Scoop

Scoop

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 96'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Πρωταγωνιστούν: Hugh Jackman, Scarlett Johansson, Woody Allen, Ian McShane, Kevin McNally

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Η Sondra Pransky (Scarlett Johansson) είναι μια νεαρή φοιτήτρια δημοσιογραφίας που επισκέπτεται φίλους της στο Λονδίνο, ελπίζοντας να καταφέρει να πάρει μια καλή συνέντευξη για να εκδοθεί στην εφημερίδα του κολεγίου της. Ένα βράδυ, ενώ παρακολουθεί την παράσταση του παλαίμαχου ταχυδακτυλουργού Sid Waterman (Woody Allen), έχει μια παράξενη συνάντηση με το φάντασμα του νεκρού δημοσιογράφου Joe Strombel (Ian McShane), ο οποίος της λέει ότι έχει πληροφορίες πως ο 'Δολοφόνος Ταρώ' που έχει τρομοκρατήσει το Λονδίνο είναι ο Peter Lyman (Hugh Jackman), γιος ενός λόρδου. Ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που της δόθηκε, η ολίγον αφελής Sondra αποφασίζει να πλησιάσει τον όμορφο αριστοκράτη με τη βοήθεια του Sid και να τον γοητεύσει για να διαπιστώσει την αλήθεια και να βγάλει τη μεγάλη είδηση.

Μετά το απογοητευτικό - αλλά εμπορικά επιτυχημένο - «Match Point» πέρυσι, ο λατρεμένος νεοϋορκέζος σκηνοθέτης επιστρέφει φέτος στο είδος της αστυνομικής κωμωδίας που στο παρελθόν έχει δώσει τα «Manhattan Murder Mystery», «Bullets Over Broadway» και «The Curse Of The Jade Scorpion» μεταξύ άλλων. Μεταφέροντας τη δράση για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο Λονδίνο και χρησιμοποιώντας πάλι τη Scarlett Johansson σε πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Allen δεν καταφέρνει να ξαναγγίξει τις δάφνες περασμένων ετών. Το «Scoop» ('λαβράκι' σε ελεύθερη μετάφραση στη δημοσιογραφική αργκό), ενώ έχει όλες τις προϋποθέσεις να εξελιχθεί σε μιας πρώτης τάξεως κωμωδία, δεν καταφέρνει, δυστυχώς, να σταθεί στο ύψος του. Το σενάριο μπορεί να παραδίδει αρκετές καλές ατάκες στο γνωστό Allen-ικό ύφος, αλλά δεν έχει τον απαιτούμενο στακάτο ρυθμό που απαιτεί η κωμωδία και γρήγορα αρχίζει ν' ανακυκλώνεται, μέχρι την ανατροπή στο τέλος που κάπως σώζει τα πράγματα. Αλλά και πάλι, η αίσθηση ότι βλέπει κανείς μια τυπική κωμωδία Allen μετατρέπεται από πολύ νωρίς στην αίσθηση ότι βλέπει μια τυποποιημένη κωμωδία Allen.

Όσο και να θεωρεί την Johansson σαν την καινούρια του μούσα, είναι πλέον ολοφάνερο ότι η χημεία μεταξύ τους δε λειτουργεί τόσο σε σκηνοθετικό όσο και σε υποκριτικό επίπεδο. Στην προσπάθειά της να παραστήσει την αφελή Αμερικανίδα, παρουσιάζεται σαν αμήχανη πρωτάρα και δεν καταφέρνει να δώσει υπόσταση στον πρωταγωνιστικό ρόλο της. Επιπλέον, η παρουσία του Allen στην ταινία είναι από μόνη της ένα πρόβλημα, αφού ο φανερά γερασμένος κωμικός επιμένει να γράφει ρόλους για τον εαυτό του που δεν του αρμόζουν πια κάνοντάς τον να φαντάζει σαν καρικατούρα του παλιού καλού εαυτού του. Ένα νεότερο ταλέντο ίσως να έδινε στην ταινία το ρυθμό που χρειάζεται συντονίζοντας και τους υπόλοιπους πρωταγωνιστές, που μοιάζουν λίγο έξω από τα νερά τους. Ο Hugh Jackman απλά παριστάνει τον αριστοκράτη δανδή και ο Ian McShane το δημοσιογράφο-λαγωνικό της παλιάς σχολής.

Σκηνοθετικά, ο Allen λειτουργεί περισσότερο από εμπειρία παρά από έμπνευση, έχοντας μια τεράστια, αλλά και πολυχρησιμοποιημένη, προσωπική παλέτα στη διάθεσή του και δε δικαιολογεί ούτε μια στιγμή κάποιο βαθύτερο λόγο για την ανάγκη να γυρίσει το «Scoop». Βέβαια, η (φαινομενικά άσχετη) σκηνή στην αρχή, όπου η Sondra κυνηγά ένα διάσημο σκηνοθέτη για να του πάρει συνέντευξη μόνο και μόνο για να καταλήξει στο κρεβάτι του, θα μπορούσε να είναι η εξήγηση για όλα, αλλά αυτό είναι ένα άλλου είδους... λαβράκι.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-11-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.