La Citadelle Assiegee

Μικρόπολις

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Philippe Calderon

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ένας φτερωτός τερμίτης - πρίγκιπας ιδρύει μια νέα αποικία με τη βασίλισσά του στην αφρικανική σαβάνα. Σε λίγο καιρό, η μικρή αποικία έχει μετατραπεί σε μια ολόκληρη αυτοκρατορία από εκατομμύρια τερμίτες που στεγάζεται σε ένα γιγαντιαίο εξάμετρο οικοδόμημα. Μια άψογα οργανωμένη κοινωνία, με τους εργάτες της, τους πολεμιστές της, και φυσικά το βασιλικό ζεύγος που φροντίζει για τη αδιάκοπη διεύρυνση του πληθυσμού. Είναι τόσο καλά δομημένη και οχυρωμένη αυτή η αποικία που μπορεί ακόμα και ν' αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, όπως μια τρομαχτική καταιγίδα που εισβάλει μέχρι τα άδυτά της. Το μέλλον της, όμως, διαφαίνεται δυσοίωνο. Μια στρατιά από δέκα εκατομμύρια μυρμήγκια-νομάδες, που στην πορεία της δεν γνωρίζει οίκτο για τίποτα και για κανέναν, καταφθάνει και εποφθαλμιά το οικοδόμημα των τερμιτών. Η πολιορκία αρχίζει, οι μάχες είναι επικές και η έκβαση του πολέμου είναι πραγματικά αμφίρροπη.

Μια δεκαετία μετά από το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ «Microcosmos», έρχεται, και πάλι από τη Γαλλία, το «La Citadelle Assiegee». Μόνο που αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Η ταινία του Philippe Calderon αποτελεί ένα τεράστιο προσωπικό στοίχημα: να γυριστεί μια ταινία μυθοπλασίας αποκλειστικά και μόνο με έντομα! Ο γάλλος δημιουργός έστησε αυτό το docu-fiction με τρόπο θαυμαστό και ολίγον τι... πονηρό. Επέλεξε τα μυρμήγκια επειδή γνώριζε ότι τα συμπαθή έντομα αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο σε όποιο περιβάλλον και αν βρεθούν, υπακούοντας πάντα στα βασικά τους ένστικτα. Έτσι, εκτός από τα εξωτερικά γυρίσματα, μπόρεσε και αναπαράστησε την αποικία τους (ή μέρος της) μέσα σε σύγχρονα στούντιο, αποκτώντας τη δυνατότητα να κινηματογραφήσει με 'παραδοσιακό' τρόπο και εξοπλισμό σκηνές από τα άδυτα μιας τέτοιας κοινωνίας. Επίσης, οι ελεγχόμενες συνθήκες του επέτρεψαν να φωτίσει τις σκηνές του όπως αυτός ήθελε - πάντα, φυσικά, στα πλαίσια μιας ρεαλιστικής απεικόνισης - προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο μεγαλύτερη ένταση στην ιστορία του. Τέλος, η θεαματική σκηνοθεσία και το παράλληλο μοντάζ αυξάνουν τη δραματικότητα και λειτουργούν όπως ακριβώς σε μια 'κανονική' ταινία. Το αποτέλεσμα είναι φαντασμαγορικό.

Αρχίζοντας σαν ένα σύνηθες ντοκιμαντέρ, το «La Citadelle Assiegee» εισάγει το θεατή στη ζωή των τερμιτών. Λίγο αργότερα κάνει το ίδιο με τα μυρμήγκια-νομάδες. Τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν όταν παρουσιάζεται η μεταναστευτική δύναμη των μυρμηγκιών και γίνεται ολοφάνερο ότι είναι πολύ πιο δυνατοί και ικανοί κυνηγοί απ' όσο φαίνονται στο μάτι. Ενδεικτικά, ένα φίδι που προσπάθησε να διασχίσει την περιοχή που είχαν προσωρινά στρατοπεδεύσει αντιμετώπισε τέτοιο μένος που δεν είχε την παραμικρή ελπίδα διαφυγής! Όταν, δε, ανάβει για τα καλά η μάχη, και τα μυρμήγκια εξαπολύουν μια τρομαχτική επίθεση στην αποικία των τερμιτών η ταινία απογειώνεται και από ένα απλό ντοκιμαντέρ έχει ξαφνικά μετατραπεί σε επική ταινία με αγωνιώδεις συγκρούσεις τεραστίων στρατιών, και σκηνές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με το τρίτο μέρος του «Lord Of The Rings». Το θέαμα είναι εγγυημένο καθώς η πολεμική δύναμη και ευρηματικότητα των εντόμων αυτών δε σταματά να εκπλήσσει και - γιατί όχι; - να τρομάζει λίγο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-12-2006  |  Διανομή: Artfree  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.