Dave Chapelle's Block Party

Dave Chapelle's Block Party

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 103'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michel Gondry

Πρωταγωνιστούν: Dave Chappelle, Erykah Badu, The Fugees, The Roots, Kanye West

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο αμερικάνος μαύρος κωμικός Dave Chappelle αποφασίζει, από την πόλη του στο Οχάιο, να διοργανώσει ένα τεράστιο block party στην καρδιά της Νέας Υόρκης, στο Μπρούκλιν. Για το σκοπό αυτό, καλεί όλη την αφρόκρεμα του σύγχρονου hip-hop και soul της ανατολικής ακτής των ΗΠΑ να συμμετάσχει με ζωντανές εμφανίσεις και τον πρωτοποριακό σκηνοθέτη Michel Gondry (του «Eternal Sunshine of a Spotless Mind») να σκηνοθετήσει τη κινηματογράφηση του όλου εγχειρήματος. Προσφέροντας δωρεάν εισιτήρια στο δρόμο και προσκαλώντας ακόμα και μια μαθητική φιλαρμονική, δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους που δε θα την είχαν, να κάνουν μια επίσκεψη στη διάσημη μητρόπολη και να γνωρίσουν από κοντά τα παραδοσιακά αυτά 'πάρτυ του δρόμου' που ευδοκιμούσαν στις συνοικίες των μαύρων σε περασμένες δεκαετίες.

Γυρισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε φιλμ, το «Dave Chappelle's Block Party» καταφέρνει ν' αποτυπώσει αρκετά καλά την ατμόσφαιρα της διοργάνωσης, αν και μάλλον θα περίμενε κανείς κάτι παραπάνω από το ανερχόμενο 'παιδί θαύμα' εκ Γαλλίας, τουλάχιστον λίγο περισσότερο στυλ. Σαν ντοκιμαντέρ, είναι απλό και λειτουργικό, περιγράφοντας όλη την πορεία αυτού του σχεδίου, από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή του. Ο Gondry αφήνει τις παρουσιάσεις των καλλιτεχνών και τα λοιπά τεκταινόμενα να βρουν το χώρο που τους αξίζει χωρίς να τα περιορίζει κάποια σφικτή αφηγηματική. Οι συζητήσεις στα παρασκήνια και στις πρόβες (μια εβδομάδα πριν από τη συναυλία) φέρνουν όλους τους συμμετέχοντες σε ένα ανθρώπινο επίπεδο το οποίο συνεχίζεται και στον τρόπο που η κάμερα τους ακολουθεί στη σκηνή. Οι κωμικές σκηνές με τον Dave Chappelle προκαλούν αυθόρμητο γέλιο και επιβεβαιώνουν τη φήμη του ως ενός από τους κορυφαίους της σύγχρονης αμερικάνικης κωμωδίας, παρόλο που πολλά αστεία θα χαθούν στη μετάφραση για τους Έλληνες θεατές.

Η αληθινή αξία, ωστόσο, του «Dave Chappelle's Block Party» είναι αυτή του μουσικού ντοκιμαντέρ. Από τη σκηνή παρελαύνουν οι καλύτεροι σύγχρονοι εκπρόσωποι του hip-hop και της soul της Νέας Υόρκης και περιχώρων, σε πρωτότυπες συνεργασίες, οι οποίοι δίνουν εκπληκτικές ερμηνείες που ξεσηκώνουν τον κόσμο και αποζημιώνουν την αναμονή του στη βροχή. Οι Roots, οι Dead Prez, ο Mos Def, ο Talib Kweli, ο Kanye West, ο Common είναι μερικοί από τους συμμετέχοντες. Αξέχαστη θα μείνει η φωνητική κόντρα της Erykah Badu με τη Jill Scott σ' ένα κομμάτι των Roots, καθώς και η επανασύνδεση (ειδικά για την περίσταση) των Fugees μετά από χρόνια.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 19-10-2006  |  Διανομή:   |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.