Unknown White Male

Ανδρας Αγνώστων Στοιχείων

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 88'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Rupert Murray

Πρωταγωνιστούν: Doug Bruce, Rupert Murray,

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ξημερώματα της 2ας Ιουλίου του 2002 και ένας νεαρός άνδρας περιπλανιέται στους δρόμους του Coney Island της Νέας Υόρκης. Δεν έχει καμία ανάμνηση της νύχτας που αφήνει πίσω του ενώ παρά τις όποιες του προσπάθειες αδυνατεί να ανασύρει από τη μνήμη του στοιχειώδεις πληροφορίες. Αγνοεί το όνομα του, που μένει, τι δουλειά κάνει ή ποια είναι η οικογένειά του. Τρομοκρατημένος από τη διαπίστωση πως δε μπορεί να θυμηθεί τίποτα, οδηγείται σε ένα αστυνομικό τμήμα προκειμένου να ζητήσει βοήθεια. Το μόνο που καταφέρνει όμως εκεί είναι να βρει ένα χαρτάκι στη τσάντα του με έναν αριθμό τηλεφώνου. Η κλήση που πραγματοποιεί όμως δε ξεκαθαρίζει περισσότερο τη κατάσταση. Το ίδιο αδιέξοδες θα είναι και οι αμέτρητες εξετάσεις στις οποίες υποβάλλεται. Οι γιατροί και οι ψυχολόγοι αδυνατούν να καταλήξουν στην αιτία που οδήγησε το νεαρό άνδρα σε αυτό που η επιστημονική βιβλιογραφία ορίζει ως αναδρομική αμνησία. Κυρίες και κύριοι, σας παρουσιάζουμε τον Doug Bruce και την απίστευτη μα πέρα ως πέρα αληθινή περιπέτειά του να ανακαλύψει εκ νέου τη ζωή του ύστερα από τη καθολική απώλεια μνήμης που υπέστη.

Τι είναι αυτό που καθορίζει τη προσωπικότητά μας; Πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι αναμνήσεις και η πρότερες εμπειρίες στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας, των ατόμων γύρω μας αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο κινούμαστε; Αραγε οι επιλογές και οι προτιμήσεις μας εξαρτώνται και σε ποιο βαθμό από το περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρούμε; Καίρια ερωτήματα που στοχεύουν στη καρδιά επιστημονικών - κοινωνικών - φιλοσοφικών αναζητήσεων περί του τι πραγματικά είμαστε χωρίς τις αναμνήσεις μας πραγματεύεται αυτό το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα μισοσβησμένα χνάρια του νεαρού Douglas στο δρόμο προς την αναζήτηση μίας ταυτότητας* της δικής του. Συνειδητοποιώντας έναν γνωστικό και υπαρξιακό θάνατο από ανεξιχνίαστα αιτία, οδηγείται σε μία ολική επαναδιαπραγμάτευση του ποιος ήταν, ποια είναι τα αγαπημένα του πρόσωπα, πως ζούσε μέχρι εκείνη τη νύχτα. Η αναπόφευκτη (ανα)γέννηση του, ένας οδυνηρός τοκετός γνώσης, σηματοδοτεί εκτός από μία νέα αρχή και ένα διστακτικό crash-test με ό,τι υπήρξε ή ό,τι οι γύρω του αναγνώριζαν για χρόνια ως τον Douglas. Ξαναβρίσκει τους συγγενείς και τους φίλους του που δεν αναγνωρίζει, μαθαίνει από τρίτους τα ενδιαφέροντα του, το τρόπο ζωής του και τα όνειρά του βιώνοντας τη σπάνια εμπειρία του να συστήνεσαι ξανά στον εαυτό σου ζώντας κυριολεκτικά έξω από αυτόν.

Το «Unknown White Male» οφείλει το όνομά του στο καρτελάκι με το οποίο ονομάτισαν τον Doug στις 2/6/2002 οι γιατροί του νοσοκομείου, εν απουσία λοιπών προσωπικών στοιχείων. Τη σκηνοθεσία αυτής της συγκλονιστικής ιστορίας που διαθέτει τα κυριότερα χαρακτηριστικά ενός βιογραφικού-υπαρξιακού δράματος αναλαμβάνει ένας παιδικός φίλος του Doug, o Rupert Murray. Η εύστοχη αφηγηματική προσέγγιση που δε διαφέρει δραματικά από τη κινηματογραφική, η άρτια οργανωμένη προσπάθεια στις συνεντεύξεις συγγενών, φίλων και επιστημόνων, η χρήση βίντεο σε πρώτο χρόνο και πρόσωπο παράλληλα με την πολύ καλή δουλειά στο τομέα της φωτογραφίας και της μουσικής επένδυσης πιστοποιούν πως το «Unknown White Male» συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες κινηματογραφικές εκπλήξεις των τελευταίων ετών. Είναι άξιο αναφοράς πώς κατά πρώτο λόγο ο ίδιος ο Doug, ο οποίος σηκώνει και το μεγαλύτερο βάρος του φιλμ, αλλά και οι υπόλοιποι που εμπλέκονται με το απαιτητικότατο αυτό εγχείρημα αποφεύγουν αχρείαστους μελοδραματισμούς και πιθανές παγίδες ριαλιτίστικης οπτικής. Τo «Unknown White Male» προσφέρει μία ευκαιρία για προσωπική αναζήτηση και προβληματισμό, μία παρθένα εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη που βιώνει ο Doug τη στιγμή που αντικρίζει και αγγίζει για μία ακόμα...πρώτη φορά τον ωκεανό με τα μάτια ενός ενήλικου βρέφους. Το λαμπερό αυτό διαμάντι του ανεξάρτητου σινεμά δικαιώνει όσους πιστεύουν πως δεν υπάρχει μεγαλύτερη φαντασία από αυτή που πλάθει μαεστρικά η ίδια τη πραγματικότητα, ιδιαίτερα στις ακραίες τις εκφάνσεις. Φιλοσοφικό, πανανθρώπινο και προπαντός καθηλωτικό, το «Unknown White Male» είναι μία ανεπανάληπτη κινηματογραφική εμπειρία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 02-11-2006  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2020 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.