Mon Colonel

Ο Συνταγματάρχης

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 110'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Laurent Herbiet

Πρωταγωνιστούν: Olivier Gourmet, Robinson Stevenin, Cecile de France, Eric Caravaca, Georges Siatidis

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο πρώην συνταγματάρχης Duplain (Olivier Gourmet), που είχε λάβει μέρος στον πόλεμο της Γαλλίας με την Αλγερία, δολοφονείται εν ψυχρώ στο σπίτι του. Σύντομα, αρχίζουν να ταχυδρομούνται στην αστυνομία, από άγνωστο αποστολέα, φωτοτυπημένες σελίδες του ημερολογίου του νεαρού υπολοχαγού Guy Rossi (Robinson Stevenin), ο οποίος είχε επίσης υπηρετήσει στην Αλγερία, υπό τις διαταγές του Duplain. Η υπολοχαγός Galois (Cecile de France) αναλαμβάνει να διαβάζει όλες τις σελίδες που καταυθάνουν για να εντοπίσει στοιχεία που μπορεί να ρίξουν φως στο έγκλημα. Ταυτόχρονα, βλέπει να ξετυλίγεται μπροστά της ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του Rossi, μέσα από τα γραπτά του οποίου ξαναζεί το μελανό κομμάτι της γαλλικής ιστορίας και μαθαίνει για διάφορες εγκληματικές βαρβαρότητες, στις οποίες είχε καταφύγει ο Duplain προκειμένου φέρει σε πέρας την 'ειρηνευτική' αποστολή του στα κατεχόμενα αλγερινά εδάφη...

Φιλόδοξο και μεγαλεπίβολο το σκηνοθετικό ξεκίνημα του νεαρού Laurent Herbiet, ο οποίος σκαλίζει το παρελθόν και καταπιάνεται με θέμα που καίει τη γαλλική κοινωνία. Βέβαια, δεν είναι εντελώς μόνος του σ' αυτό το εγχείρημα, αφού το σενάριο είναι του Κώστα Γαβρά (μεταφερμένο από το μυθιστόρημα του Francis Zamponi), η παραγωγή της συζύγου του, Michele Ray-Gavras, και επιπλέον τυχαίνει της υποστήριξης των πάντα διορατικών βέλγων σκηνοθετών, αδερφών Dardenne. Έτσι, αναπτύσοντας την ταινία σ' ένα τέτοιο πλαίσιο, καταφέρνει ν' αποφύγει τις περισσότερες παγίδες που θα μπορούσε να επιφυλάσει μια ταινία αναφερώμενη στις απάνθρωπες μεθόδους που χρησιμοποίησε ο γαλλικός στρατός κατά την παραμονή του στην Αλγερία στα δύσκολα χρόνια στο τέλος της δεκαετίας του 1950, προκειμένου να πατάξει τους αυτόχθονες 'στασιαστές' - όπως τους αποκαλούσε η γαλλική προπαγάνδα. Δηλαδή, το «Mon Colonel» δεν είναι ούτε μια συναισθηματικά φορτισμένη ούτε μια αυστηρώς ιστορικά δομημένη ταινία. Δεν αποζητά ν' αποδώσει δικαιοσύνη, παρά να φέρει στην επιφάνεια κάποιες κρυφές (στους πολλούς) πτυχές της ιστορίας με σκοπό ν' ανοίξει εκ νέου το διάλογο.

Και αυτό, ο Herbiet το καταφέρνει δίνοντας έμφαση στο πρωταγωνιστικό δίδυμο, το συνταγματάρχη Duplain και τον υπολοχαγό Guy Rossi, διεισδύοντας έτσι στην ψυχολογική κατάσταση του καθενός και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες, ειδικά στις μεταξύ τους σκηνές. Από τη μία ο 'καραβανάς', ψημμένος στον πόλεμο και σκληρός, δε διστάζει να χρησιμοποιήσει θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να επιτύχει αυτό που θέλει, ακροβατώντας στα όρια του νόμιμου και του παράνομου. Και εκεί ακριβώς είναι που χρειάζεται ο νεαρός υπολοχαγός, ιδεαλιστής και 'αβγαλτος', που κατατάχτηκε από καπρίτσιο μετά τις νομικές του σπουδές: για να βρίσκει τα 'παράθυρα' του νόμου και να τον παρακάμπτει, ώστε να βγαίνει πάντα καθαρός ο βασανιστής συνταγματάρχης. Ένα αλληγορικό σχόλιο για τη σημερινή πραγματικότητα; Πιθανώς. Η σκηνοθεσία του νεαρού Γάλλου, σφιχτή και συνεπέστατη αφήνει χώρο για όλων των ειδών τις αναγνώσεις. Το εύκολο εύρημα του ασπρόμαυρου παρελθόντος που εναλλάσεται με το έγχρωμο παρόν ίσως να μπορούσε να λείπει, όπως και οι γλυκόπικρες σκηνές της Cecile de France, όμως γενικά το «Mon Colonel» δε χάνει από το ρυθμό του και καταφέρνει να βγει ασπροπρόσωπο μέχρι το τέλος. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί το cameo του Charles Aznavour στο τέλος.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-03-2007  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.