Stick It

Ατίθασο Πνεύμα

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Jessica Bendinger

Πρωταγωνιστούν: Jeff Bridges, Missy Peregrym, Vanessa Lengies, Nikki SooHoo, Maddy Curley

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Μ' ένα μόνιμο υφάκι επαναστάτριας και τα δάκτυλα κάθε λίγο και λιγάκι σε σχηματισμό 'κερατάκια', η 17χρονη κορασίδα Haley Graham (Missy Peregrym) εκφράζεται καλύτερα με το να επιδίδεται σε εντυπωσιακά ακροβατικά παρέα με τα φιλαράκια της. Καταλήγει όμως να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου ανηλίκων και υπό το φάσμα της κράτησής της, προτιμά την εναλλακτική λύση που της προτείνεται ως τελευταία ευκαιρία: θα πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα ενόργανης γυμναστικής της ακαδημίας του Burt Vickerman (Jeff Bridges). Ο κόσμος της ενόργανης όσο κι ο ίδιος ο Burt δε της είναι καθόλου ξένοι, μιας κι η Haley υπήρξε στο πρόσφατο παρελθόν ένα σπουδαίο ταλέντο στο χώρο υπό την καθοδήγηση του συγκεκριμένου προπονητή, αλλά για κάποιο λόγο τα είχε παρατήσει. Η αντιδραστική της συμπεριφορά και ο αρνητισμός της πρέπει πλέον να μπουν σ' ένα καλούπι και ίσως αυτό τη φέρει ξανά σε τροχιά πρωταθλητισμού, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και την καχυποψία των συναθλητριών της.

Η πρώην αθλήτρια και νυν (πρωτάρα) σκηνοθέτης Jessica Bendinger έχει τονίσει κατ' επανάληψη πως ενδιαφέρεται να γυρίζει ταινίες με ηρωίδες που έχουν να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις και έναν κόσμο κατά βάση φαλλοκρατικό. Ο χώρος του αθλητισμού θεωρεί πως αποτελεί αντιπροσωπευτικό πλαίσιο ως προς τον σκοπό της αυτό. Η ιστορία της Haley, που ανήκει στην ίδια, διαφέρει κατά τι από τα συνήθη teen-movies που ξεφυτρώνουν κατά καιρούς. Δεν είναι ό,τι δε σε προκαταβάλει εξ αρχής για 'μία από τα ίδια', όμως επιλέγει να μη σε οδηγήσει στο προφανές σχήμα του 'αντισυμβατικός ήρωας μέσα από φωτιά, σίδερο και αμφισβήτηση δικαιώνεται πανηγυρικά φωτοβολώντας εν τέλει ως υπέρλαμπρο άστρο'. Αφηγηματικά βεβαίως καθόλου δε ξεφεύγουμε από την πεπατημένη οδό: μερικές γρατζουνιές σε ηλεκτρικές κιθάρες για να παραχθούν οι γνώριμοι new-rock ήχοι, dirty ή σκεϊτάδικο στυλάκι, 'χιλιοφορεμένοι' χαρακτήρες με την κλασσική ξινή (Vanessa Lengies) να ενοχλεί επιδεικτικά την καλοσύνη μας και μία ψευτό-επαναστατική διάθεση που εξατμίζεται γρήγορα. Είναι όμως αυτή η αναρχική στάση προς την κριτική επιτροπή των αγώνων που διαφοροποιεί και σώζει κάπως τα πράγματα. Το φινάλε αν και σαφώς ωραιοποιημένο δεν είναι ενοχλητικό, τα νοήματα είναι ένα επίπεδο παραπάνω από το τελείως προφανές και πεζό και η Missy Peregrym τα πηγαίνει περίφημα ως η μετενσάρκωση της Hilary Swank από το «Τhe Next Karate Kid». Η ομοιότητά τους είναι σατανική ενώ οι υποκριτικές δυνατότητες της Missy δείχνουν να είναι εξελίσιμες. Κερδίζει μάλιστα εύκολα τις εντυπώσεις από τον Bridges, αφού εκείνος συμμετέχει στο project με σβηστές τις μηχανές.

Το «Stick It» θεματολογικά απευθύνεται σε περιορισμένο κοινό, κατά πλειοψηφία εφηβικό και θηλυκού γένους. Σε αυτές τις κατηγορίες πιθανόν να αρέσει, όσο για τους υπόλοιπους δυσκολεύομαι να βρω κίνητρο να την προτιμήσουν, εκτός από τη new-age τύπου ομορφιά και το σφριγηλό κορμί της Peregrym.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 11-01-2007  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.