The Grudge 2

Η Κατάρα 2

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Takashi Shimizu

Πρωταγωνιστούν: Sarah Michelle Gellar, Amber Tamblyn, Edison Chen, Arielle Kebbel, Jennifer Beals

Κείμενο: Νεκτάριος Σάκκας

Τρεις χαρακτήρες μπλέκονται στα δίχτυα μιας κατάρας, με φόντο ένα παραδοσιακό πλην όμως στοιχειωμένο σπίτι, τοποθετημένο κάπου στο Τόκυο. Η Karen (Sarah Michelle Gellar) βρίσκεται νοσηλευμένη σε κατάσταση σοκ κι η αδερφή της, Audrey (Amber Tamblyn), αναγκάζεται να αφήσει τις Η.Π.Α. προκειμένου να την φέρει πίσω. Ο μικρός Jake (Matthew Knight) ενώ προσπαθεί να προσαρμοστεί στις οικογενειακές ανακατατάξεις, αντιλαμβάνεται πως κάτι παράξενο συμβαίνει στο γειτονικό διαμέρισμα. Η Allison (Arielle Kebbel) προσπαθεί να προσχωρήσει σε μια από τις cool παρέες του σχολείου της. Έτσι, δέχεται να επισκεφθεί με δύο ακόμα συμμαθήτριές της το περιβόητο σπίτι. Μόνο που απ' ό,τι φαίνεται, η κατάρα έχει αρχίσει να εξαπλώνεται και πέρα από τους τέσσερις τοίχους όπου γεννήθηκε.

Ο εμπνευστής και δημιουργός των ταινιών «Ju-on: The Grudge» και «Ju-on: The Grudge 2», Takashi Shimizu, ανέλαβε το 2004 να γυρίσει την αμερικανική εκδοχή της 'Κατάρας'. Φαίνεται πως τα 190 εκατομμύρια εισπράξεις παγκοσμίως άνοιξαν για τα καλά την όρεξη στον παραγωγό Sam Raimi, βρίσκοντας έξυπνη την κίνηση για ένα sequel που ταυτόχρονα θα ήταν και το δεύτερο αμερικάνικο remake του ίδιου τίτλου. Όμως το πιθανότερο είναι η περιέργεια και τα ήδη γνωστά και επιτυχημένα «Ringu» και «The Eye» να παρέσυραν σημαντική μερίδα του κοινού στις αίθουσες. Όσοι εξάλλου είχαν ήδη δει το πρωτότυπο, καταλάβαιναν αμέσως τις υπερβολικά πολλές ομοιότητες του με το remake. Δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς πως τα μηνύματα κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά ήταν για το επερχόμενο «The Grudge 2».

Ξεκινώντας το sequel με μία δυνατή σκηνή, αρκετά απρόβλεπτη, προσπαθεί να σε πιάσει εξ απήνης. Φέρνει δε στο προσκήνιο νέα πρόσωπα, σε συνδυασμό με το χαρακτήρα της Sarah Michelle Gellar που όμως αυτή τη φορά βρίσκεται στη λίστα των αναλώσιμων και άρα μας αποχαιρετά νωρίς. Εντούτοις η ιστορία απλώνει υπερβολικά για τις αντοχές της, επιχειρώντας παράλληλα να ισχυροποιηθεί σεναριακά η 'κατάρα' παρουσιαζόμενη σαφέστατα πιο επιθετική. Αυτή η αυθαιρεσία, που μένει ανεξήγητη μέχρι το τέλος, εξελίσσεται ενοχλητική από το πρώτο κιόλας μέρος. Ακόμα όμως και αν αγνοήσουμε τις σεναριακές αστοχίες, το κυρίως θέμα που η ταινία αφήνει άλυτο - όπως άλλωστε και η αρχική - είναι το κατά πόσο μπορεί να τρομάξει το θεατή. Ιδιαίτερα όταν τα 'τρομακτικά' στην όψη αλλά αρκετά...ακίνδυνα στο άκουσμα φαντάσματα ανοίξουν το στόμα τους, είναι καθαρά θέμα χρόνου να βρεθεί ο πρώτος θεατής που θα γελάσει, με πιθανότερη συνέχεια η αίθουσα να παραδίδεται με την πρώτη ευκαιρία στα γέλια. Κάπου εδώ λοιπόν ο αυτοσκοπός της ταινίας πάει περίπατο, ενώ το σεναριακό χάος βαθμιαία στήνει πάρτυ με θέα το - σε κατάσταση πολυ-πολιτισμικής κρίσης - Τόκιο. Συνυπολογίζοντας το ρητό 'το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού' για χάρη των Raimi και Shimizu που τόσο απερίσκεπτα 'αγνόησαν' μετά την αδιάφορη (αν και επικερδή) πρώτη 'κατάρα', το «The Grudge 2» φυσιολογικά κατατάσσεται από τώρα στις χειρότερες ταινίες που θα δούμε (;) μέσα στο 2007. Θέλετε όμως να σας τρομάξω λίγο; Επίκειται και νέο (ιαπωνικό αυτή τη φορά) «Ju-on: The Grudge 3»!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-01-2007  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2022 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.