Saw III

Σε Βλέπω III

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 107'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Darren Lynn Bousman

Πρωταγωνιστούν: Tobin Bell, Shawnee Smith, Angus Macfadyen, Bahar Soomekh, Dina Meyer

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Jigsaw (Tobin Bell) επιστρέφει συνεχίζοντας να προκαλεί τα θύματά του με τα διδακτικής φύσης σαδιστικά του παιχνίδια. Οι κανόνες του παιχνιδιού παραμένουν οι ίδιοι, δίνοντας την ευκαιρία (;) στο καθένα που μπλέκεται στα 'δίχτυα' του να παίξει προκειμένου να σώσει τη ζωή του. Η σωτηρία έρχεται μονάχα μέσα από την πλέον επώδυνη διαδικασία που δοκιμάζει τα νεύρα, τις αντοχές, τα αισθήματα και το πόνο του θύματος. Αν ο άτυχος παίκτης αποτύχει, ο θάνατος είναι η αυτοκαταστροφική τιμωρία που τον περιμένει, παραδειγματικά αντίστοιχος του βίου που είχε επιλέξει όσο ζούσε. Βοηθός του Jigsaw είναι η Amanda (Shawnee Smith), η μόνη που έχει ως τώρα καταφέρει να αποφύγει το θάνατο από τα παιχνίδια του παρανοϊκού δολοφόνου. Η ανίατη ασθένεια από την οποία πάσχει ο καταζητούμενος σαδιστής δεν τον εμποδίζει να στήσει μία μοιραία παγίδα θανάτου γύρω από την Dr.Lynn Denlon (Bahar Soumekh) και τον Jeff (Angus MacFadyen).

Η δεύτερη συνέχεια του «Saw» βαρύνεται από την απρόσμενη εμπορική επιτυχία του πρώτου και τη διατήρηση ενδιαφέροντος και κεκτημένων του δεύτερου φιλμ. Για το λόγο ίσως αυτό επικεντρώθηκε στο να δημιουργήσει μία συνθετική εικόνα μεταξύ των τριών ταινιών και των χαρακτήρων που εμφανίστηκαν, προχωρώντας παράλληλα την υπόθεση ένα βήμα παραπέρα. Έτσι μαθαίνουμε περισσότερα στοιχεία για τον Jigsaw προκειμένου να δομηθεί μία αυθεντική και πιο ολοκληρωμένη οπτική αυτού του ιδιόμορφου serial killer. Στο καινούργιο project εργάστηκαν ο σκηνοθέτης του «Saw II» Darren Lynn Bousman, οι σεναριογράφοι Leigh Wannel και James Wan (που συνεργάστηκαν στα σενάρια των δύο προηγούμενων «Saw»). Από αυτό φαίνεται καθαρά η προσπάθεια των συντελεστών να μην απολέσουν τα σημεία αναφοράς που οδήγησαν στην επιτυχία. Συνέπεια όλων αυτών είναι η διατήρηση του ύφους και της industrial αισθητικής που μέσα στο υγρό και σκοτεινό μεταλλικό περιβάλλον τα θύματα - τίποτε περισσότερο από απλοί καθημερινοί άνθρωποι - γίνονται ένα με τον αποκρουστικό χώρο. Η ιεροεξεταστικές μέθοδοι δολοφονίας, στημένες έτσι ώστε να έχουν χαρακτηριστικά αυτοχειρίας, δε ξεφεύγουν από τη λογική του «Seven». Η αμαρτία πρέπει να παταχθεί και ο μόνος εξαγνισμός είναι ο πόνος ή ο θάνατος. Το αίμα φυσικά ρέει άφθονο και οι τρόποι θανάτωσης των θυμάτων είναι αρκετά ευφάνταστοι. Θύτες και θύματα περιπλέκονται για ακόμα μία φορά ώστε να μην είναι ορατά τα όρια καλού και κακού.

Το τρίτο 'saw' πάντως συνεχίζει να μη προσφέρει ουσιαστικότερο τρόμο έξω από το πλαίσιο του 'είμαι αρκετά τρελός να σκοτώσω και σκοτώνω με ευρηματικούς τρόπους όσους αξίζουν να πεθάνουν'. Δε φτάνει σε επίπεδα αυθεντικότητας που άγγιξε η πρώτη ταινία, όμως δείχνει να είναι στα σημεία ανώτερη του «Saw II». Το τέλος αφήνει με βεβαιότητα να φανεί πως θα ακολουθήσει μία ακόμα συνέχεια (τουλάχιστον). Σε κάθε περίπτωση το «Saw III» λειτουργεί ικανοποιητικά ως προς τις απαιτήσεις των φαν του είδους και έχει ήδη κάνει δυνατό άνοιγμα στις Η.Π.Α. Εξάλλου ακόμα μας αρέσει να ακούμε την απαξιωτική ατάκα 'live or die, make your choice!'.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 09-11-2006  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.