La Sconosciuta

Η Αγνωστη

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 118'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore

Πρωταγωνιστούν: Kseniya Rappoport, Michele Placido, Claudia Gerini, Pierfrancesco Favino, Alessandro Haber

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Irina (Kseniya Rappoport), ανατολικοευρωπαϊκής καταγωγής με ταραγμένο παρελθόν κακοποίησης, φτάνει σε μια ιταλική πόλη και πιάνει δουλειά σαν καθαρίστρια σ' ένα κτίριο με πολυτελή διαμερίσματα. Παράλληλα, νοικιάζει στα κρυφά ένα μεγάλο διαμέρισμα στο απέναντι κτίριο, πληρώνοντας σε μετρητά. Στο κτίριο που εργάζεται, γνωρίζεται με τη γκουβερνάντα μιας πλούσιας οικογένειας, την οποία και σαμποτάρει για να της πάρει τη θέση. Όταν τελικά επιτυγχάνει να εισχωρήσει στην οικογένεια, κερδίζει τη συμπάθεια των γονιών και ιδιαίτερα της μικρής κόρης. Σιγά σιγά γίνεται πολύτιμη βοηθός, εκπαιδεύει τη μικρή ν' αντιμετωπίζει τα πειράγματα των άλλων παιδιών στο σχολείο και καταφέρνει να κλέψει το συνδυασμό του χρηματοκιβωτίου. Το παρελθόν της, όμως, επιστρέφει να τη στοιχειώσει στο πρόσωπο ενός νταβατζή (Michele Placido) που απειλεί να τινάξει το σχέδιό της στον αέρα...

Ευχάριστη έκπληξη η επιστροφή του Giuseppe Tornatore μετά από έξι χρόνια, από το κακό και γλυκανάλατο «Malena». Με το «La Sconosciuta», ο ιταλός δημιουργός αφήνει πίσω του τους γνωστούς συναισθηματισμούς και προσεγγίζει το νέο του εγχείρημα με κοφτή και γρήγορη σκηνοθεσία. Χρησιμοποιεί συχνά τις τεχνικές και τη γλώσσα του νουάρ για να προσδώσει στην ιστορία την απαραίτητη ατμόσφαιρα και αγωνία. Δεν εμφανίζει μονομιάς ολόκληρο το παρελθόν της Irina, δυσκολεύοντας έτσι το θεατή ν' αποκρυπτογραφήσει το χαρακτήρα και τις προθέσεις της και παρατείνοντας το σασπένς μέχρι την τελευταία πράξη, όπου και έρχεται η ανατροπή. Με σύμμαχο την πολύ καλή μουσική επένδυση του Ennio Morricone - άλλη μια ευχάριστη επιστροφή - και βασικό όχημα την καλοδουλεμένη ερμηνεία της Ρωσίδας Rappoport, η οποία ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στο καλό και το διαβολικό πρόσωπό της, ο Tornatore κερδίζει τις εντυπώσεις και κρατά το ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Μειονέκτημα της ταινίας η κοινωνική προέκταση για το θέμα των εκδιδομένων γυναικών και το εμπόριο λευκής σαρκός, το οποίο δεν τυγχάνει ολοκληρωμένης ανάπτυξης, αν και ουσιαστικά δε φαίνεται να ταιρίαζει εξαρχής σε μια τέτοια ιστορία προσωπικής εκδίκησης.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-03-2007  |  Διανομή: Rosebud

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.