Παρέες

Παρεες

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 85'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Σωτήρης Γκορίτσας

Πρωταγωνιστούν: Βαγγέλης Μουρίκης, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Μαρία Πρωτόπαππα, Λένα Κιτσοπούλου, Ερρίκος Λίτσης

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Δύο φιλικά ζευγάρια ξεκινούν για το Πήλιο τη Μεγάλη Εβδομάδα με σκοπό να ξεφύγουν από την καθημερινότητα της Αθήνας και να επαναπροσδιορίσουν τις σχέσεις τους. Αντί να βρουν όμως ηρεμία και ξεγνοιασιά ανακαλύπτουν κάποιο πρωινό ένα πτώμα στην αυλή του σπιτιού. Η ανάκριση από τον αστυνόμο του χωριού, τα κουτσομπολιά που ακούγονται στο καφενείο και η απόδραση δύο κρατουμένων από τις τοπικές φυλακές θα δημιουργήσουν τεταμένο κλίμα στη παρέα που θα τους φέρει σε σύγκρουση, ενώ γρήγορα στη επιφάνεια θα βγουν και κρυμμένα μυστικά...

Η καινούργια ταινία του Σωτήρη Γκορίτσα («Από Το Χιόνι», «Βαλκανιζατέρ», «Μπραζιλέρο») είναι δύσκολο να ταξινομηθεί σε ένα κινηματογραφικό genre. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης αναρωτιέται: "Κωμωδία, τραγωδία, θρίλερ;..." Και η απάντηση είναι το: δ) τίποτα από τα παραπάνω... Το κενό που υπάρχει στο ξεκίνημα προδιαθέτει πως κάτι κρύβεται, αλλά όσο η ώρα περνά η ταινία γίνεται πιο ανθρωποκεντρική, ξεφεύγοντας από το αρχικό θέμα του φόνου και εστιάζοντας στα τέσσερα πρωταγωνιστικά πρόσωπα. Οι καταστάσεις σε αυτή τη δύσκολη στιγμή φαίνονται να ξεφεύγουν και οι μάσκες θα πέσουν έτσι ώστε η λύση του μυστηρίου να φέρει και τη λύτρωση.

Ωστόσο, δεν είναι θετικό ότι ακόμη μια ελληνική παραγωγή δεν έχει σαφές στόχο. Η αβεβαιότητα αυτή περνάει στο θεατή που παρά τη μικρή διάρκεια της ταινίας, τελικά θα μείνει με την απορία. Το κωμικό στοιχείο υπάρχει και υποστηρίζεται από τον πιο 'κωμικό' ηθοποιό της παρέας, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Όμως, ό,τι χτίζεται στο πρώτο μισό, απομυθοποιείται στη συνέχεια καθώς οποιαδήποτε προσδοκία δημιουργείται δεν εκπληρώνεται σε επιθυμητό βαθμό. Βλέπεται ευχάριστα, αλλά παρόλη τη προσπάθεια των πρωταγωνιστών, αυτό που μένει είναι ότι το καλό αναζωογονητικό σενάριο για άλλη μια φορά είναι αυτό που λείπει από τον ελληνικό κινηματογράφο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-03-2007  |  Διανομή: Rosebud

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.