική ιστορία πάνω στη δυσκολία των ανθρωπίνων σχέσεων. Η δράση είναι καίρια τοποθετημένη σε δύο ερήμους: αυτή των χειμωνιάτικων αγροτικών εκτάσεων της Φλάνδρας και αυτή των καυτών και αφιλόξενων οροπεδίων της Μέσης Ανατολής. Ο αγώνας για την επιβίωση, είτε αυτός έχει τη μορφή της σκληρής αγροτικής ζωής είτε του πολέμου, αντικατοπτρίζει την εσωτερική διαμάχη των χαρακτήρων να επικοινωνήσουν και ν' αποτελέσουν ένα ουσιώδες κομμάτι του περιβάλλοντός τους. Όλοι οι βασικοί χαρακτήρες, άσχετα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σε κάθε στιγμή, αδυνατούν να εξωτερικεύσουν την ανθρωπιά τους και μόνο όσοι έχουν περάσει από την κόλαση (και έχουν επιστρέψει) θα καταφέρουν να βρουν την απαραίτητη συμπόνια για να πραγματοποιήσουν κάτι τέτοιο, και όχι χωρίς το ανάλογο ψυχικό κόστος.

Με μια απλή, ανθρωποκεντρική αφήγηση, χωρίς πολλά λόγια και λεπτομέρειες, ο Dumont σκηνοθετεί τους χαρακτήρες του μέσα σε απέραντα και αφιλόξενα τοπία. Ο ρυθμός και η 'κενότητα' ορισμένων σημείων ίσως να ξενίσουν, αλλά σύντομα γίνεται αντιληπτό πως ό,τι αποσπά την προσοχή από το κύριο ενδιαφέρον έχει απογυμνωθεί για ν' αναδειχτεί η επιμονή στη μελέτη της ανθρώπινης υπόστασης. Σ' αυτό συμβάλλουν και οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι ερμηνεύουν στα όρια του αφύσικου (λιγομίλητοι, ψυχροί, αποστασιοποιημένοι) χωρίς ποτέ να γίνουν γραφικοί ή αστείοι, κάνοντας το «Flandres» μια ιδιοσυγκρασιακή, αν και λίγο άτονη, ωδή στην ανθρωπιά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-04-2007  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.