Fast Food Nation

Fast Food Nation

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 116'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Richard Linklater

Πρωταγωνιστούν: Catalina Sandino Moreno, Greg Kinnear, Luis Guzman, Patricia Arquette, Wilmer Valderrama

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Don Henderson (Greg Kinnear), υπεύθυνος marketing μεγάλης αλυσίδας εστιατορίων fast food, στέλνεται στο Κόντι του Κολοράντο για να ελέγξει τα κεντρικά εκτροφεία και τα εργοστάσια συσκευασίας της εταιρίας, με αφορμή την ανακάλυψη κοπριάς στο κρέας που χρησιμοποιείται. Εκεί, θ' αρχίσει να συζητά με διάφορους εμπλεκόμενους ανθρώπους, από τον προμηθευτή κρέατος μέχρι την υπάλληλο στο εστιατόριο. Ο καθένας θα έχει μια ιστορία υγιεινής παρατυπίας να διηγηθεί. Παράλληλα, η Sylvia (Catalina Sandino Moreno), με την αδερφή της και άλλους μεξικανούς λαθρομετανάστες, περνούν τα σύνορα με τη βοήθεια του μεσάζοντα Benny (Luis Guzman), για να καταλήξουν να εργάζονται στα εργοστάσια συσκευασίας, κάτω από ύποπτες συνθήκες καθαριότητας.

Μέσα από αυτό το μωσαϊκό μικρών και ενίοτε αλληλένδετων ιστοριών, ο τεξανός σκηνοθέτης Richard Linklater προσπαθεί να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το μικρόκοσμο που έχει αναπτυχθεί στη βιομηχανία παραγωγής γρήγορου φαγητού, θέλοντας να κάνει μια πολιτική καταγγελία. Βασισμένο στο best seller του δημοσιογράφου Eric Schlosser, το «Fast Food Nation» (το ήμισυ από το φετινό 'διπλό' χτύπημα του Linklater στις Κάννες, μαζί με το «A Scanner Darkly») επιθυμεί ν' αφυπνίσει τους κοιμισμένους καταναλωτές και να δώσει μια ρεαλιστική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης. Εν μέρει, το πετυχαίνει. Πράγματι, όσον αφορά την καθαριότητα και τις συνθήκες εκτροφής, σφαγής και συσκευασίας του κρέατος, το «Fast Food Nation» καταφέρνει να αποδώσει, έστω και σχηματικά, όλο το παρασκήνιο αυτής της βιομηχανίας, με αρκετά σοκαριστικές λεπτομέρειες και εικόνες. Ωστόσο, η ταινία του Linklater δεν καταφέρνει να πει κάτι παραπάνω ή να παρουσιάσει μια διάσταση του προβλήματος που ο ελαφρώς ενημερωμένος καταναλωτής δε γνωρίζει ή δεν υποψιάζεται. Ακριβώς σαν το «Farenheit 9/11», αλλά χωρίς τις δημαγωγικές διαθέσεις του τελευταίου.

Το φταίξιμο είναι όλο του Linklater. Προσπαθεί να στριμώξει σε δύο ώρες όλα τα κακώς κείμενα αυτού του ζητήματος, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ελέγξει και να επεξεργαστεί όλο το υλικό που (σεναριακά) είχε στη διάθεσή του. Τα βάζει με κάτι πολύ μεγαλύτερο απ' τον ίδιο και πελαγώνει. Στη λαχτάρα του να τα πει όλα, περνάει ξυστά από την κάθε ιστορία, σα να τον ενδιαφέρει μόνο το πλάτος και όχι το βάθος. Ούτε έχει, απ' την άλλη, κάποιο ισχυρό αφηγηματικό δέσιμο που θα παρασύρει το θεατή σε ένα άρτιο δραματουργικά δημιούργημα. Έτσι, μένει κανείς με την εντύπωση ότι παρακολουθεί μια ταινία που θα ήθελε να είναι ντοκιμαντέρ, αλλά πασχίζει με το ζόρι να γίνει μυθοπλασίας. Η χλιαρή σκηνοθετική προσέγγισή του αφήνει μια θαυμάσια ευκαιρία για μια ταινία-καταπέλτη να πάει χαμένη και ν' αναλωθεί σε μια τυπική συρραφή ιστοριών. Ακόμα και η πληθώρα ηθοποιών που περνούν από το «Fast Food Nation» λειτουργεί εναντίον του όλου εγχειρήματος, αφού δεν τους έχει δοθεί αρκετός χώρος για να αναπτύξουν αληθινούς χαρακτήρες και νε ξεφύγουν από τα πλαίσια της στεροτυπικής καρικατούρας, με λαμπρότερα παραδείγματα τον Kris Kristofferson και τον Bruce Willis, αλλά και τους νεαρούς θερμόαιμους ακτιβιστές. Όσο για το αναμενόμενο μελοδραματικό φινάλε, μάλλον προδίδει τις αρχικές διαθέσεις της ταινίας και της κοστίζει πολλή από την όση δύναμη της είχε απομείνει.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 14-12-2006  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.