300

300

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Zack Snyder

Πρωταγωνιστούν: Gerard Butler, Lena Headey, Dominic West, David Wenham, Vincent Regan

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Στα χρόνια των Περσικών Πολέμων, το 480 π.Χ. ο Βασιλιάς της Περσίας Ξέρξης απαιτεί την υποταγή της Σπάρτης με αντάλλαγμα να την ανακηρύξει σε κυρίαρχο της Ελλάδας, όταν αυτός επικρατήσει. Οι Σπαρτιάτες όμως, γαλουχημένοι για να θυσιάζονται στο πεδίο της μάχης και όντας ίσως ο πιο ξακουστός για την ανδρεία του στρατός ως τότε δε μπορούσαν να δεχθούν μία τέτοια προσφορά. Ο Βασιλιάς Λεωνίδας (Gerard Butler), παρά τις αντιρρήσεις της Συγκλήτου και τους δυσοίωνους χρησμούς, αποφασίζει να αναμετρηθεί με τις υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις του Ξέρξη στο στενό των Θερμοπυλών. Μαζί του, 300 ηρωικοί Σπαρτιάτες με όπλο τους την ανίκητη ως τότε φάλαγγα, έναν σπουδαίο πολεμικό σχηματισμό, αλλά και μερικές εκατοντάδες ακόμα Θεσπιείς...

Αν έχετε σκοπό να πάρετε μαθήματα ιστορίας από την ταινία του Zack Snyder («Dawn Of The Dead») καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε τις βλέψεις σας. Οι «300» βασίζονται στο ομώνυμο comic του Frank Miller (δημιουργό του «Sin City»), το οποίο παρουσιάζει απλώς μία ελεύθερη εκδοχή της μάχης, εμπλουτισμένη δε με αρκετά φανταστικά στοιχεία. Όποιος λοιπόν έχει πρόβλημα με τις ιστορικές ανακρίβειες της ταινίας, τα παράπονά του στον Miller.

Το πνεύμα της ταινίας επικεντρώνεται στον επικών διαστάσεων ηρωϊσμό των τριακοσίων του Λεωνίδα, τον οποίο και απροκάλυπτα υπερθεματίζει. Η ανδρεία τους αποθεώνεται, με όπλα τις καταιγιστικές σκηνές δράσεις, τους hard rock ήχους και τις slow-motion σεκάνς. Οι όποιοι συμβολισμοί διατηρούνται σε πρωταρχικό επίπεδο. Επί παραδείγματι, ο Εφιάλτης είναι ένας κουασιμόδος που έτυχε να μην καταλήξει στον Καιάδα, οι Πέρσες διαθέτουν στις τάξεις τους ακόμα και τέρατα - βγαλμένα, θαρρείς, από τον κόσμο του «Lord Of The Rings» - ενώ ο Ξέρξης θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Φαραώ και τραβεστί. Η Περσική Αυτοκρατορία ούτως ή άλλως προβάλλεται ως έθνος μυστικισμού και βαρβαρότητας, γεγονός που δείχνει πως ο Miller (και κατ' επέκταση ο Snyder) τάσσεται και με το παραπάνω στο πλευρό των Σπαρτιατών. Αλλά πριν τους κατηγορήσουμε για εξόφθαλμη εύνοια της ελληνικής παράταξης, ας θυμίσουμε πως το ίδιο ειδεχθείς και απόκοσμοι παρουσιάζονται και οι (μάλλον ραδιούργοι) Έλληνες ιερείς.

Ο Snyder είχε ήδη δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής με την δουλειά του στο remake του «Dawn Of The Dead». Οι αρετές του επιβεβαιώνονται και εδώ, καταφέρνοντας να γυρίσει μία ταινία καθόλου αρχαιόπληκτη ή παλαιομοδίτικη, με δυναμικές σκηνές, μπόλικη επική διάθεση και το κυριότερο απουσία νεκρών σημείων. Το ενδιαφέρον αυξάνεται γραμμικά, ενώ πολύ καλή προσπάθεια έχει γίνει στον τομέα της ψηφιακής επεξεργασίας. Το περιβάλλον στο οποίο τοποθετούνται οι ηθοποιοί είναι εξ' ολοκλήρου ψηφιακό, καλοδουλεμένο και εναρμονισμένο με την πλοκή και τις απαιτήσεις της. Η αισθητική του comic είναι πανταχού παρούσα με το συνολικό αποτέλεσμα να είναι πολύ κοντά στο έργο του Miller.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται ο Gerard Butler, που με τις φωνές και τη λάμψη στα μάτια του δίνει το έναυσμα για το νυν υπέρ πάντων αγώνα. Συνοπτικά, για αυτό που καλείται να φέρει σε πέρας το καταφέρνει και με το παραπάνω. Εντυπωσιακή ωστόσο είναι η παρουσία της Lena Headey ως Βασίλισσας και συζύγου του Λεωνίδα, κυρίως για την εμφάνισή της φυσικά, χωρίς όμως να τα πηγαίνει κι άσχημα ερμηνευτικά.

Καταλήγοντας, οι «300» είναι μία ταινία με ένταση, πάθος και πολύ αίμα μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο. Ο ήχος, που διαθέτει εύρος από rock κρεσέντο μέχρι μυστηριακές ανατολίτικες μελωδίες συνοδευόμενες από πνευστά, υπηρετεί την οπτική απόλαυση. Κρατάω επίσης τη σκηνή όπου οι περίφημοι 'Αθάνατοι' του Ξέρξη ρίχνονται στη μάχη κατά το νυχτοσκόταδο με μάσκες που παραπέμπουν (τυχαία πιθανότατα) σε Χορό αρχαίας τραγωδίας. Πέρα από οτιδήποτε άλλο όμως, η ταινία του Snyder δεν παύει να είναι απλά μία χορταστικότατη επική περιπέτεια όπου οι κεντρικές ατάκες έχουν μεγαλύτερη σημασία από την ίδια την εξέλιξη.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-03-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.