Sophie Scholl - The Final Days

Sophie Scholl - Οι Τελευταίες Μέρες

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Marc Rothemund

Πρωταγωνιστούν: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held, Johanna Gastdorf, Andre Hennicke

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Γερμανία, 1943. Η Sophie Scholl (Julia Jentsch), μια φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο του Μονάχου, συλλαμβάνεται για συνομωσία ενάντια του Χιτλερικού καθεστώτος. Αυτή και ο αδερφός της Hans (Fabian Hinrichs), μέλη μιας αντιστασιακής ομάδας με την ονομασία 'Λευκό Ρόδο', σκόρπισαν στους χώρους του πανεπιστημίου προκηρύξεις οι οποίες κατηγορούσαν την τρέχουσα πολιτική της ναζιστικής Γερμανίας και αποκάλυπταν την αλήθεια για τις απώλειες στις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Αφού τα δύο αδέρφια ανακρίθηκαν εξοντωτικά για πέντε ημέρες, τελικά υπέγραψαν ομολογίες και, μαζί με ένα άλλο μέλος της οργάνωσης, δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με γκιλοτίνα. Η ταινία παρακολουθεί τις τελευταίες μέρες της Sophie Scholl, από τη σύλληψή της μέχρι τον αποκεφαλισμό της.

Η ιστορία της Sophie Scholl, που έχει διαστάσεις λαϊκής ηρωίδας στη Γερμανία, έχει ξανακάνει την κινηματογραφική εμφάνισή της στο παρελθόν. Ταινίες όπως το «Five Last Days» του Percy Adlon (1982) και το «The White Rose» του Michael Verhoeven (1983) ασχολήθηκαν τόσο με την ιστορία της νεαρής αντιστασιακής Γερμανίδας όσο και με την οργάνωση του Λευκού Ρόδου. Πρόσφατα, όμως, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας νέα κείμενα για την υπόθεση και συγκεκριμένα τα πρακτικά της Γκεστάπο από τις ανακρίσεις. Ο γερμανός σκηνοθέτης Marc Rothemund, προφανώς, είδε την ευκαιρία για μια νέα ανάγνωση του δράματος της Sophie και αποφάσισε να γυρίσει το «Sophie Scholl - The Last Days». Ωστόσο, ο Rothemund δείχνει να παρασύρθηκε, αφενός από τα νέα 'ευρήματα', τα οποία προσφέρουν άπλετο χώρο για λεπτομερή αναπαράσταση των γεγονότων, και αφετέρου από την αλύγιστη στάση της ηρωίδας του. Έτσι, το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι ακριβώς ούτε ταινία ούτε ντοκιμαντέρ, αλλά μια σχεδόν φοβισμένη απόπειρα απλής καταγραφής ιστορικών γεγονότων, καταστρέφοντας τις όποιες δυνατότητες ανάπτυξης του συγκεκριμένου θέματος.

Υιοθετώντας μια ψυχρή και αποστασιοποιημένη ακαδημαϊκή προσέγγιση, το «Sophie Scholl - The Last Days» ξετυλίγεται σε μια απόλυτη ευθεία γραμμή, χωρίς ίχνος δραματουργικής και ψυχολογικής έντασης. Η Sophie Scholl του Rothemund είναι απλά μια φιγούρα που κινείται στην οθόνη για σχεδόν δύο ώρες και ούτε για μια στιγμή δεν προσκαλεί το θεατή στον ψυχολογικό της κόσμο, αποκλείοντας την όποια σκηνική συμπάθεια προς το πρόσωπό της. Η πράξη της και η στάση της δε στερούνται ηρωισμού, αλλά η ανθρώπινή της υπόσταση μένει ανεξερεύνητη, αφού οι σκηνές που θα μπορούσαν να 'ζεστάνουν' τη νεαρή Γερμανίδα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η απλά περιγραφική σκηνοθεσία και η κάμερα που ποτέ δεν παίρνει θέση - και δεν αναφερόμαστε στους 'κακούς' Ναζί και τους 'καλούς' αντιστασιακούς - κάνουν την ταινία να μη διαφέρει από τα δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, όπως αυτά του History Channel. Εγκλωβισμένη σ' αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι και η νεαρή ανερχόμενη ηθοποιός Julia Jentsch («The Educators») που ενσαρκώνει τη Sophie, η οποία ουσιαστικά αναγκάζεται να δώσει μια μέτρια ερμηνεία, ενώ αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη της ευκαιρία για ένα μεγάλο ρόλο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 26-10-2006  |  Διανομή: 2-1-0  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.