Battle In Heaven

Battle In Heaven

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 98'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Carlos Reygadas

Πρωταγωνιστούν: Marcos Hernandez, Anapola Mushkadiz, Bertha Ruiz, David Bornstien, Rosalinda Ramirez

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Marcos (Marcos Hernandez) είναι ένας φτωχός οδηγός που δουλεύει στην υπηρεσία ενός στρατηγού στο Μεξικό. Μαζί με τη γυναίκα του (Berta Ruiz) απαγάγουν ένα βρέφος με σκοπό το πρόσκαιρο κέρδος. Δυστυχώς τα πράγματα παίρνουν άσχημη τροπή όταν το βρέφος πεθαίνει. Ο Marcos, κατακυριευμένος από τις ενοχές, εξομολογείται το έγκλημά του στη νεαρή κόρη του στρατηγού, την Ana (Anapola Mushkadiz), με την οποία μοιράζεται ένα ακόμα μεγάλο μυστικό: είναι ο μόνος που γνωρίζει για την έκδοσή της σε πορνείο πολυτελείας, αφού την οδηγεί καθημερινά προς και από τη 'δουλειά' της. Ο απελπισμένος οδηγός θα προσπαθήσει να βρει καταφύγιο στην αγκαλιά της όμορφης Ana, η οποία δε συμμερίζεται τις απόψεις του περί αγάπης, αλλά βρίσκει τον εαυτό της να έλκεται με έναν ιδιόμορφο τρόπο, και καταλήγουν σε μια άτυπη σαρκική σχέση. Το μοναχικό μονοπάτι της εξιλέωσης που πρέπει να διαβεί ο Marcos θα τον οδηγήσει σε μια απρόσμενη και ακραία συμπεριφορά...

Η δεύτερη σκηνοθετική απόπειρα του Carlos Reygadas, μετά το κάπως άνισο «Japon» του 2002, συνεχίζει την ενδελεχή διερεύνηση του σκηνοθέτη στη δομή της κινηματογραφικής αφήγησης. Το «Battle In Heaven» θέτει τον πήχη ακόμα ψηλότερα, αφηγούμενο, με τρόπο τόσο αφαιρετικό που βρίσκεται στη σφαίρα της ποιητικής δημιουργίας, τη μοναχική πορεία ενός συνηθισμένου ανθρώπου, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις επειδή έχει συμβάλλει σ' ένα στυγερό έγκλημα. Ο μεξικανός δημιουργός χτίζει την ιστορία του με σκηνές-βινιέτες, αισθητικά εναρμονισμένες με τη - σχεδόν υπνοβατούσα - συμπεριφορά του πρωταγωνιστή και της προδιαγεγραμμένης άδοξης σχέσης του με την κόρη του αφεντικού του, αλλά και με το γενικότερο κλίμα της πόλης που διαδραματίζεται η ιστορία: την χαοτική ταξική διαφορά, τη στρατιωτική παρουσία και το βαθύ θρησκευτικό πνεύμα. Δε διστάζει να εξερευνήσει σε βάθος τον ψυχισμό των ηρώων του με αποκαλυπτικές ερωτικές και βίαιες σκηνές, οι οποίες έχουν στηθεί με γνώμονα τη φορμαλιστική απεικόνιση και όχι απλά για να σοκάρουν, συνοδευόμενες από τη μουσική του Tavener και του Bach, εξυψώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη λυρικότητά τους. Χρησιμοποιεί ερασιτέχνες ηθοποιούς και τους καθοδηγεί με ουσία και τόλμη δίχως να τους παρακινεί σε προβλεπόμενες εξάρσεις, κάνοντας το «Battle In Heaven» μια ολοκληρωμένη ποιητική δημιουργία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-03-2007  |  Διανομή: AMA Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.