The Science Of Sleep

Σε Είδα ΣτΑ Όνειρό Μου

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 105'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michel Gondry

Πρωταγωνιστούν: Gael Garcia Bernal, Charlotte Gainsbourg, Alain Chabat, Miou-Miou, Pierre Vaneck

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Μετά το θάνατο του πατέρα του με τον οποίο ζούσε στο Μεξικό, ο Stephane (Gael Garcia Bernal), φιλόδοξος γραφίστας και αθεράπευτος ονειροπόλος, επιστρέφει στο Παρίσι για να ζήσει με τη μητέρα του, η οποία του έχει βρει δουλειά σ' ένα τυπογραφείο που σχεδιάζει ημερολόγια. Σύντομα, ο Stephane θα διαπιστώσει ότι η εργασία του είναι άκρως αντιδημιουργική και βαρετή, αντίθετα με ό,τι νόμιζε στην αρχή. Θα γνωρίσει, όμως, την όμορφη γειτόνισσά του, τη Stephanie (Charlotte Gainsbourg), θα την ερωτευτεί και θα κάνει τα πάντα για να την πλησιάσει. Ωστόσο, η συνήθειά του να μπερδεύει τα όνειρα με την πραγματικότητα θα περιπλέξει την κατάσταση, αφού ο ντροπαλός και ρομαντικός Stephane μόνο στον ύπνο του θα βρει το θάρρος για να της εξομολογηθεί τον έρωτά του. Αποστολή του είναι να τα καταφέρει και στον... ξύπνιο του.

Δύο χρόνια μετά από το «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» και την οντολογική διερεύνηση των αναμνήσεων, ο πολυσχιδής Γάλλος σκηνοθέτης Michel Gondry επιχειρεί μια νέα περιπλάνηση στους τρόπους λειτουργίας του ανθρώπινου νου, βάζοντας τα όνειρα στο επίκεντρο αυτή τη φορά. Χωρίς τη συνεργασία του Charlie Kaufman στο σενάριο, το «The Science of Sleep» είναι μια δημιουργία εξ' ολοκλήρου... Gondry-κή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όσοι γνωρίζουν τη ζωή και τη δουλειά του σκηνοθέτη θ' ανακράξουν ευθύς αμέσως ότι είναι άκρως αυτοαναφορική. Ο ήρωας Stephane, ένα alter ego του σκηνοθέτη με όλες τις φοβίες και τις ψυχώσεις του, θέλει να διοχετεύσει την ασυγκράτητη δημιουργικότητά του (την οποία αντλεί κυρίως από τα όνειρά του) στη ζωή, τη δουλειά και τις σχέσεις του. Με άλλα λόγια, επιθυμεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητά του σε κόσμο ονειρικό και φανταστικό, σαν ένα 'ενήλικο' παιδότοπο. Αυτή, όμως, η διπλή του ζωή ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα τον έχει κρατήσει σε άμεση επαφή με το παιδί μέσα του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σαν ντροπαλός και άβουλος. Από την άλλη, η Stephanie, σαφώς πιο προσγειωμένη αλλά με εξίσου δημιουργική φύση, ίσως ν' αποτελεί τη μοναδική ευκαιρία του Stephane να ερωτευτεί αληθινά και παράλληλα να παραμείνει στον ονειρόκοσμό του. (Ενδεικτικά, ο Stephane ελκύεται πρώτα από μια φίλη της Stephanie, μια πιο εντυπωσιακή, εξωστρεφή αλλά και κυνική κοπέλα, την οποία όμως προσπερνά γρήγορα.)

Το δύσκολο έργο της αναζήτησης των σχέσεων μεταξύ ονείρων και πραγματικότητας είναι κάτι που απασχολεί έντονα το σκηνοθέτη - κατά δική του ομολογία - και φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά την όποια αληθοφάνεια των ονειρικών καταστάσεων. Επιστρατεύοντας όλες τις οπτικές τεχνικές της ψευδαίσθησης, με τις οποίες έχει πειραματιστεί για χρόνια στα μουσικά βίντεο, στα μικρού μήκους και τα animation που έχει σκηνοθετήσει, ο Gondry καταφέρνει να μας παρουσιάσει ψήγματα όλων αυτών που συμβαίνουν μέσα στο μυαλό του και να μας καλέσει να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια. Παράξενα σκηνικά από φτηνά υλικά οικιακής χρήσης, πρωτόλεια σκαριφήματα, stop motion animation στην παράδοση του Jan Svankmajer, θάλασσες από σελοφάν και σύννεφα από βαμβάκι, είναι μερικά από τα στοιχεία του σύμπαντος του Stephane/Gondry, που αναδεικνύονται από τη ευφάνταστη και προσεγμένη σκηνοθεσία. Μοναδική αρνητική πινελιά σ' αυτόν τον οργασμό δημιουργικότητας αποτελεί η σχεδόν... αυτιστική προσκόλληση του σκηνοθέτη στις εμμονές του, η οποία δεν αφήνει και πολλά πατήματα στο θεατή για να τον ακολουθήσει.

Ο Gael Garcia Bernal κερδίζει έναν ακόμα βαθμό πολυμορφίας για το ρόλο του Stephane, φανερώνοντας και πάλι το εύρος της υποκριτικής γκάμας του. Εύθραυστος και αιθεροβάμων, αποδίδει τον ήρωα του «The Science of Sleep» με τις σωστές δόσεις ρομαντισμού και διστακτικότητας χωρίς να τις γελοιοποιεί. Η Charlotte Gainsbourg, αυστηρή και ευαίσθητη ταυτόχρονα (γνήσιο παιδί του μπαμπά Serge και της μαμάς Jane Birkin) συμπληρώνει επιτυχημένα τον Bernal, δίχως να κινείται στη σκιά του, επιτυγχάνοντας μια λιτή αμεσότητα σα να παίζει σε ταινία της Nouvelle Vague.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 30-11-2006  |  Διανομή: Rosebud  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.