Red Dragon

Κόκκινος Δράκος

Παραγωγή: 2002  |  Διάρκεια 126'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Brett Ratner

Πρωταγωνιστούν: Anthony Hopkins, Edward Norton, Ralph Fiennes, Philip Seymour Hoffman, Harvey Keitel

Κριτική: Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Ο αστυνομικός Will Graham θα αναγκαστεί να επιστρέψει στο καθήκον όταν ένας πρώην συνάδελφος ζητήσει τη βοήθειά του προκειμένου να διαλευκάνουν μια νέα σειρά αποτρόπαιων φόνων. Όμως για να το πετύχει θα πρέπει να συνεργαστεί με τον διαβόητο εγκληματία Hannibal Lecter, που υπήρξε η αιτία για την πρόωρη απόσυρσή του από το FBI. Όσο τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ο Graham θα χρειαστεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή, την οικογένειά του και ό,τι προσπαθούσε να πετύχει τα τελευταία χρόνια.

Με ένα εντυπωσιακό cast και το σεναριογράφο του Silence of the Lambs, Ted Tally (ο οποίος λόγω καλλιτεχνικών διαφορών απουσίαζε από το Hannibal) να υπογράφει το σενάριο, η νέα ταινία με κύριο χαρακτήρα τον Dr Hannibal Lecter εξΑ αρχής δημιουργεί αυξημένες απαιτήσεις. Το Red Dragon αποτελεί στην πραγματικότητα remake της ταινίας του Michael Mann, Manhunter (1986). Όπως όμως δήλωσε ο σκηνοθέτης Brett Ratner εκείνος θέλησε να παραμείνει περισσότερο πιστός στο κείμενο και να αποδώσει με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια την ατμόσφαιρα που επικρατεί στο βιβλίο, πράγμα το οποίο κατορθώνει σε σημαντικό βαθμό. Οι πιο πολλές σκηνές είναι σκοτεινές δημιουργώντας έτσι ένα κλειστοφοβικό συναίσθημα. Το παραπάνω επιτείνεται από τον περιορισμένο χρόνο που έχει στη διάθεσή του ο πρωταγωνιστής για να συλλάβει το δολοφόνο. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της ταινίας ωστόσο είναι το cast. ΚατΑ αρχήν είναι η αντίθεση μεταξύ της παρανοϊκής και διεστραμμένης φιγούρας του Hopkins και του -προσπαθώ ακόμα να διατηρήσω την αθωότητά μου- Norton. Εκείνοι που πραγματικά κλέβουν την παράσταση είναι ο Ralph Fiennes και η Emily Watson - ο παραμελημένος άνθρωπος που δεν μπορεί να αποδεχτεί τον εαυτό του και η τυφλή κοπέλα που διψάει για στοργή και ανθρώπινη επαφή αντίστοιχα - οι σκηνές των οποίων αποπνέουν έναν έντονα νοσηρό ερωτισμό. Ενδιαφέρον ακόμα παρουσιάζει το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης επικεντρώνεται περισσότερο στους χαρακτήρες αποφεύγοντας τις πολλές σκηνές δράσης, αν και σε ορισμένα σημεία η ταινία θα μπορούσε να είναι περισσότερο βίαιη (στα πρότυπα του Hannibal). Το συνολικό αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, ενώ το κλείσιμο του ματιού στο τέλος της ταινίας που συνδέει το Red Dragon με την επόμενη της τριλογίας είναι χαριτωμένο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 25-10-2002  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.