Breaking And Entering

Η Διάρρηξη

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 120'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Anthony Minghella

Πρωταγωνιστούν: Jude Law, Robin Wright Penn, Juliette Binoche, Rafi Gavron, Ray Winstone

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Will (Jude Law) και η Liv (Robin Wright Penn) είναι ένα άγαμο ζευγάρι που βιώνει τη φθοροποιό επίδραση του χρόνου στη σχέση τους. Την κατάσταση αυτή υποσκάπτει και η κόρη της Liv που παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς. Σα να μη φτάνουν όλα αυτά, τα νέα γραφεία της εταιρείας όπου εργάζεται ο Will έχουν μπει στο στόχαστρο μίας σπείρας κλεφτών. Εκείνος, πιεσμένος και χαμένος κάπου μεταξύ δουλειάς και προβληματικής προσωπικής ζωής, αναλαμβάνει να παραφυλάει έξω απ΄τα γραφεία τα βράδια μήπως και εντοπίσει τους διαρρήκτες. Αυτό που καταφέρνει είναι να εντοπίσει έναν πιτσιρικά μετανάστη από την πρώην Γιουγκοσλαβία και την όμορφη, πλην όμως φτωχή μητέρα του, Amira (Juliette Binoche).

Ο σκηνοθέτης του 'Αγγλου Ασθενή', του 'Ταλαντούχου Κυρίου Ripley' και του «Cold Mountain» προσπαθεί να στήσει μία ταινία λεπτών ισορροπιών και εύθραυστων ανθρώπων. Όλοι ανεξαιρέτως οι ήρωες εμφανίζονται να ζουν δεσμευτικά και καθόλου σύμφωνα με τις προσδοκίες τους. Όμως ο Minghella, επικαλούμενος κλασσικά τρικάκια συναισθηματισμού και φιγούρες, είτε εξαναγκαστικά συμπαθείς, είτε όμορφες, είτε αλλοπρόσαλα προβληματικές, χάνει γρήγορα το μέτρο. Καταρχάς, ο κεντρικός του ήρωας, Will, βρίσκεται να αναζητά αψυχολόγητα λύσεις χωρίς νόημα και καμία συνοχή εν σχέσει με τις αρχικές του επιδιώξεις. Περιπλανιέται στην πόλη, αρχικά κυνηγώντας διαρρήκτες, έπειτα τη συναισθηματική κάλυψη, αλλά με λάθος άτομο, και στο τέλος την ηθική του εξιλέωση. Όλα καλά και άγια δηλαδή με τον πλέον ανορθόδοξο τρόπο. Η Liv από τη μεριά της γρήγορα χάνεται από το προσκήνιο, διότι δε βρίσκεται στο οπτικό του πεδίο. Η δε Amira εμφανίζεται ευάλωτη και εύθραυστη, την ίδια στιγμή που τόσο απλοϊκά μεταμορφώνεται σε μία ύαινα έτοιμη να κάνει τα πάντα για να σώσει το παιδί της. Όσο αφηνόμαστε στην ιστορία τόσο περισσότερο είναι προφανές πως η Binoche δεν έχει τρόπο και περιθώρια να σώσει τα προσχήματα κάτι που ισχύει και για το πιο glamorous ζεύγος των Law και Wright-Penn.

Οι σεναριακοί στόχοι φαίνονται προαποφασισμένοι. Ταυτόχρονα, ο Mingella σε καθησυχάζει πως, ό,τι και να γίνει, τα πάντα στο τέλος θα ομαλοποιηθούν για το καλό του μικρού άτακτου μετανάστη, της δύσμοιρης μάνας του, του ζευγαριού που οφείλει στον εαυτό του μία νέα αρχή και φυσικά του κοινωνικά δυσπροσαρμοστικού παιδιού. Η όποια υποψία ουσίας όμως χάνεται στη διαδρομή ανάμεσα στις συνεχείς κι αχρείαστες μεταπήδησεις από το δράμα στην περιπέτεια, από την περιπέτεια στην κωμωδία, έπειτα στην κομεντί για να καταλήξει μετά βαΐων και κλάδων στο ευτυχές τέλος ενός περιπετειώδους (;;) μελοδράματος. Κοινώς ο Mingella δοκιμάζει να χωρέσει όσα περισσότερα μπορεί προσφέροντας μία άνοστη σούπα από τίποτα.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-01-2007  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.