Man Of The Year

Ο Αντρας Της Χρονιάς

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 115'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Barry Levinson

Πρωταγωνιστούν: Robin Williams, Christopher Walken, Laura Linney, Jeff Goldblum, Lewis Black

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο απολαυστικός δημοσιογράφος-showman της Αμερικής και αστέρας της τηλεόρασης Tom Dobbs (Robin Williams) παρουσιάζει ένα ανατρεπτικό πολιτικό talk-show που σπάει κόκαλα μαζί με τα μηχανάκια μέτρησης ακροαματικότητας. Η... 'κουλή' του απόφαση να κατέβει στις προσεχείς εκλογές για πρόεδρος των Η.Π.Α. αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους ως μία ακόμα ευφάνταστη καυστική πολιτική του θέση. Ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν παίρνουν στα σοβαρά τον ανεξάρτητο Dobbs. Εξάλλου, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή πολιτικώς ορθού υποψηφίου αφού προτιμά να είναι αντισυμβατικός και ανατρεπτικός μιλώντας παράλληλα με μία απολαυστική γλώσσα αλήθειας. Ενώ όμως ο Dobbs δείχνει να μην έχει καμία τύχη στα gallops, η εμφάνισή του στο κρίσιμο debate καταλήγει σε θρίαμβο απέναντι στους δύο βασικούς πολιτικούς του αντιπάλους. Τη μέρα των εκλογών φαίνεται πως το κλίμα έχει αρχίσει να αλλάζει και μία μεγάλη έκπληξη προδιαγράφεται.

"Καλά δε τα λέει ο Μητσικώστας;" θα έχουν πει πολλοί. Φανταστείτε τώρα τον γνωστό μίμο να έβαζε υποψηφιότητα για πρωθυπουργός της χώρας μας. Το γέλιο αν μη τι άλλο θα το είχαμε εξασφαλισμένο για τέσσερα περίπου χρόνια, σωστά; Από την άλλη βέβαια, λίγοι είναι οι ηθοποιοί που έχουν βρεθεί στο κοινοβούλιο;..

Μία αντίστοιχη ιδέα λοιπόν υλοποιεί εδώ και ο Barry Levinson συνεργαζόμενος ξανά με τον Robin Williams ύστερα από το «Good Morning, Vietnam». Ο ήρωας του «Man Of The Year» είναι ένας δημοσιογράφος-κωμικός που δεν αφήνει κανέναν σε χλωρό κλαρί. Η ταινία αποτελεί ξεκάθαρα one-man-show για τον Williams το οποίο δείχνει να απολαμβάνει ιδιαίτερα. Οι φαρμακερές ατάκες που ξεστομίζει με περίσσιο θράσος - γνώρισμα όσων προασπίζει η συμπάθεια του κοινού - στοχοποιούν τη σημερινή πολιτική των Η.Π.Α. αλλά και την υστερία για πολιτική ορθότητα που εν γένει επικρατεί. Φυσικά δε πρόκειται για τίποτα βαθυστόχαστες φιλοσοφίες, όσα ακούγονται όμως διαθέτουν αληθή ή έστω αληθοφανή βάση.

Man Of The Year»Τα πρώτα τριάντα λεπτά της ταινίας είναι ευχάριστα προδιαθέτοντάς σε για μία καταιγιστική πολιτική σάτιρα. Ο Levinson όμως βιάζεται να...βγάλει πρόεδρο τον Williams. Προσπερνώντας πλέον την εκλογική διαδικασία, η σάτιρα βαθμιαία χαλαρώνει. Με την αποκάλυψη πως το ανέλπιστο αποτέλεσμα των εκλογών ίσως προέρχεται από σφάλμα του υπολογιστικού συστήματος, το ύφος αρχίζει να ρέπει προς το ηθικοπλαστικό απομακρυνόμενο από την ελαφριά σουρεαλιστική υπόθεση της αρχής. Έτσι, ο απολαυστικότερος πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. αναγκάζεται να 'συνθηκολογήσει' με ένα απροσδιόριστο δημιούργημα που θέλει αναίτια να γίνει κωμωδία, δράμα και θρίλερ μαζί. Αν το «Man Of The Year» διατηρούσε σταθερά το δυναμικό χαρακτήρα της αρχής θα είχε θέση ανάμεσα στις καλύτερες κωμωδίες των τελευταίων ετών.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε πως ο Robin Williams είναι ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει το «Man Of The Year». Υπάρχουν στιγμές που είναι ασταμάτητος. Παρά ταύτα, δεν έχει κανένα πρόβλημα να λειτουργήσει ομαλά ακόμα και όταν το κλίμα της ταινίας μεταβάλλεται. Ανεκμετάλλευτοι όμως μένουν οι δύο συμπρωταγωνιστές του, Christopher Walken (στο ρόλο του φίλου και μάνατζέρ του) και Laura Linney (υποδύεται την υπεύθυνη ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος καταμέτρησης ψήφων) λειτουργώντας περισσότερο ως περιφερειακοί χαρακτήρες. Αφήνοντας τα δύο αυτά ισχυρά χαρτιά στη τύχη τους, το «Man Of The Year» υποπίπτει σε ακόμα ένα λάθος.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-02-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.