The Nativity Story

Η Ιστορία Της Γέννησης

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 101'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Catherine Hardwicke

Πρωταγωνιστούν: Keisha Castle-Hughes, Oscar Isaac, Shohreh Aghdashloo, Stanley Townsend, Hiam Abbass

Κριτική: Φαίδρα Βόκαλη

Η ιστορία της γέννησης, όπως σιβυλλικά δηλώνει ο τίτλος, δεν είναι άλλη από την ιστορία του Ιωσήφ και της Μαρίας, πριν φέρουν στον κόσμο τον Ιησού Χριστό. "Είναι το χρονικό ενός επίπονου ταξιδιού που πραγματοποιούν δύο άνθρωποι, μιας από θαύμα ανεξήγητης εγκυμοσύνης κι ενός ορόσημου στην ιστορία των ανθρώπων", αντιγράφω από το φυλλάδιο της εταιρίας διανομής της ταινίας. Φαντάζομαι ότι περαιτέρω λεπτομέρειες για την υπόθεση είναι περιττές, καθώς τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σχεδόν 2007 χρόνια πριν, στην περιοχή της Παλαιστίνης, είναι γνωστά σε όλους.

Ο λόγος για τον οποίο το Χόλλιγουντ αρέσκεται να ξοδεύει χρήματα σε παραγωγές που αφορούν τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, τον διεστραμμένο Ηρώδη και τους μάγους με τα δώρα ήταν για μένα πάντα ένα μυστήριο. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ως κορυφαία στιγμή της Βιβλικής εποποιίας τον αρκούντως αξιοπρεπή - και τηλεοπτικό - «Jesus of Nazareth» του Franco Zeffirelli, η περαιτέρω κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να θεωρηθεί 'ιερόσυλη' (υπό την έννοια ότι είναι περιττή). Όταν ο Mel Gibson, το 2004, έβγαζε το «The Passion Of The Christ», οι ίδιες περίπου σκέψεις περνούσαν απ' το μυαλό μου, μέχρι που είδα την ταινία.

Πρέπει να ξεκαθαρίσω εδώ ότι δεν είμαι φαν του «Braveheart» και ότι οι θρησκευτικές βιογραφίες είναι πολύ χαμηλά στη λίστα των προτιμήσεών μου. Ακόμη και το «The Passion Of The Christ» δυσκολεύομαι να πω ότι μου άρεσε, ωστόσο δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την πρωτοτυπία του και τη φρεσκάδα που έδωσε στο (άτυπο) genre των θρησκευτικών δραμάτων. Για πρώτη φορά, ο Χριστός μιλούσε Αραμαϊκά και ήταν άνθρωπος. Το συγκεκριμένο φιλμ λοιπόν, ανεξαρτήτως πολιτικών τοποθετήσεων ή θρησκευτικών εξάρσεων, είχε έναν πολύ στέρεο λόγο ύπαρξης και τον υπηρετούσε στο ακέραιο. Γι' αυτό κι εξακολουθεί να ξεχωρίζει μέσα στη σαβούρα της συντηρητικής, χριστιανικής κινηματογραφίας.

Ο λόγος που ανέφερα το παράδειγμα του «The Passion Of The Christ» είναι γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το «The Nativity Story». Η 'Ιστορία' της Κάθριν Χάρντγουικ είναι ένα ακόμη παραμύθι υψηλού προϋπολογισμού, για τους καλούς χριστιανούς που θα πάνε σινεμά λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Η σκηνοθέτης του «13», πέρα από την αυθεντική αίσθηση της Μέσης Ανατολής, δεν κατάφερε να προσφέρει τίποτε παραπάνω σε ένα είδος a priori διδακτικό. Η εικονογραφημένη, καλλιγραφική εκδοχή της ιστορίας θα ενθουσιάσει το κοινό κάτω των 10 ετών αλλά θα απογοητεύσει όλους τους υπόλοιπους.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-12-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.