Sugartown: Οι Γαμπροί

Sugartown: Οι Γαμπροί

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 82'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Κίμων Τσακίρης

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η Ζαχάρω, μία κωμόπολη της Ηλείας 12.000 κατοίκων, έχει κυριολεκτικά στερέψει από γυναίκες. Τα άγαρμπα σημάδια της αστυφιλίας που φέρει - όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των μη αστικών περιοχών της χώρας - απειλούν τώρα να την εξαφανίσουν. Οι γυναίκες ρίχνουν μαύρη πέτρα πίσω τους και πάνε στις πόλεις, οι άνδρες μένουν πίσω να καλλιεργούν τη γη για να ζήσουν κι έτσι τα παλικάρια της τιμημένης Ζαχάρως δε μπορούν να βρουν νύφες και το μέρος οδεύει σταθερά σε μαρασμό. Στις δημοτικές εκλογές του 2002 όμως ο υποψήφιος δήμαρχος Πανταζής Χρονόπουλος τους τάζει γυναίκες και δη από τις ανατολικές χώρες! Όπως είναι φυσικό εκλέγεται πανηγυρικά και αναλαμβάνει δράση προκειμένου να υλοποιήσει τις εξαγγελίες του. Αυτή εδώ λοιπόν είναι η περιπέτεια του Κώστα, του Ευθύμη, του Νώντα, του ίδιου του δημάρχου και άλλων μεσήλικων που με σοβαρό σκοπό εκστρατεύουν προς τη μαμά Ρωσία για να βρουν νύφες και να τις φέρουν στη Ζαχάρω για να κάνουν οικογένεια. Θα προκύψει άραγε τίποτα από αυτό το ταξίδι και οι κοπέλες είναι διατεθειμένες να περάσουν τη ζωή τους στη Ζαχάρω;

Έχοντας στο ενεργητικό του ένα ακόμα ντοκιμαντέρ και μία ταινία, δουλειές που αγγίζουν σύγχρονους κοινωνικούς προβληματισμούς, ο σκηνοθέτης Κίμωνας Τσακίρης μυρίζεται λαβράκι στη... Sugartown (βλ. Ζαχάρω) και σπεύδει να αφιερώσει χρόνο και κόπο προκειμένου να το κινηματογραφήσει. Το «Sugartown - Οι Γαμπροί» ωστόσο δεν χαρακτηρίζεται από την κανιβαλική διάθεση μιας δημοσιογραφικής προσέγγισης, εξάλλου το θέμα έχουν πολλάκις καλύψει αρκετές εκπομπές στο παρελθόν. Η αφήγηση είναι κατά κύριο λόγο ανάλαφρη και σαρκαστική σε μία προσπάθεια να αποφορτίζεται σταθερά η ατμόσφαιρα. Ας μη ξεχνάμε πως πέρα από τον χιουμοριστικό τίτλο και την αισιόδοξη προσέγγιση, μιλάμε για ένα δράμα με όλη τη σημασία της λέξης.

Αρχικά, οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας συστήνονται με εκείνη τη γνώριμη συστολή του ανθρώπου που βλέπει έναν φακό να τον στοχεύει και να τον καταγράφει για να τον οδηγήσει στην κρίση άγνωστων προς εκείνον παρατηρητών. Εξαίρεση αποτελεί βεβαίως ο δήμαρχος της Ζαχάρως όπου από την αρχή μέχρι το τέλος λειτουργεί ως πολιτικός. Η πρώτη όμως επιφυλακτικότητα μετατρέπεται σε απελευθέρωση, γεγονός που εξηγείται από το σεβαστό χρονικό διάστημα που ο Τσακίρης έζησε τους ανθρώπους αυτούς από κοντά. Οι υποψήφιοι γαμπροί είναι οι γνώριμες φιγούρες της επαρχίας, άνθρωποι παγωμένοι στο χρόνο μίας άλλης Ελλάδας που αν τους πάρεις τα κινητά και τα καινούρια αυτοκίνητα βλέπεις πως ελάχιστα έχουν διαφοροποιηθεί από τότε.

Από την προετοιμασία κιόλας του ταξιδιού, ζεις μέσα από ψηφιακή κάμερα μία απονενοημένη προσπάθεια απόδρασης από το βάλτωμα και τη μοναξιά. Όλοι τους σχεδόν έχουν αρκετά χρήματα για να ζήσουν μία άνετη οικογενειακή ζωή, το πρόβλημά είναι πως δε ξέρουν τον τρόπο. Τους βλέπεις φοβισμένους, αγχωμένους, ενθουσιώδεις ή χαρούμενους γιατί δε ξέρουν τι μπορούν να περιμένουν και πως να διαχειριστούν αυτό το επικείμενο προξενιό, αυτή την πρόκληση.

Εκεί όμως που ήδη το «Sugartown - Οι Γαμπροί» έχει εξασφαλίσει την προσοχή και το ενδιαφέρον σου, έρχονται τα τελευταία δέκα λεπτά του να το αναβαθμίσουν νοηματικά. Σε εκείνο το σημείο ο Τσακίρης χτυπάει φλέβα και καταγράφει τα πιο σκληρά περιστατικά και τις αυθεντικότερες (σιωπηλές) ομολογίες. Οι επίδοξοι γαμπροί προτιμούν να μείνουν ως έχει παρά να αναστατώσουν ισορροπίες και ρουτίνες. Έχουν βαλτώσει, το έχουν - οι περισσότεροι τουλάχιστον - αποδεχθεί και είναι δραματικά αδρανείς στο να μεταβάλουν το status quo τους. Συμπέρασμα; Αντί ο σκηνοθέτης να τους παρουσιάσει ως τα απόλυτα θύματα μίας Ελλάδας που ερημώνει και να κερδίσει την προφανώς ενοχική συμπάθεια των θεατών, εξισορροπεί τα δεδομένα συνοπτικά και χωρίς να λαϊκίζει στο ελάχιστο. Κοινώς οι συμπαθέστατοι 'γαμπροί' βρίσκονται σ' ένα τέλμα που πλέον ούτε και οι ίδιοι δε θέλουν να αλλάξουν. Από ένα σημείο και μετά δηλαδή είναι συνυπεύθυνοι για τις επιλογές τους.

Δε μπορώ να ξέρω πόσο και ποιους μπορεί να αγγίζει αυτό το μεστό ντοκυμαντέρ (που τιμήθηκε στο περσινό Φεστιβάλ Ντοκυμαντερ της Θεσσαλονίκης με το βραβείο κοινού). Ίσως όλα αυτά στα οποία αναφέρεται το «Sugartown - Οι γαμπροί» να αντιμετωπίζονται απλώς ως μία ευκαιρία για λίγο γέλιο, κατά το πνεύμα του trailer που έχει κυκλοφορήσει. Όμως η γνώμη μου είναι πως πρόκειται για μία μεστή δουλειά με σοβαρότητα, ευαισθησία, αρκετό αυτοσαρκασμό αλλά προπάντων ουσία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-01-2007  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.