Deja Vu

Deja Vu: 4 Ημέρες, 6 Ώρες Πίσω

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 128'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tony Scott

Πρωταγωνιστούν: Denzel Washington, Val Kilmer, Paula Patton, James Caviezel, Adam Goldberg

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ένα ποταμόπλοιο στη Νέα Ορλεάνη εκρήγνυται και παρασύρει στο θάνατο δεκάδες πολίτες. Στη περιοχή σπεύδουν σωστικά συνεργεία και αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να περισυλλέξουν επιζώντες και νεκρούς αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας. Ο ειδικός πράκτορας Doug Carlin (Denzel Washington) συμμετέχει στις έρευνες, οι οποίες καταδεικνύουν το συμβάν ως τρομοκρατική ενέργεια. Ενώ αναζητά στοιχεία στις όχθες του ποταμού, ανακαλύπτει το πτώμα μίας γυναίκας. Η νεκροτομή τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως η άτυχη γυναίκα σκοτώθηκε παραδόξως όχι κατά την έκρηξη αλλά λίγες ώρες πριν από αυτή. Ο Doug καλείται να συνεργαστεί προκειμένου να ανακαλύψει τους υπαίτιους με τη μυστική ομάδα του πράκτορα Andrew Pryzwarra (Val Kilmer), η οποία διαθέτει ένα απόρρητο σύστημα παρακολούθησης, ικανό να αναπαράγει το παρελθόν ψηφιακά 4 μέρες και 6 ώρες ακριβώς πριν από την τρέχουσα ώρα. Μπορούν όμως απλά να ψηλαφίσουν το παρελθόν ή και να το αλλάξουν;

Ο... υπερπαραγωγός Jerry Bruckheimer συμπράττει για έκτη φορά με τον Tony Scott στο «Deja Vu» μία περιπέτεια ελεγχόμενης επιστημονικής φαντασίας. Ο προσδιορισμός ελεγχόμενη δεν έχει να κάνει τόσο με τον περιορισμό του εντυπωσιακού, αλλά κυρίως με μία φιλότιμη προσπάθεια σε σεναριακό κυρίως επίπεδο να ενταχθεί η φαντασία σε επιστημονικώς ορθά πλαίσια. Το ζήτημα του ταξιδιού στο χρόνο, η θεωρία των παράλληλων συμπάντων και φυσικά το φαινόμενο 'Deja Vu' επιδέχονται συνεπούς επιστημονικής και φιλοσοφικής μελέτης αλλά σε καμία περίπτωση μία ταινία δε μπορεί να λύσει ζητήματα που παιδεύουν από καιρό εξέχουσες προσωπικότητες της διανόησης. Η επιστημονική άποψη και συνδρομή που ζήτησαν οι συντελεστές είναι απαραίτητες προκειμένου να διασφαλίσουν σχετικώς τη σοβαρότητα και τη συνέπεια της προσπάθειάς τους. Το σενάριο των Masilii και Rossio προσπαθεί παρά τα αναπόφευκτα κενά του να υποστηρίξει αν μη τι άλλο λογικά μία εξ ορισμού αντιφατική επιστημονική θεωρία. Ο Scott δεν εγκαταλείπει τη δράση και τη γρήγορη ροή, αλλά προσπαθεί φιλότιμα να αποφύγει τις απανωτές σεναριακές παγίδες που εξ ορισμού περιμένουν να οδηγήσουν την ταινία σε μονοπάτια χαοτικά. Αφού καταφέρνει τελικώς να ισορροπήσει - με αναπόφευκτες ευκολίες, κλισέ και ασυμβατότητες - την εξέλιξη και πολύ περισσότερο την κατάληξη της ιστορίας, μπορούμε να πούμε πως μας έχει παραδώσει μία αξιοπρεπή περιπέτεια με αποδεκτούς κατά τεκμήριο τρόπους 'σκέψης' και ενδιαφέρουσα πλοκή. Εν τέλει το 'Deja Vu' κάνει την grande εμφάνιση του προς το τέλος, χωρίς όμως να προφέρεται από τα χείλη κανενός.

Πολιτικά η ταινία επιχειρεί να προβάλει ως ήρωα τον μέσο έγχρωμο πολίτη με τη μορφή του καθολικά αναγνωρισμένου Washington, αντιπαραθέτοντάς τον με τον λευκό τρομοκράτη (και πρώην ήρωα πολέμου) που επιχειρεί να σκοτώσει αθώους. Σημειώστε πως η ταινία να έχει γυριστεί ως επί το πλείστον στην πολύπαθη πολιτεία της Νέας Ορλεάνης κατά την περίοδο μάλιστα της - μετά τυφώνα Κατρίνα - εποχής. Η δε έκρηξη κατά την εναρκτήρια σκηνή συντελείται υπό τους ήχους των θρυλικών beach-boys, η μουσική των οποίων σκοπό είχε να αντιπαρατάξει το αμερικάνικο όνειρο στη βαρβαρότητα του πολέμου στο Βιετνάμ. Ενδιαφέρουσες αν μη τι άλλο λεπτομέρειες που επιδέχονται αρκετή συζήτηση.

Στα των πρωταγωνιστικών ρόλων, ο Washington πέφτει στην παγίδα να υποδυθεί τον εαυτό του. Αυτό δε συνεπάγεται πως είναι αισθητά ανεπαρκής σε αυτό που παρουσιάζει. Εξάλλου ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής της ταινίας είναι κυρίως η ίδια η σεναριακή ιδέα και η εξέλιξή της. Σε κάθε περίπτωση όμως από τον συγκεκριμένο ηθοποιό περιμένουμε πάντα το κάτι παραπάνω. Ο Val Kilmer περνά εν πολλοίς απαρατήρητος και πουθενά δε καταφέρνει να χρωματίσει τον χαρακτήρα του. Αντίθετα η Paula Patton στην πρώτη της ουσιαστικά πρωταγωνιστική δουλειά σε μεγάλη παραγωγή κερδίζει βλέμματα στο ρόλο της κοπέλας που ο Washington επιχειρεί να σώσει από τον δεδομένο θάνατο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-12-2006  |  Διανομή: Prooptiki  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2023 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.