Fearless

Ατρωτος

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Ronny Yu

Πρωταγωνιστούν: Jet Li, Shido Nakamura, Betty Sun, Yong Dong, Hee Ching Paw

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Τιαντζίν, Β. Κίνα, 1880. Ο μικρός Huo Yuan Jia μεγαλώνει στη σκιά του πατέρα του, δάσκαλου της πολεμικής τέχνης wushu, ο οποίος δεν αφήνει το γιο του να προπονείται λόγω του άσθματός του. Ωστόσο, ο επίμονος Yuan Jia μυείται μόνος του στην τέχνη του wushu, κρυφοκοιτώντας και αντιγράφοντας τις κινήσεις του πατέρα του. Είκοσι χρόνια αργότερα, ο Yuan Jia (Jet Li) έχει γίνει ο καλύτερος μαχητής και δάσκαλος της περιοχής - και ο πιο υπερόπτης - εξολοθρεύοντας έναν έναν όλους τους τοπικούς αντιπάλους του, καλώντας τους σε μονομαχίες. Ένα τραγικό συμβάν θα τον συντρίψει και θα φύγει για να περιπλανηθεί άσκοπα μέχρι να καταλήξει σ' ένα μικρό χωριό, όπου και θα μάθει τις πραγματικές αξίες της ζωής. Επιστρέφοντας, θ' ανακαλύψει ότι η Κίνα έχει αλλάξει με την εισβολή των Δυτικών και θα ιδρύσει την Αθλητική Ομοσπονδία Jingwu, με σκοπό να διδάξει τις πραγματικές αρετές των πολεμικών τεχνών και να ενισχύσει τον πατριωτισμό των απογοητευμένων Κινέζων.

Η τελευταία ταινία πολεμικών τεχνών σε παραδοσιακό ύφος του, σαραντάρη πια, Jet Li είναι βασισμένη στη ζωή του Huo Yuan Jia, δασκάλου του wushu, ιδρυτή της πρώτης μεγάλης σχολής με καθαρά αθλητικό πνεύμα και εκφραστή του κινέζικου λαϊκού πατριωτισμού σε μια εποχή που η Κίνα κινδύνευε να χάσει την ταυτότητά της από τα εμπορικά ανοίγματα που έκανε στη Δύση και τις επιρροές που αυτά επέφεραν. Ο ίδιος ο Jet Li δηλώνει ότι η ζωή και τα διδάγματα του Huo Yuan Jia τον έχουν επηρεάσει βαθύτατα και ότι ήθελε το «Fearless» να είναι ένας φόρος τιμής τόσο στο μεγάλο δάσκαλο όσο και στην τέχνη του wushu, που ο Li εξασκεί τόσα χρόνια. Οι παραγωγοί της ταινίας, που έχουν δώσει στο παρελθόν το «The House of The Flying Daggers» και το εξαιρετικό «Hero», προσέλαβαν τον πασίγνωστο στην Ασία και στο Hollywood χορογράφο σκηνών μάχης Yuen Woo-ping (διεύθυνε την τριλογία «The Matrix» και τα δύο «Kill Bill») για να εγγυηθεί εντυπωσιακές σκηνές άφθονου... ξύλου.

Έχοντας όλα αυτά υπ' όψη, θα περίμενε κανείς ένα χορταστικό υπερθέαμα με έντονα βιογραφικά στοιχεία. Δυστυχώς, το τελικό αποτέλεσμα δε δικαιώνει τις προσδοκίες. Ενώ στην αρχή το «Fearless» εξελίσσεται σα μια κανονική ταινία του είδους (χωρίς όμως να προσφέρει κάτι πρωτόγνωρο), από τη μέση κι έπειτα χάνει εντελώς τον προσανατολισμό της, ξεφουσκώνοντας γρήγορα, επειδή προσπαθεί να διαχειριστεί ταυτόχρονα θέματα αυτογνωσίας, πολιτικής, πατριωτισμού μαζί με τις σκηνές μάχης. Σ' αυτό συντέλεσε και το νέο μοντάζ που έγινε την τελευταία στιγμή, όπου και κόπηκαν σαράντα περίπου λεπτά με σκηνές προπόνησης και επιπλέον αναμετρήσεων. Για την ακρίβεια, οι χαρακτήρες του Ταϊλανδού μποξέρ Somluck Kamsing και της ασιάτισσας σουπερστάρ Michelle Yeoh... εξαφανίστηκαν από το τελικό κόψιμο.

Ο σκηνοθέτης Ronny Yu («The Bride With White Hair», «Freddy vs Jason») δείχνει να μην μπορεί να σηκώσει στους ώμους του το βάρος μιας τέτοιας δημιουργίας. Οι δραματουργικές σκηνές φαντάζουν αστείες στην απλοϊκότητά τους και καταφέρνουν μόνο μια σχηματική απεικόνιση της προσωπικότητας του Huo Yuan Jia. Οι σκηνές μάχης, με τη σειρά τους, αν και παρακολουθούνται ευχάριστα, πνίγονται στη χρήση γερανών και συρμάτων και δεν ξεπερνούν το σκληρό ανταγωνισμό που το είδος έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια. Όσο για τον Jet Li, το υποκριτικό του ταλέντο δεν ήταν ποτέ το ατού του και αυτό δεν αλλάζει εδώ, συμβάλλοντας στο μετριότατο επίπεδο του «Fearless».

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-11-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.