Sisters

Αδελφές

Κοινωνική  |  Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 83'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Sergei Bodrov Jr.

Πρωταγωνιστούν: Oksana Akinshina, Katya Gorina, Roman Ageev, Tatyana Kolganova, Kirill Pirogo

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Δύο ετεροθαλείς ανήλικες αδερφές, η Sveta (Oksana Akinshina) και η Dina (Katya Gorina), αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σπίτι τους. Αιτία για αυτό είναι οι παλαιότερες παράνομες δραστηριότητες του πατέρα τους που τον οδήγησαν στη φυλακή. Όταν αυτός αποφυλακίζεται, οι πρώην συνεργάτες του τον πιέζουν να τους αποκαλύψει που βρίσκονται μερικά από τα κλοπιμαία που αναζητούν. Εκείνος, αρνούμενος πως γνωρίζει το οτιδήποτε, τους εξωθεί στο να τον εκβιάσουν πως θα απαγάγουν την 8χρονη Dina. Με την καθοδήγηση της μεγαλύτερης της Sveta, οι δύο αδερφές προσπαθούν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στον έξω κόσμο κυνηγημένες από τη συμμορία. Μέσα από το κίνδυνο και την αβεβαιότητα έρχονται κοντά διατηρώντας παρά τις αντιξοότητες τα ψήγματα παιδικότητας που τους έχουν απομείνει.

Ο άτυχος νεαρός σκηνοθέτης Sergei Bodrov Jr. (σκοτώθηκε σε ηλικία 31 ετών σε ατύχημα) συνεργάστηκε με τον πατέρα του, Sergei Bodrov, σε αυτή τη σκληρή απεικόνιση του οδοιπορικού δύο μικρών κοριτσιών ανάμεσα σε ένα κόσμο μεγάλων. Το ρητό 'αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα' απαντάται σαφέστατα στο «Sisters». Σε μία μουντή και μελαγχολική ατμόσφαιρα, ανάμεσα σε σκοτεινά σπίτια με βαριές σκούρες επιπλώσεις και καταθλιπτικά μονοπάτια επιδιώκεται να στηθεί αυτή η δραματική ιστορία. Τα πλάνα είναι εφάμιλλα της τραγικής μοίρας των δύο κοριτσιών, που καταδιώκονται - όχι και τόσο πειστικά ή επίμονα, είναι η αλήθεια - από κακοποιά στοιχεία. Τα δύο παιδιά στη πραγματικότητα ελάχιστα φαίνεται να απειλούνται από τους διώκτες τους, αφού η σκηνοθετική ματιά επικεντρώνεται στις μεταξύ τους σχέσεις. Έτσι έχουμε την πρώτη σοβαρή έκπτωση που έχει να κάνει με την αληθοφάνεια των γεγονότων. Καταλήγουμε, επομένως σε μία σαπουνοπερική θεώρηση του δράματος, όπου δύο ετεροθαλείς αδερφές καλούνται να αποδείξουν αφενός πως 'η ισχύς εν τη ενώσει', αφετέρου πως 'το αίμα, αν και όχι αμιγώς συγγενικό, νερό δε γίνεται'.

Το παραπάνω δύσκολα δύναται να χαρακτηριστεί ως η επιτομή της πρωτοτυπίας σε ιδέες και νοήματα. Επίσης, προχειρότητες εμφανίζονται σε αρκετές σκηνές που κάθε άλλο παρά προσεγμένες μπορούν να χαρακτηριστούν. Πρόβλημα όμως παρουσιάζεται και στην αισθητική συνοχή όταν υπεισέρχονται Bollywood-ιανά στοιχεία. Τα εξ Ινδιών προερχόμενα χορευτικά σκέρτσα των κοριτσιών δε βρίσκουν εύκολα πάτημα ούτε είναι τα πλέον εύστοχα για να καταδείξουν την όποια διατήρηση της παιδικότητας τους. Κατά τα λοιπά, πρέπει να πούμε πως η νεαρή Oksana Akinshina θυμίζει έντονα τη Milla Jovovic σε αντίστοιχη ηλικία, ενώ στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο αφήνει αρκετές υποσχέσεις για το μέλλον δεδομένου πως από το 2001 όπου γυρίστηκε το «Sisters» έχει συμμετάσχει και σε αρκετές ακόμα παραγωγές. Η έτερη πρωταγωνίστρια (Katya Gorina) επίσης δεν τα πηγαίνει και άσχημα αφού σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται πολύ καλά. Θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε χωρίς καθόλου υπερβολή πως οι δύο νεαρές ηθοποιοί με την αυθεντικότητα και τη χημεία που παρουσιάζουν διασώζουν αυτή την επιεικώς μέτρια ταινία, που ξεχνιέται άμεσα μετά τη προβολή της.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 16-11-2006  |  Διανομή: http://sisters.film.ru/english.asp  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.