Straight Story

Straight Story

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 92'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Έφη Μουρίκη, Βλαδίμηρος Κυριακίδης

Πρωταγωνιστούν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ανθιμος Ανανιάδης, Κανελλίνα Μενούτη, Μένη Κωνσταντινίδου

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Γιάννης (Ανθιμος Ανανιάδης) είναι ένας εμφανίσιμος νέος, φαινομενικά σαν όλους τους άλλους. Οι γονείς του τον αγαπούν, οι φίλοι του επίσης ενώ δείχνει να μη περνά απαρατήρητος στο ερωτικό παιχνίδι. Όμως κάτι φαίνεται να τον βασανίζει. Για την ακρίβεια, η συμπεριφορά του κινεί υποψίες πως οι σεξουαλικές του προτιμήσεις δεν είναι και τόσο σύμφωνες με την κοινωνία. Βλέπετε, νιώθει έλξη για μία κοπέλα, τη Σοφία (Κανελλίνα Μενούτη). Αν ακόμα αναρωτιέστε πού βρίσκεται το αξιοπερίεργο, η απάντηση είναι απλή: Ο Γιάννης ζει σε ένα κόσμο όπου το να συνευρίσκεσαι σεξουαλικά και να παντρεύεσαι άτομα του ιδίου φύλου είναι 'φυσιολογικό', αντιθέτως η ετεροφυλοφιλική ερωτική σχέση απορρίπτεται μετά βδελυγμίας! Φυσικά, εάν αντιληφθούν το μυστικό του γιου τους ο πατέρας του (Χρήστος Χατζηπαναγιώτης), ο... πατέρας του (Βλαδίμηρος Κυριακίδης), η κοπέλα της Σοφίας και ο εν γένει κοινωνικός του περίγυρος θα γίνει χαμός!

Σουρεαλιστικά κωμική και εκ των πραγμάτων ανατρεπτική αυτοχαρακτηρίζεται η ταινία των Έφη Μουρίκη και Βλαδίμηρου Κυριακίδη, «Straight Story». Στον τομέα του marketing, η παραγωγή έχει δουλέψει περίφημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε το hit των C-real 'επικίνδυνα σε θέλω' που έγινε αμέσως επιτυχία (όπως πέρυσι με το 'Πάνω στη τρέλα μου') αλλά και τα trailers που εκτόξευσαν το ενδιαφέρον του κοινού στα ύψη. Συνοπτικά, η ταινία επιχειρεί - μέσα από την ασφάλεια που παρέχει το ανθεκτικό σε επικρίσεις είδος της κωμωδίας - να σατιρίσει, να καυτηριάσει και να διασκεδάσει το ελληνικό κινηματογραφικό και τηλεοπτικό κοινό. Σε χρόνους όπου η διαφορετικότητα (παντός είδους) εξακολουθεί να ισοδυναμεί με μειονεξία στη συνείδηση μίας σημαντικής μερίδας του κοινωνικού συνόλου παρά τα όποια προοδευτικά βήματα έχουν συντελεστεί προς την αντίρροπη κατεύθυνση, μία ελληνική παραγωγή με τους στόχους του «Straight Story» δε μπορεί παρά να κερδίζει την προσοχή. Συλλογίζεσαι ίσως πως το πνεύμα της θα αντιτίθεται στο ρατσισμό και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς. Εκτός βέβαια αν απλά κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι στη διακωμώδηση της ομοφοβίας εκείνων που θα προστρέξουν να γελάσουν στη θέα ομοφυλόφιλων ζευγαριών; Τι απ' τα δύο ισχύει; Ή μήπως και τα δύο;

Κινηματογραφικά το «Straight Story» δεν καταφέρνει να αποτινάξει τον τηλεοπτικό βραχνά που υπομένουν στη πλειοψηφία τους οι σύγχρονες ελληνικές ταινίες. Φωτογραφία, σκηνοθετική οπτική, ελαφριά και συμβιβαστική σεναριακή αφήγηση, μεταφορά περσόνων από τη μικρή οθόνη, όλα συγκλίνουν προς το συμπέρασμα πως η συνήθεια αυτή τείνει να πλήξει κάθε 'μεγάλη' για τα εγχώρια δεδομένα παραγωγή, κάτι που εύκολα διέκρινε κανείς στο «Safe Sex». Εμμονές που δε μπορούν να παρακαμφθούν, όσο κι αν η υπερτονισμένη pop αισθητική προσπαθεί φιλότιμα να κρύψει. Χρώματα, ένταση και μοντερνισμοί είναι ίσως τα μόνα τύποις κινηματογραφικά μέσα που επιστρατεύονται. Αλλά η mainstream τηλεόραση διαφαίνεται στο ελληνικό σινεμά και από ένα ακόμα σημείο, την αναποφασιστικότητα και την αναστολή. Στην πλέον ανατρεπτική - υποτίθεται - ταινία των τελευταίων ετών, σε ένα κόσμο γεμάτο gay ζευγάρια, τα μόνα πραγματικά ερωτικά φιλιά που δίνονται είναι μεταξύ straight! Για να μην αναφέρουμε τη σεναριακή αναδίπλωση προς το τέλος όπου επιδιώκει να τα αναιρέσει όλα. Κοινώς, το «Straight Story» αναλώνεται σε σκετσάκια όπου δύο άνδρες ή γυναίκες παριστάνουν τους gay σε επίπεδο χαβαλέ παρεϊστικης ή καρναβαλικής συνεστίασης. Φυσικό επόμενο είναι όταν ο Γιάννης και η Σοφία αντιληφθούν την αμοιβαία έλξη που νιώθουν, το όλο fake κλίμα να μη σε πείθει πως οι δυο τους είναι έτοιμοι να υποπέσουν σε κάτι το απαγορευμένο, κάτι που στέλνει την ψυχική ένταση σε τιμές οριακές. Εκεί κάπου ο φόβος της αποδοχής από το ευρύ κοινό φαίνεται να επικρατεί στους δημιουργούς. Ίσως να φαντάζει λοιπόν περισσότερο βολικό να γελάσεις με τους κωμικά δοσμένους ομοφυλόφιλους ήρωες παρά να πιστέψεις έστω και για μια στιγμή πως ό,τι βλέπεις είναι αληθινό.

Αν στα παραπάνω προσμετρηθούν οι μέτριες έως ανεπαρκείς ερμηνείες από βασικούς πρωταγωνιστές αλλά και το εγκληματικό λάθος να 'καεί' η κορυφαία σεκάνς της ταινίας μεταξύ Συσσοβίτη και Αθερίδη από το trailer κιόλας, δεν είναι ανεξήγητο γιατί το «Straight Story» παρά το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα και τις πολλές προσδοκίες καταλήγει να κινείται σε ρηχά νερά και να αρκείται στον χαρακτηρισμό του επιφανειακά ευχάριστου φιλμ.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 21-12-2006  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.