Freulein

Φρόιλαϊν

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 81'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrea Staka

Πρωταγωνιστούν: Mirjana Karanovic, Marija Skaricic, Ljubica Jovic, Pablo Aguilar, Oliver Zgorelec

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Μια νεαρή Βόσνια κοπέλα, η Ana (Marijia Skaricic), αφήνει πίσω της τον πόλεμο για να κυνηγήσει την τύχη της στην Ευρώπη. Περιπλανώμενη στην Ελβετία, ψάχνει να βρει κάπου να περάσει τα βράδια, εκμεταλλευόμενη κυρίως την εμφάνισή της. Ο δρόμος τελικά τη φέρνει σ' ένα καφέ-εστιατόριο, ιδιοκτησία μίας 50χρονης Σέρβας, της Ruza (Mirjana Karanovic). Η 'ψημένη' στη ξενιτιά γυναίκα ξέρει να εκτιμά την εργατικότητα και τον ενθουσιασμό της Ana, δε συμβαίνει το ίδιο όμως και με μία άλλη εργαζόμενη, την 60χρονη Κροάτισσα Mila (Ljubica Jovic). Η Ana, που φαίνεται να πάσχει από σοβαρή ασθένεια, η Rusa, που δείχνει απόμακρη για να κρύψει τη μοναξιά της και η Mila, που μετρά τον καιρό να γυρίσει με τον άνδρα της στα πάτρια εδάφη, όλες προερχόμενες από κομμάτια μίας κατακερματισμένης πατρίδας, θα κληθούν να επανεξετάσουν τη ζωή και τις αποφάσεις τους...

Προσεγμένο και ελπιδοφόρο είναι το ξεκίνημα της Andrea Staka στην πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία. Η 34χρονη σκηνοθέτις έχει ήδη προλάβει να ακουστεί από το μικρού μήκους «Hotel Belgrad». Γεννημένη στην Ελβετία από Βοσνιοκροάτες γονείς, μεγάλωσε βιώνοντας σε σχετικά ώριμη ηλικία το πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και το μετέπειτα κατακερματισμό της άλλοτε ενιαίας πατρίδας της.

Το «Fraulein» παρατηρεί μεταφορικά την οπτική διαφορετικών εθνικοτήτων από τη πρώην Γιουγκοσλαβία, που αποστασιοποιημένοι από τη δίνη του πολέμου και τις έριδες προσπαθούν να ορθοποδήσουν ως μετανάστες, έχοντας πάντα μέσα τους την ανάγκη να μάθουν πού πραγματικά ανήκουν. Η νεοφερμένη Ana, δέχεται από πολλούς ερωτήσεις για το πώς είναι τα πράγματα στη Γιουγκοσλαβία. Μία Βόσνια, μία Σέρβα και μία Κροάτισσα, γυναίκες διαφορετικής ηλικίας, δυναμικής και ελπίδας, βρίσκονται να εργάζονται στην ίδια επιχείρηση. Αυτοί οι τρεις άνθρωποι βρίσκονται σε διαφορετική φάση. Η νεότερη είναι όμορφη και γεμάτη ενέργεια, δείχνει ατίθασο άλογο που με τον καλπασμό της κρύβει απ' όλους το προσωπικό της δράμα και συνάμα τους φοβίζει, μιας και τους θυμίζει τόσο πολύ τα προδωμένα όνειρα της νιότης τους. Η επιχειρηματίας Rusa, μετρά χρήματα, κοιτά τη φωτογραφία της όταν είχε πρωτανοίξει το μαγαζί της και παλεύει να πείσει άπαντες πως είναι μάταιο να προσπαθούν να τη προσεγγίσουν ουσιαστικά. Η τελευταία της παρέας, η Mila, φαντάζει κολλημένη σ' ένα όνειρο που δε ξέρει πια αν έχει νόημα.

Τα προφίλ των τριών πρωταγωνιστριών είναι λεπτομερώς δουλεμένα και με ελάχιστα προφανή σημεία. Η αληθοφάνειά τους εκπλήσσει, γεγονός που δικαιώνει τη Staka για το σενάριό της. Παρά το δραματικό χαρακτήρα της ταινίας, η δραματουργία καθόλου δε βάλλεται από επιφανειακά συναισθηματικά τρικάκια. Ακόμα και το δυσκολότερο στη διαχείρηση θέμα, η αρρώστια της Ana, απέχει σαφώς από το μελό. Αντιθέτως, η παραίτηση παίζει γαϊτανάκι με τη μάχητικότητα, στα πλαίσια του ψυχισμού της ηρωίδας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε την ενθουσιώδη ερμηνεία της Marijia Skaricic, που αποτελεί μία ενδιαφέρουσα μείξη Franka Potente και Rachel Weisz. Η βαλκάνια ομορφιά της δεν είναι το μόνο της προσόν, αφού με άνεση και σιγουριά υποδύεται την Ana χωρίς υπερβολές. Από κοντά ακολουθούν και οι συμπρωταγωνίστριές της, συνθέτοντας μαζί ένα δυνατό γυναικείο τρίγωνο.

Η απλή ιστορία που παρακολουθούμε, προβάλλεται με σκηνοθετική συνέπεια. Είναι προφανές πως η Staka ξέρει ακριβώς τι ζητά από κάθε σκηνή. Ας προσθέσουμε επίσης πως παρόλο που το «Fraulein» τοποθετεί μετανάστες στη γερμανόφωνη Ζυρίχη, το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά ετερόκλητο δείχνει. Αντιθέτως κερδίζει το θεατή με την αμεσότητα, τη σύγχρονη και γήινη υπόσταση των χαρακτήρων του. Προφανώς και εδώ οι εμπειρίες της μεγαλωμένης στην Ελβετία δημιουργού είναι παρούσες, χαρίζοντάς μας μία κεντροευρωπαϊκής τεχνοτροπίας ταινία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-03-2007  |  Διανομή: Rosebud

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.