The Holiday

The Holiday

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 138'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Nancy Meyers

Πρωταγωνιστούν: Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law, Jack Black, Edward Burns

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Δύο όμορφες γυναίκες με τα αισθηματικά τους να βρίσκονται σε τέλμα αποφασίζουν πως η διαφυγή είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Αγνωστες μεταξύ τους, η ανάγκη για απόδραση τις φέρνει να ανταλλάξουν μέσω διαδικτύου τα σπίτια τους για τις δύο βδομάδες των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Έτσι η Iris (Kate Winslet) αφήνει τη χιονισμένη Αγγλία και η Amanda (Cameron Diaz) το κοσμοπολίτικο Λος Αντζελες. Η διαφορετική ζωή που καλούνται να δοκιμάσουν αρχικά τις αναζωογονεί ενώ ο δρόμος του έρωτα κάθε άλλο παρά κλειστός είναι, μιας και η Amanda γνωρίζει τον γοητευτικό αδερφό της Iris, Graham (Jude Law), ενώ η δεύτερη έναν μουσικό (Jack Black) που εργάζεται για τη κινηματογραφική βιομηχανία του Hollywood.

Μετά τα πετυχημένα «What Women Want» και «Something's Gotta Give» η Nancy Meyers αναλαμβάνει σενάριο και σκηνοθεσία στο «Holiday» με προφανή στόχο να εκμεταλλευτεί το δυνατό καστ και να επιβεβαιώσει την ανοδική ως τώρα πορεία της. Cameron Diaz, Kate Winslet, Jude Law και Jack Black αποτελούν το καρέ των αστέρων πάνω στο οποίο ποντάρουν οι παραγωγοί.

Αν και τοποθετείται στη περίοδο των Χριστουγέννων, το «Holiday» δε σε φορτώνει με καταιγιστικά εορταστικά πλάνα κυρίως λόγω του ισομερισμού ανάμεσα στη σαφώς περισσότερο γραφική Αγγλική επαρχεία και το μόνιμα ηλιόλουστο Λος Αντζελες. Με την αίσθηση της όχι κατ' ανάγκη χρονοεξαρτώμενης υπόθεσης, παρέχεται γενναιόδωρα στους τέσσερις πρωταγωνιστές η δυνατότητα να εμπλουτίσουν ο καθένας το χαρακτήρα του κερδίζοντας τις εντυπώσεις. Η Diaz δεν έχει πρόβλημα να εμπλακεί σε κωμικές καταστάσεις, η Winslet έχει τον τρόπο πέρα από γέλιο (κατά περίπτωση) να αποδίδει αξιόλογα σε γενικότερο ερμηνευτικό πλαίσιο, ο Law δε έχει βρει ακόμα το πώς θα απαγκιστρωθεί από την 'κατάρα' του ωραίου (χωρίς αυτό να συνεπάγεται πως είναι κακός - κάθε άλλο) και ο Black είναι εκείνος που μένει εκ των τεσσάρων ο πλέον αναξιοποίητος, τόσο χρονικά όσο και σεναριακά. Μαζί πάντως συνθέτουν μία ενδιαφέρουσα ομάδα που ανταποκρίνεται στις αρχικές μας προσδοκίες. Απρόσμενα όμως, το μάτι μας κλείνει ο Edie Wallach στο ρόλο του παροπλισμένου σεναριογράφου που σχετίζεται φιλικά με το χαρακτήρα της Winslet. Μέσω αυτού η Meyers ξεκινά να μας θυμίσει μερικές γνωστές πικρές αλήθειες για το σύγχρονο σινεμά, αλλά φρενάρει απότομα, ίσως επειδή προτιμά να παραμείνει προσκολλημένη στην ασφάλεια του ανάλαφρου χαρακτήρα της ταινίας. Κρίμα, αν και θα ήταν μεγάλη έκπληξη να τολμούσε κάτι παραπάνω. Σύγχρονη και με την κατάλληλη διάθεση η σκηνοθετική ματιά της Meyers, έχει εξ αρχής οροθετημένο σκοπό να οδηγήσει την ταινία στο πρόσχαρο φινάλε που κοινότοπα της πρέπει. Συμπερασματικά, εισπράττοντας ακριβώς ότι ανέμενα, το «Holiday» στέκεται αξιοπρεπώς απέναντί στο θεατή και προσφέρει ακριβώς ό,τι υπόσχεται: μία ευχάριστη ρομαντική κομεντί που όμως τραβάει σε μάκρος περισσότερο από όσο πραγματικά χρειάζεται.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-12-2006  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.