La Tourneuse De Pages

Το Κορίτσι Που Γυρίζει Τις Σελίδες

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 85'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Denis Dercourt

Πρωταγωνιστούν: Deborah Francois, Catherine Frot, Pascal Greggory, Xavier De Guillebon, Antoine Martynciow

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η δεκάχρονη μαθήτρια πιάνου Melanie Prouvost (Deborah Francois), κόρη φτωχής οικογένειας, μελετά σκληρά για τις εισαγωγικές εξετάσεις στο Εθνικό Ωδείο. Την κρίσιμη ημέρα και κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς της, μία κριτής, η διάσημη πιανίστρια Ariane Fouchecourt (Catherine Frot), την αποσυντονίζει υπογράφοντας ένα αυτόγραφο με αποτέλεσμα να καταστρέψει όποιες ελπίδες είχε για εισαγωγή. Η Melanie απογοητεύεται και εγκαταλείπει οριστικά το πιάνο. Περίπου δέκα χρόνια μετά, η ενήλικη Melanie βρίσκει δουλειά στο δικηγορικό γραφείο του Jean Fouchecourt (Pascal Greggory), γνωστού μεγαλοαστού δικηγόρου και συζύγου της Ariane. Η Ariane, μετά από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που της κουρέλιασε την αυτοπεποίθηση, έχει αποσυρθεί στο σπίτι μελετώντας για μια περιοδεία ρεσιτάλ που θα την επαναφέρει στο προσκήνιο. Αδράζοντας μια ευκαιρία, η Melanie καταφέρνει να προσληφθεί ως γκουβερνάντα του γιου των Fouchecourt γεγονός που της επιτρέπει να βάλει σ' εφαρμογή το σχέδιο εκδίκησής της.

Μια ιστορία εκδίκησης μεταμορφώνεται σ' ένα δυνατό ψυχολογικό θρίλερ χιτσκοκικού ύφους στα χέρια του μουσικού και συνθέτη Denis Dercourt, ο οποίος ενίοτε δοκιμάζει τις δυνάμεις του και στη μεγάλη οθόνη. Ένα απλό, σχεδόν αμελητέο γεγονός, είναι ικανό να γεμίσει με δηλητήριο μια παιδική ψυχή, της οποίας τα όνειρα και οι ελπίδες καταστρέφονται ολοσχερώς από τη ματαιοδοξία και την ασεβή συμπεριφορά κάποιου που θα μπορούσε (και θα έπρεπε) ν' αποτελεί μοντέλο προς μίμηση. Η Melanie, που είχε όλο το χρόνο στη διάθεσή της να φαντασιώνεται τη στιγμή της εκδίκησης, φρόντισε να χτυπήσει με την πρώτη ευκαιρία από μια παρόμοια θέση αφάνειας όπως και αυτή που ήταν όταν πληγώθηκε: η μικρή, άσημη μαθητριούλα που δίνει εξετάσεις γίνεται τελικά η άσημη - αλλά και τόσο απαραίτητη - συνοδός μιας πιανίστριας που γυρίζει τις σελίδες στις παρτιτούρες. Έτσι, αρχίζει σιγά σιγά και επηρεάζει την Ariane, διεισδύοντας σε όλες τις πτυχές της ζωής της με μοναδικό σκοπό να την καταστρέψει ολοκληρωτικά.

Ως μουσικός, ο Dercourt γνωρίζει καλά τη σημασία της δομής, της ισορροπίας και των χρόνων, στοιχείων απαραίτητων για να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα και η ένταση σε μια (μουσική) ιστορία. Με το «Le Tourneuse De Pages» αποδεικνύει ότι ξέρει να τα χρησιμοποιεί και στον κινηματογράφο. Η προσέγγισή του ψυχρή και απόμακρη, αφήνει τα γεγονότα να εξελιχθούν από μόνα τους, φροντίζοντας συχνά να εγκλωβίζει τις δύο γυναίκες μαζί σε ζυγισμένα κάδρα, φωτογραφημένα όμως τόσο καθαρά που προκαλούν μια ασταθή αίσθηση ανησυχίας. Ταυτόχρονα, καθοδηγεί τις δύο πρωταγωνίστριές του να παίξουν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικού χωρίς να προδώσουν για μία στιγμή τους χαρακτήρες που τόσο ντελικάτα χτίζουν. Ειδικά η νεαρή Deborah Francois (η ανήλικη μητέρα στο «L' Enfant» των αδελφών Dardenne) είναι καταπληκτική στο ν' αλλάζει συνεχώς υπόσταση με ένα μόνο βλέμμα και να μεταμορφώνεται από άγγελο σε δαίμονα και τούμπαλιν. Τέλος, η μουσική υπόκρουση δε θα μπορούσε να μην είναι ενεργό μέλος της δραματουργίας σε μια τέτοια ιστορία, συμβάλλοντας άψογα στην ολοκλήρωση μιας απολαυστικής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-02-2007  |  Διανομή: Film Trade

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.