Letters From Iwo Jima

Γράμματα Από Το Ίβο Τζίμα

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 141'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya, Tsuyoshi Ihara, Ryo Kase, Yuki Matsuzaki

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Τον Ιούνιο του 1944, κι ενώ ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος μαίνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό μεταξύ των Η.Π.Α. και της Ιαπωνίας, ο ιάπωνας στρατηγός Tadamichi Kuribayashi (Ken Watanabe), καταφτάνει στην ηφαιστιακή βραχονησίδα Ίβο Τζίμα. Η αποστολή του είναι να οργανώσει τους περίπου 20 χιλιάδες άνδρες που έχουν στρατοπεδεύσει εκεί και να σχεδιάσει την ιαπωνική αμυντική δράση, με την οποία θα επιχειρήσει ν' αποκρούσει την επερχόμενη αμερικανική επίθεση. Η κατάσταση που αντικρύζει στο Ίβο Τζίμα είναι αρκετά απελπιστική, με τις προμήθειες να τελειώνουν επικίνδυνα, τους φαντάρους να σκάβουν χαρακώματα στην άμμο με κουρελιασμένες στολές αγγαρείας και τους ανώτερούς τους ν' ακολουθούν την πεπατημένη στην οργάνωση της στρατηγικής τους. Μελετώντας τη μορφολογία του νησιού, καταλαβαίνει ότι η μόνη ελπίδα είναι να σκάψουν σήραγγες ώστε να προστατευτούν από τις μυριάδες αμερικανικές οβίδες που θα σφυροκοπήσουν το τοπίο πριν την όποια απόβαση. Καθώς περνούν οι ημέρες, οι περισσότεροι στο νησί συνειδητοποιούν ότι ετοιμάζονται για μια χαμένη μάχη που θα τους οδηγήσει στο θάνατο...

Ίβο Τζίμα στα ιαπωνικά σημαίνει 'νησί από θειάφι'. Πάνω στο συγκεκριμένο δηλητηριώδη ιαπωνικό βράχο έλαβε χώρα μια από τις πιο αιματηρές μάχες του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία μέσα σε 40 περίπου ημέρες στέρησε τη ζωή σε 27 χιλιάδες συνολικά άνδρες και συνετέλεσε στο να φτάσουν οι Αμερικάνοι ένα βήμα πιο κοντά στη νίκη, αφού εγκατέστησαν εκεί την αεροπορική βάση από την οποία τους δόθηκε η ευκαιρία να καταστρέψουν την Ιαπωνία. Το τι έγινε πάνω στο νησί (και πίσω στην πατρίδα Αμερική) το εξιστόρησε ο Clint Eastwood με την πρώτη ταινία του ζεύγους, «Flags Of Our Fathers», που προηγήθηκε. Όμως, ο πόλεμος παίζεται από δύο, τουλάχιστον, παίκτες. Έτσι, τώρα, με το «Letters From Iwo Jima», ήρθε η ώρα να μας δείξει ο ακούραστος αμερικανός σκηνοθέτης τι συνέβη μέσα στο νησί και πίσω στην (άλλη) πατρίδα, την Ιαπωνία.

Σαφώς ανώτερη ταινία από την πρώτη, το «Letters From Iwo Jima» σύντομα ξεπερνά τους περιορισμούς του πολεμικού-ιστορικού δράματος και μετουσιώνεται σε μια ελεγεία για τον ήρωα και τη φύση του. Συνεχίζοντας, δηλαδή, τη διαλεκτική του «Flags Of Our Fathers», ο Eastwood πραγματοποιεί μια εξαίσια πολυεπίπεδη και φιλοσοφική αναζήτηση, εφάμιλλη του (αντι)πολεμικού αριστουργήματος του Terrence Malick «The Thin Red Line». Το, βασισμένο σε αληθινά γράμματα, εμπνευσμένο σενάριο της Iris Yamashita, βοηθού του Paul Haggis στις 'Σημαίες', επικεντρώνεται σε μερικά μόνο πρόσωπα, διαλεγμένα απ' όλες τις στρατιωτικές (και κοινωνικές) βαθμίδες της Αυτοκρατορίας: από τον φιλεύσπλαχνο στρατηγό Kuribayashi, ο οποίος είχε μείνει χρόνια στην Αμερική, μέχρι το φαντάρο, πρώην φούρναρη, Saigo (Kazunari Ninomiya) που επιθυμεί να γυρίσει για να δει τη νεογέννητη κόρη του, και από το γαλαζοαίματο 'Βαρώνο' λοχαγό, ολυμπιονίκη στην ιππασία, Nishi (Tsuyoshi Ihara) μέχρι τον υποβιβασμένο πρώην 'αλφαμίτη' Shimizu (Ryo Kase).

Ο μόνος τρόπος απόδρασης αυτών των ελεύθερων πολιορκημένων από τα παράλογα και τα μάταια που παρατηρούν να συμβαίνουν γύρω τους είναι οι αναμνήσεις από την πατρίδα, από την ειρήνη. Ανάμεσά τους, διάφοροι αδιάλλακτοι χαρακτήρες, πιστοί στο πνεύμα παλαιάς κοπής, ήρωες των γαλονιών και των μεγάλων λόγων. Εγκλωβισμένοι όλοι μαζί στις σπηλιές και τα λαγούμια σαν τα ποντίκια, περιμένουν το χειρότερο. Το ποιος είναι πραγματικά ήρωας και ποιος έχει τιμή φαίνεται με τους πρώτους βομβαρδισμούς, γιατί ο Eastwood δε θέλησε να κάνει αυτές τις ταινίες για να μιλήσει για τα δεινά του πολέμου, αλλά για να δείξει την αληθινή ανθρώπινη υπόσταση υπό αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και η εκατέρωθεν προπαγάνδα του 'αιμοδιψούς εχθρού' εξανεμίζεται μερικές φορές στις ελάχιστες περιπτώσεις που οι δυο πλευρές συναντιούνται, εκεί όπου το γράμμα της αγρότισσας μάνας από την επαρχία ακούγεται το ίδιο και στ' αμερικανικά και στα ιαπωνικά.

Φωτογραφημένο έξοχα σε ξεθωριασμένες σέπια αποχρώσεις που αγγίζουν τα όρια του ασπρόμαυρου, το «Letters From Iwo Jima» τοποθετεί το θεατή πάνω στον αφιλόξενο βράχο και μέσα στις κλειστοφοβικές σήραγγες. Ο βετεράνος σκηνοθέτης κινείται επιδέξια πάνω και κάτω απ' το χώμα και κοιτά τους ήρωές του στα μάτια χωρίς να υποκύπτει σε άσκοπους συναισθηματισμούς. Αποσπά ταπεινές αλλά ταυτόχρονα μεγαλειώδεις ερμηνείες από τους ηθοποιούς του, με κορυφαίους τους Ken Watanabe και Kazunari Ninomiya. Παρ' όλο που αγγίζει τις δυόμιση ώρες και ξεπερνά το αδερφάκι του σε διάρκεια, το κορυφαίο πόνημα στην μέχρι τώρα πορεία του Eastwood, βρίσκει τον καλό ρυθμό του από νωρίς και επιταχύνει συνεχώς με λεπτεπίλεπτες κινήσεις, χωρίς να φτάσει ποτέ σε κάποια δραματική έξαρση, παραμένοντας πιστό στην ιαπωνική παράδοση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 15-02-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.