La Mome

Ζωή Σαν Τριαντάφυλλο

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 140'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Olivier Dahan

Πρωταγωνιστούν: Marion Cotillard, Sylvie Testud, Gerard Depardieu, Emmanuelle Seigner, Jean-Pierre Martins

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Edith Giovanna Gassion γεννήθηκε το 1915 στην Μπελβίλ του Παρισιού. Η τραγουδίστρια μητέρα της εγκατέλειψε νωρίς το σπίτι και ο ακροβάτης πατέρας της την άφησε υπό την προστασία της μάνας του, μιας ιδιοκτήτριας πορνείου. Μερικά χρόνια αργότερα, γύρισε και την πήρε για να δουλέψει μαζί του σε τσίρκο, μέχρι που έφυγαν από εκεί για να αναζητήσουν μόνοι την τύχη τους δίνοντας παραστάσεις στο δρόμο. Εκείνη την εποχή, στις αρχές της εφηβείας, η μικρή Edith ανακαλύπτει ότι έχει χαρισματική φωνή, γεγονός που εκμεταλλεύεται και μόνη της αργότερα για να βγάζει τα προς το ζην. Στο δρόμο ήταν το 1935 που την ανακάλυψε και τη βοήθησε ο Louis Leplee, ιδιοκτήτης ενός γνωστού καμπαρέ της εποχής, δίνοντάς της παράλληλα το παρατσούκλι 'σπουργιτάκι' (piaf). Από εκείνη τη χρονιά κι έπειτα, όλος ο κόσμος μαγεύτηκε από τα τραγούδια της Edith Piaf.

Ο σαραντάχρονος σκηνοθέτης Olivier Dahan αποπειράται να δείξει όλες τις θλιβερές στιγμές της ταραχώδους ζωής της Edith Piaf, έχοντας κατά νου να μεταδώσει στο θεατή τη λυτρωτική βαρύτητα του ορόσημου άσματος 'Non, Je Ne Regrette Rien', με το οποίο κλείνει τη βιογραφική ταινία του. Και αυτό είναι το σημείο που πετυχαίνει, αφού κατά τ' άλλα η σχεδόν δυόμιση ωρών δημιουργία του δεν έχει και πολλά να επιδείξει. Πολλές πτυχές της ζωής της Piaf μένουν ανεκμετάλλευτες (οι σχέσεις της με γνωστές προσωπικότητες όπως ο Jean Cocteau και η Marlen Dietrich, οι εμφανίσεις της σε ταινίες, η αντιστασιακή της δράση), ενώ άλλες, λιγότερο σημαντικές (τα χρόνια στο πορνείο, η σχέση της με τον πυγμάχο Marcel Cerdan) καταλαμβάνουν αδικαιολόγητα μεγάλη έκταση. Η συνεχής αναπήδηση ανάμεσα στις διάφορες χρονικές περιόδους αποπροσανατολίζει ορισμένες φορές και τονίζει την απουσία μιας ισχυρής σκηνοθετικής υπογραφής. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι περιστάσεις διασώζωνται καθαρά από την ατμοσφαιρική φωτογραφία και την καλοδουλεμένη σκηνογραφία.

Όλα αυτά, βέβαια, χωρίς να έχει γίνει αναφορά στη χαρισματική ερμηνεία της Marion Cotillard. Υποστηριζόμενη από το εκπληκτικό μακιγιάζ, η νεαρή ηθοποιός δίνει την ερμηνεία της ζωής της ενσαρκώνοντας με ουσία την εύθραυστα ατίθαση προσωπικότητα της Piaf. Μελετημένη, προσεγγίζει ευλαβικά το στόχο της μέσα από τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, τις ασθένειες, τους εθισμούς, τις καταχρήσεις, χωρίς να δραματοποιεί άσκοπα. Είναι τέτοια η ταύτισή της με το ρόλο που μάταια θα προσπαθήσει κανείς να φέρει στο νου τη φιγούρα της Cotillard από κάποια άλλη ταινία της. Γι' αυτή και μόνο την ερμηνεία, το «La Mome», χωρίς να υποπέσει στα λάθη του μελοδράματος, καταφέρνει να συνεπάρει και να συγκινήσει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-03-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.