CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
Little Children
Κρυφές Επιθυμίες - 2006
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ

Ένα τυπικό αμερικάνικο προάστιο, ήσυχες παιδικές χαρές και μια πολυσύχναστη δημοτική πισίνα συνθέτουν το σκηνικό που είναι τοποθετημένες οι 'Κρυφές Επιθυμίες', του Todd Field. Εκεί, οι τακτοποιημένες ζωές δύο παντρεμένων ζευγαριών θα βρεθούν ξαφνικά σε επικίνδυνες ισορροπίες, φανερώνοντας πως η ήρεμη επιφάνεια κρύβει τρομακτικά ρεύματα. Η βαρετή ζωή της Sarah (Kate Winslet) αποκτά ενδιαφέρον όταν γνωρίζει τον Brad (Patrick Wilson) και μαζί αποφασίζουν να ξεχάσουν για λίγο τους συζύγους και τα παιδιά που τους περιμένουν στην οικογενειακή εστία. Παράλληλα, ένας πρόσφατα αποφυλακισμένος παιδεραστής στοιχειώνει την 'ονειρική' γειτονιά, που αποδεικνύεται όμως πολύ πιο διεστραμμένη απ' ότι ο τρομοκρατημένος 'εγκληματίας'.

Ο υποψήφιος για Όσκαρ των 'Μυστικών στην Κρεβατοκάμαρα', επανέρχεται με αυτό το διασκευασμένο μυθιστόρημα του Tom Perrotta (Little Children). Πρόθεσή του ήταν να αποτυπώσει το middle-age, middle-class drama, που αποτελεί μάλλον κοινό τόπο της καθημερινής πραγματικότητας - όχι μόνο των Η.Π.Α. αλλά κι ολόκληρου του δυτικού κόσμου. Οι εργαζόμενες μαμάδες, η ιερή οικογένεια, η ανία του έγγαμου βίου κι όλα τα μικρά τίποτα που μπορούν να τρελάνουν έναν άνθρωπο παρελαύνουν μπροστά από την οθόνη και συνθέτουν το μικρόκοσμο της πραγματικότητας.

Παρόλ' αυτά, υπάρχει η αίσθηση ότι ο Field θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί περισσότερο το θέμα του και να χρησιμοποιήσει καλύτερα το υλικό του. Θέλοντας να τονίσει την καταπίεση της φαινομενικά τακτοποιημένης κανονικότητας, χρησιμοποιεί - σχεδόν καταχρηστικά - την περσόνα του περιθωριοποιημένου πρώην κατάδικου, αλλά δεν προσθέτει ουσιαστικά στην ιστορία ή στο μήνυμά της. Η ήρεμη, σχεδόν ναρκωμένη, αφήγηση, που θα μπορούσε να γίνει δυναμικό εργαλείο της σκηνοθετικής πρόθεσης, χρησιμοποιείται εδώ εντελώς σχηματικά, χωρίς ποτέ να τρυπά την καλογυαλισμένη επιφάνεια. Το δε voice-over καταντά εντελώς γελοίο κι εκνευριστικό, καθώς από ένα σημείο και μετά αποτελεί την εύκολη λύση, που αντικαθιστά κινηματογραφικές διαδικασίες, δύσκολες μεν, αλλά συνήθως γόνιμες και δημιουργικές.

Και οι ηθοποιοί όμως μοιάζουν να κινούνται στα ίδια μονοπάτια: Με εξαίρεση την, σταθερά εξαιρετική, Kate Winslet, οι υπόλοιποι περισσότερο διεκπεραιώνουν, παρά υποκρίνονται. Ακόμη και η αγαπημένη Jennifer Connelly μοιάζει όμηρος του πλαισίου και το πέρασμά της από την οθόνη είναι συγκαταβατικό και άγευστο. Σίγουρα, η ιστορία αφορά περισσότερο το κοινό μεταξύ 30 και 40 Μαΐων, αλλά το σινεμά είναι πάνω απ' όλα εικόνα κι αυτό δεν πρέπει να θυσιάζεται σε βάρος ενός (καλού) σεναρίου.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» Sugartown: Οι Γαμπροί

» Little Children

» Apocalypto

» Breaking And Entering

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» Little Children


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ