CinemaNews.gr - All About Movies
Κριτική Ταινίας
5 Λεπτά Ακόμα
5 Λεπτα Ακομα - 2006
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣΔΙΑΡΚΕΙΑΠΡΕΜΙΕΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗLINKS ΚΡΙΤΙΚΗΒΑΘΜΟΣ

Ο Τάσος (Βασίλης Χαραλαμπόπουλος) και η Αλίκη (Παναγιώτα Βλαντή) είναι ερωτευμένοι και μένουν μαζί. Μόνο που ο Τάσος έχει ένα μεγάλο ελάττωμα: είναι αθεράπευτος ζηλιάρης, με αποτέλεσμα οι καυγάδες λόγω των σκηνών ζηλοτυπίας ν' αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μετά από έναν τέτοιο καυγά, και ενώ παρακολουθεί το αυτοκίνητο της Αλίκης με τη μηχανή του, ο Τάσος σκοτώνεται σε τροχαίο δυστύχημα. Δύο παράξενοι τύποι, με έντονη... αρχαγγελική συμπεριφορά, ο Μιχαλάκης και ο Γαβρίλος (Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Βαλαβανίδης), τον πληροφορούν ότι έχει 5 συνολικά λεπτά ακόμα, κατά τα οποία μπορεί να κυκλοφορεί στον κόσμο των ζωντανών, αόρατος μεν, αλλά με τη δυνατότητα να επεμβαίνει και να επηρεάζει την ύλη. Ο Τάσος, βλέποντας ότι ο καλύτερός του φίλος (Φάνης Μουρατίδης) έχει βλέψεις για την Αλίκη, συνειδητοποιεί ότι θα χρειαστεί κάθε δευτερόλεπτο για να αποτρέψει το μοιραίο.

Μπορεί η ζήλια από παράφορο έρωτα να φτάσει μέχρι τον... άλλο κόσμο; Αυτό δείχνει ν' αναρωτιέται ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης του «Πέντε Λεπτά Ακόμα», Γιάννης Ξανθόπουλος. Ο νεαρός ήρωάς του, ο οποίος βρίσκει ξαφνικό θάνατο ακριβώς λόγω αυτών των εμμονών του, δέχεται ως δώρο μια αναπάντεχη και ιδιάζουσα παράταση ώστε να προλάβει να κλείσει ορισμένους λογαριασμούς με τον κόσμο των ζωντανών. Το αποτέλεσμα είναι μια μαύρη κομεντί με αρκετές μεταφυσικές πινελιές και πολλά ειδικά εφέ. Γυρισμένο με ψηφιακή κάμερα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) που επιτρέπει την εκτεταμένη οπτική και εικαστική παρέμβαση, το «Πέντε Λεπτά Ακόμα» επιδεικνύει ένα αρκετά καλό επίπεδο παραγωγής το οποίο όμως αναλώνεται στα παιχνίδια του αόρατου φαντάσματος. Μετά το πρώτο μισό της ταινίας, η ζήλια και τα καμώματα του Τάσου γυρνούν σε κύκλους και καταντούν κουραστικά. Ο Ξανθόπουλος, ενώ είχε στα χέρια του μια πάρα πολύ ωραία ιδέα, έδωσε περισσότερο βάρος σ' αυτό που φαίνεται παρά στην ουσία και η ταινία πάσχει από το κλασικό πρόβλημα των ελληνικών κωμωδιών τα τελευταία χρόνια: μοιάζει περισσότερο με παρατεταμένο τηλεοπτικό επεισόδιο παρά με κινηματογραφική δημιουργία. Η δε 'ανατροπή' στο τέλος, χαλάει τη μεταφυσική ατμόσφαιρα που κάπως είχε δημιουργήσει η ιστορία και ισοπεδώνει όποιες ελπίδες για ένα τέλος διαφορετικό από τα συνηθισμένα.

Την ίδια τηλεοπτική αισθητική τελευταίας σοδειάς παρουσιάζει και η κάμερα του Ξανθόπουλου με τις παράξενες (αλλά υπερβολικές) γωνίες και το προβλεπόμενο μοντάζ. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος έχει δείξει ψήγματα αγνού κωμικού ταλέντου, περιορίζεται στις συνηθισμένες του μανιέρες που έχουμε γνωρίσει από το 'γυαλί' χωρίς να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια να τις αποφύγει. Η Παναγιώτα Βλαντή ακολουθεί τα συνηθισμένα σκαμπανεβάσματα στην ένταση της, τιμώντας και αυτή το τηλεοπτικό παρελθόν της. Οι μόνοι που ξεχωρίζουν για το στυλ τους είναι οι Πιατάς - Βαλαβανίδης στο ρόλο των δυο αρχαγγέλων, αν και θα τους θέλαμε για λίγο περισσότερο χρόνο στην οθόνη.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

» Lights In The Dusk

» Silentium

» Dave Chapelle's Block Party

» Brick

» The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning

» 5 Λεπτά Ακόμα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΑΙΝΙΑ

» 5 Λεπτά Ακόμα


HIGHLIGHTS

Βραβεία Ένωσης Ηθοποιών 2014

Λαμπερές παρουσίες στην απονομή των 20ων Βραβείων της Ένωσης Ηθοποιών.... +περισσότερα
 

Χρυσές Σφαίρες 2014: Κόκκινο Χαλί

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από το Κόκκινο Χαλί των... +περισσότερα
 

OSCARS 2014: Οι Διαφημιστικές Καμπάνιες

Κάθε χρόνο οι υποψήφιες ταινίες διαφημίζονται στα μέλη της Ακαδημίας... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Κόκκινο Χαλί

Τα φλας των φωτογράφων άστραψαν στο κόκκινο χαλί των φετινών... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: Τελετή Απονομής

Έχουμε για εσάς δεκάδες φωτογραφίες από την 85η απονομή των... +περισσότερα
 

OSCARS 2013: FASHION REPORT

Μια ματιά στις καλύτερα και χειρότερα ντυμένες παρουσίες στα φετινά... +περισσότερα
 

NOMINEES LUNCHEON 2012

Nominees Luncheon είναι το καθιερωμένο γεύμα που παραθέτει η Ακαδημία... +περισσότερα
 

SAG AWARDS 2012

Δεκάδες φωτογραφίες από την 18η απονομή των βραβείων της Ένωσης... +περισσότερα
 

Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ