The Short Life Of Jose Antonio Gutierrez

Η Σύντομη Ζωή Του Χοζέ Αντόνιο Γκουτιέρεζ

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 90'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Heidi Specogna

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Jose Antonio Gutierrez ήταν ο πρώτος αμερικανός στρατιώτης που βρήκε το θάνατο στον πόλεμο των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003. Όταν η φωτογραφία του με τη στολή των πεζοναυτών έκανε το γύρο του κόσμου πολύ λίγοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να φανταστούν ότι ο νεαρός αυτός πεζοναύτης είχε περάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες σα λαθρομετανάστης, προερχόμενος από τη Γουατεμάλα. Η ελβετίδα σκηνοθέτις Heidi Specogna, που από καιρό έψαχνε αφορμή να γυρίσει μια ταινία ντοκουμέντο για τη Γουατεμάλα, βρήκε την ευκαιρία στην ειρωνεία της ζωής του Gutierrez και αποφάσισε να ερευνήσει τη ζωή του σαν άξονα για την ταινία της. Το «The Short Life Of Jose Antonio Gutierrez» αποτυπώνει αυτή την έρευνα και όλα όσα προέκυψαν καθ' οδόν.

Η Specogna ξεκίνησε την έρευνά της έχοντας σαν μοναδικό στοιχείο δύο φωτογραφίες: την επίσημη του Gutierrez από τους πεζοναύτες που δημοσιεύτηκε με το θάνατό του και μία φωτογραφία που τον απεικονίζει παιδί στη Γουατεμάλα. Η έμπειρη ντοκιμαντερίστρια - δημοσιογράφος διεξήγαγε έρευνα τριών χρόνων, με αφετηρία την περιοχή που γεννήθηκε ο Gutierrez και μεγάλωσε σαν άστεγος, αφού και οι δυο του γονείς ήταν θύματα του τριακονταετή εμφυλίου που μάστιζε τη χώρα, με πολλές ομάδες ανταρτών από τη μια και διάφορους δικτάτορες και στρατιωτικούς πραξικοπηματίες από την άλλη (τους οποίους έλεγχαν και συντηρούσαν οι ΗΠΑ - άλλη μια ειρωνεία της ιστορίας). Ακολουθώντας με δυσκολία τα βήματά του από τους δρόμους στους οίκους αστέγων στη Γουατεμάλα, στην πρόσκαιρη λαθρομετανάστευσή του στο Μεξικό και από κει στις αλλεπάλληλες προσπάθειές του να περάσει τ' αμερικανικά σύνορα, στην κατάταξή του στους πεζοναύτες και το θάνατό του στον πόλεμο του Ιράκ από φίλια πυρά, η Specogna επιχειρεί να σκιαγραφήσει όχι μόνο το αχνό πορτραίτο του Gutierrez αλλά κατ' επέκταση να δώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική εικόνα της Γουατεμάλας.

Κι εκεί είναι που το «The Short Life Of Jose Antonio Gutierrez» χάνει μερικώς τον προσανατολισμό του και πλατειάζει πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Η Specogna δείχνει να διχάζεται ανάμεσα στη δημοσιογραφική αναζήτηση του Gutierrez και την επιθυμία της να μιλήσει γενικά για τη Γουατεμάλα και τη μετανάστευση, με αποτέλεσμα να λείπουν από την ταινία η σφιχτή συνοχή και η ξεκάθαρη αφηγηματική. Μπορεί να έχει στα χέρια της μια ιστορία ενός ανθρώπου που ν' αξίζει ν' ακουστεί, μέσω της οποίας να δύνανται ν' ανθίσουν αρκετά άλλα ζητήματα, αλλά με τον τρόπο που παρουσιάζεται πολλή από τη δύναμη της οδύσσειας του Gutierrez χάνεται στην υπέρμετρη φιλοδοξία της σκηνοθέτιδος και την αδυναμία της να χειριστεί επιδέξια το πλουσιότατο υλικό της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-11-2006  |  Διανομή: New Star  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.