Shadowless Sword

Το Αόρατο Ξίφος

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 104'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kim Young-jun

Πρωταγωνιστούν: Lee Seo-jin, Yun So-yi, Lee Gi-yeong, Shin Hyeon-jun, Jo Weon-heui

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Κορέα, 927 μ.Χ. Η πρωτεύουσα της χώρας, Balhae, έχει κατακτηθεί από τους Georan, οι οποίοι έχουν ιδρύσει καινούριο βασίλειο. Ολόκληρη η πρώην βασιλική οικογένεια έχει εξοντωθεί, εκτός από έναν πρίγκηπα, τον Dae Jeong-hyeon (Lee Seo-jin) που είχε φυγαδευτεί από παλαιότερα και έκτοτε ζει με άλλο όνομα. Για να επαναφέρουν το βασίλειο στην προηγούμενη κατάστασή του, οι εναπομείναντες άρχοντες της Balhae στέλνουν την ικανότατη πολεμίστρια Yeon So-ha (Yun So-yi) να φέρει πίσω τον εξόριστο πρίγκηπα. Ταυτόχρονα, οι Georan αναζητούν και αυτοί τον ίδιο άνθρωπο, έχοντας στείλει επίλεκτους πολεμιστές να τον σκοτώσουν. Η Yeon So-ha βρίσκει τον πρίγκηπα, αλλά διαπιστώνει ότι εκείνος δεν είναι πρόθυμος ν' αφήσει τη ζωή που ζει τώρα, ακόμα και όταν οι δολοφόνοι των Georan τους βρίσκουν...

Σε αυτόν τον ισχνό και τετριμμένο σεναριακό άξονα βασίστηκε η πολυέξοδη παραγωγή από τη Νότια Κορέα, σε συμπαραγωγή με τη γνωστή χολιγουντιανή New Line Cinema. Το «Shadowless Sword» προσπαθεί αλλά δεν καταφέρνει ούτε καν να φτάσει το επίπεδο των γνωστών πρόσφατων αντιπάλων του από την Κίνα και το Χονγκ-Κονγκ που απολαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι η βιαιότητα των μαχών (από πλευράς ακροβατικών και wire fu έχουμε δει πολύ καλύτερες) που σε ορισμένα σημεία αγγίζουν τα όρια του splatter με αίματα και κομμένα κεφάλια να εκσφενδονίζονται προς όλες τις γωνίες της οθόνης, καθώς και μια ατμοσφαιρική υποβρύχια σκηνή. Κατα τ' άλλα, μια από τα ίδια, με φιγούρες να πηδούν από στέγη σε στέγη, να πετούν, να αντιμετωπίζουν πολλαπλάσιους σε πλήθος αντιπάλους και να προσπαθούν να διασφαλίσουν την καθαρότητα της τιμής τους ή να τιμωρούνται επειδή ακριβώς την αμαύρωσαν.

Ο σκηνοθέτης Kim Young-jun αφηγείται την ιστορία χωρίς έμπνευση και προσωπικό ύφος, τονίζοντας τις αδυναμίες του σεναρίου και τους αχυρένιους χαρακτήρες που προκύπτουν. Η φωτογραφία παραπέμπει πολλές φορές στην αισθητική των αντίστοιχων ταινιών της δεκαετίας του '70, χωρίς ωστόσο να έχει πείσει εντελώς ότι ένας τέτοιος 'φόρος τιμής' είναι επιθυμητός. Όσο για τις ερμηνείες, το «Shadowless Sword» σίγουρα δεν θα μείνει στην ιστορία για την υποκριτική δεινότητα των ηθοποιών του, έχοντας ν' αντιμετωπίσει και την έλλειψη ενός έστω μεγάλου ασιατικού αστέρα στο καστ.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-04-2007  |  Διανομή: Hollywood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.