The Italian

Ο Ιταλός

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrei Kravchuk

Πρωταγωνιστούν: Kolya Spiridonov, Denis Moiseenko, Sasha Sirotkin, Andrei Yelizarov, Vladimir Shipov

Κριτική: Δημήτρης Βαρελάς

Σε ένα ορφανοτροφείο της Ρωσίας του σήμερα η ατμόσφαιρα έχει κάποια στοιχεία από μυθιστόρημα του Dickens. Κτίρια σε άθλια κατάσταση και συνθήκες πίεσης δεν αφαιρούν από τα παιδιά το δικαίωμα στο όνειρο. Το χειρότερο απ'όλα είναι ότι περιβάλλονται από άτομα που αποσκοπούν στο δικό τους κέρδος εκμεταλλευόμενοι τις υιοθεσίες. Η άφιξη ζευγαριών στο ορφανοτροφείο προκαλεί έναν καλό πανικό και παιδιά κάθε ηλικίας τρέχουν από δω και από 'κει προσδοκώντας τα πάντα και με περιέργεια για το ποιος θα είναι ο επόμενος τυχερός που θα καταφέρει να ξεφύγει σε μια καλύτερη ζωή με μια νέα οικογένεια. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν ένα ζευγάρι Iταλών αποφασίζει να υιοθετήσει τον εξάχρονο Vanya που κατευθείαν 'βαφτίζεται' Ιταλός. Το γραφειοκρατικό κομμάτι τις διαδικασίας κρατάει δύο μήνες και μέσα σε αυτό πολλά μπορούν να συμβούν. Μια μητέρα, που είχε εγκαταλείψει το παιδί της, επιστρέφει ψάχνοντάς το, για να ανακαλύψει πως έχει ήδη δοθεί σε ανάδοχους γονείς και το ίδιο βράδυ πνιγμένη από τύψεις αυτοκτονεί. Αυτό συγκλονίζει τον Vanya, τον οποίο όλοι ζηλεύουν για τη δεδομένη μετακόμισή του στην Ιταλία, και αποφασίζει πως για να προχωρήσει μπροστά και να αφήσει το παρελθόν οριστικά πίσω πρέπει να μάθει την αλήθεια για τους δικούς του γονείς. Έτσι, αρχίζει μια μικρή οδύσσεια που περιλαμβάνει από ταχύρυθμα μαθήματα ανάγνωρησης και διάρρηξη στο γραφείο του διευθυντή μέχρι ταξίδι σε άλλες πόλεις και αναζήτηση της πραγματικής μάνας.

Η ταινία αποτελεί την εθνική υποψηφιότητα της Ρωσίας για το Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας του 2006. Έχει παρουσιαστεί σε πάνω από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους 2006 και το Βραβείο για Καλύτερη Ταινία Deutsches Kinderhilswerk στην Bernilane. Το μεγάλο ατού της ταινίας είναι ο νεαρός πρωταγωνιστής Kolya Spiridonov που με τη φρεσκάδα και το αθώο βλέμμα του σε πείθει ότι πρόκειται όντως για ορφανό που όμως είναι αποφασισμένος να παλέψει για να φτάσει στο τέλος. Καταφέρνει να σε κάνει να συμπάσχεις με το προσωπικό του δράμα και να παρακολουθείς με ενδιαφέρον το όλο ταξίδι στο άγνωστο. Πρόκειται για μια ιστορία που απευθύνεται σε θεατές μικρότερων ηλικιών που μπορούν να ταυτιστούν εύκολα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως μια καλογυρισμένη και προσεγμένη ταινία που χαρακτιρίζεται 'παιδική' δεν γίνεται να παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα από μεγαλύτερους. Τέτοια περίπτωση είναι και το χαριτωμένο «The Italian».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-03-2007  |  Διανομή: Νεανικό Πλάνο  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.