La Guerre Des Tuques

Το Σκυλί Που Σταμάτησε Τον Πόλεμο

Παραγωγή: 1984  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andre Melancon

Πρωταγωνιστούν: Cedric Jourde, Marie-Pierre A. DΑAmour, Julien Elie, Minh Vu Duc, Maryse Cartwright

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στην αρχή των χριστουγεννιάτικων διακοπών, ο Luc, που αρέσκεται ν' αυτοαποκαλείται 'Στρατηγός', καλεί τους φίλους του να χωριστούν σε δύο στρατούς και να ξεκινήσουν σοβαρές... χιονο-εχθροπραξίες μέχρι να επιστρέψουν στα θρανία. Από τη μία είναι η δική του ομάδα, στην οποία διάλεξαν να επιστρατευτούν τα περισσότερα παιδιά, κυρίως αγόρια. Από την άλλη είναι η ομάδα του Mark, η οποία συγκέντρωσε τα υπόλοιπα αγόρια και κορίτσια της γειτονιάς. Η ομάδα του Mark, σαν πιο αδύναμη, αναλαμβάνει να χτίσει ένα τεράστιο φρούριο από χιόνι, το οποίο θα προσπαθήσουν να καταλάβουν οι 'εχθροί'. Εντωμεταξύ, ο Luc ερωτεύεται τη Sophie (από το αντίπαλο στρατόπεδο), αλλά αποφασίζουν να το κρατήσουν κρυφό. Καθώς περνούν οι μέρες, η ένταση αυξάνεται και αμφότερες οι πλευρές ανεβάζουν τα επίπεδα της εφευρετικότητάς τους για ν' αντεπεξέλθουν στις ανάγκες των εχθροπραξιών. Η μεγάλη τελική μάχη θα λήξει άδοξα, λόγω ενός τραγικού συμβάντος που θ' αποκαλύψει σε όλους τη ματαιότητα του πολέμου.

Η παιδική ταινία του Andre Melancon, που είχε συγκεντρώσει πλήθος βραβείων (κυρίως εκπαιδευτικών) όταν γυρίστηκε, το 1984, είναι μια ελαφριά αλληγορία για τον πόλεμο, τη ματαιότητά του και τα κακά που επιφέρει. Μέχρι εκεί, όμως. Ο καναδός σκηνοθέτης και εκπαιδευτικός, αν και θεωρείται αυθεντία πια στις παιδικές ταινίες (η τελευταία του γυρίστηκε το 2004), δεν καταφέρνει στο «La Guerre Des Tuques» να ξεπεράσει τα στενά όρια της ιστορίας του και να δώσει την οικουμενικότητα που θα ήθελε. Πολλές φορές θυμίζει το βιβλίο του Παντελή Καλιότσου 'Τα Ξύλινα Σπαθιά', χωρίς ωστόσο να είναι το ίδιο απολαυστικό και διαχρονικό όσο το πάντα επίκαιρο πόνημα του έλληνα λογοτέχνη, αφού η σκηνοθεσία του Melancon είναι γενικά άνευρη, χωρίς πολλή φαντασία και χιούμορ, όπως θα άρμοζε σε μια τέτοια ταινία. Ειδικά η φιγούρα του 'Τρελο-Νικ', του ειρηνιστή φιλόζωου που αρνείται να συμμετάσχει στο παιχνίδι (και κουβαλά το αντιπολεμικό μήνυμα), δεν έχει αξιοποιηθεί επαρκώς για να γίνουν ξεκάθαρα όσα θέλει να πει.

Μπορεί για το 1984 η ταινία να είχε κάποια στοιχεία που θα ευχαριστούσαν τους μικρούς θεατές της εποχής, ο χρόνος όμως δεν τη δικαίωσε με αποτέλεσμα σήμερα να μοιάζει φανερά παρωχημένη και ενίοτε βαρετή. Οι μικροί σινεφίλ του 2006 έχουν πλέον συνηθίσει σε άλλου επιπέδου παραγωγές, αφηγήσεις και σκηνοθετικές προσεγγίσεις και είναι πράγματι αμφίβολο αν η συγκεκριμένη ταινία θα τους φανεί αρκετά ελκυστική ώστε να καταφέρουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον τους αμείωτο μέχρι το τέλος και ν' αποκομίσουν όλα όσα θέλει να τους διδάξει. Επιπλέον, η υποκριτική αρτιότητα των παιδιών-ηθοποιών των τελευταίων χρόνων έχει κατακτήσει τέτοια ύψη που κάνουν τις ερμηνείες των μικρών πρωταγωνιστών του «La Guerre Des Tuques» ν' αρμόζουν μόνο σε σχολική παράσταση.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-12-2006  |  Διανομή: Νεανικό Πλάνο

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.