Goya's Ghosts

Τα Φαντάσματα Του Γκόγια

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 114'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Milos Forman

Πρωταγωνιστούν: Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgard, Randy Quaid, Jose Luis Gomez

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στην Ισπανία των τελών του 18ου αιώνα, ο γνωστός ζωγράφος Francisco Goya (Stellan Skarsgard), επίτιμος ζωγράφος της Αυλής εκείνη την εποχή, αναλαμβάνει να κάνει το πορτρέτο του Αδερφού Lorenzo (Javier Bardem), ενός αυστηρού και αρτηριοσκληρωμένου ιεροεξεταστή που θαυμάζει τον Goya σαν καλλιτέχνη, αλλά θεωρεί επικίνδυνα τα θέματα των έργων του. Ο Lorenzo έχει μόλις τεθεί επικεφαλής της αναβίωσης των παλαιών μεθόδων ανάκρισης και έχει βασανιστικά 'αποσπάσει' την ομολογία της Ines (Natalie Portman), μοντέλο του ζωγράφου, ότι είναι Εβραία. Ο πατέρας της Ines, πλούσιος έμπορος, απειλεί να εξευτελίσει δημοσίως το Lorenzo αν δε βοηθήσει την κόρη του στη φυλακή, αλλά ο τελευταίος το σκάει για να μη διωχθεί. Δεκαπέντε χρόνια μετά, οι Γάλλοι καταλαμβάνουν την Ισπανία, καταλύουν την Ιερά Εξέταση, ελευθερώνουν την Ines μαζί με όλους τους φυλακισμένους και διορίζουν τον αλλαγμένο και 'διαφωτισμένο' Lorenzo σαν τοποτηρητή...

Επτά χρόνια μετά το ιδιόμορφο «Man On The Moon», ο Milos Forman επιστρέφει με μια ταινία εποχής, ισπανικής παραγωγής. Το «Goya's Ghosts» έχει να επιδείξει μια άρτια παραγωγή, που δε λυπήθηκε τα όποια κονδύλια για να καταφέρει ν' αναπαραστήσει πειστικά το κλίμα της εποχής, καθώς και ένα εντυπωσιακό πολυεθνικό καστ. Μέχρι εκεί, όμως. Πέρα απ' το οπτικό κομμάτι, το νέο πόνημα του τσέχου σκηνοθέτη στερείται των βασικών δομών που θα του επέτρεπαν να γίνει κάτι ολοκληρωμένο και αντάξιο της μέχρι τώρα φιλμογραφίας του. Όχι μόνο δεν έχει ξεκάθαρη κατεύθυνση και ταυτότητα σαν ιστορία, δεν καταφέρνει επίσης να αναπτύξει επαρκώς αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Έτσι, το αποτέλεσμα φαίνεται σαν ένα εντυπωσιακό πασάλειμα πολιτικών, ιστορικών, κοινωνικών και δραματικών στοιχείων με... ολίγη από καλλιτεχνία, αφού ο χαρακτήρας του ζωγράφου μπορεί μεν να φαίνεται ότι αποτελεί το συνδετικό κρίκο της πλοκής, ουσιαστικά όμως είναι δευτερευούσης σημασίας.

Ο Milos Forman, με ελάχιστες εξαιρέσεις στην καριέρα του, ποτέ δεν είχε αυστηρή προσωπική υπογραφή, αλλά πάντα κατάφερνε να δημιουργήσει σφιχτοδεμένες ταινίες με καλό ρυθμό που έρεαν άνετα στην οθόνη. Εδώ, δείχνει να χάνει ακόμα και αυτή του την ικανότητα, αφού το «Goya's Ghosts» διέπεται από μια φανερά διεκπεραιωτική αφήγηση και σκηνοθεσία, πάντα υπονομευμένο από το, δυστυχώς, αδύναμο σενάριο του 'μεγάλου' Jean-Claude Carriere. Το καστ, όσο δυνατό και αν φαντάζει σα συγκέντρωση ονομάτων, δε φτάνει την υποκριτική απόδοση που θα περίμενε κανείς. Καλύτερός όλων είναι σίγουρα ο Bardem, ενώ οι Skarsgard και Portman περιορίζονται σε συνήθεις μανιέρες για να τα βγάλουν πέρα. Σίγουρα, μια πολύ αδύναμη ταινία στο σύνολό της, παρά το φανταχτερό της περιτύλιγμα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-04-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.