Alex Rider: Stormbreaker

Αλεξ Ραϊντερ: Μυστικη Αποστολή

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 93'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Geoffrey Sax

Πρωταγωνιστούν: Alex Pettyfer, Sophie Okonedo, Bill Nighy, Ewan McGregor, Mickey Rourke

Κείμενο: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Alex Rider (Alex Pettyfer) είναι ένα 14χρονο αγόρι που έχει χάσει τους γονείς του και ζει υπό την κηδεμονία του θείου του, Ian Rider (Ewan McGregor). Όταν ο θείος του σκοτώνεται, ο Alex μαθαίνει ότι ήταν μυστικός πράκτορας για την ΜΙ6, τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών. Θέλοντας να διαλευκάνει τις μυστηριώδεις συνθήκες του θανάτου του, έρχεται κατά λάθος σ' επαφή με το αφεντικό της ΜΙ6, Alan Blunt (Bill Nighy), ο οποίος τον προσλαμβάνει στη θέση του θείου του. Αφού εκπαιδευτεί κατάλληλα και εφοδιαστεί με όλα τα απαραίτητα μαραφέτια τελευταίας τεχνολογίας, ο Alex στέλνεται σε μια άκρως επικίνδυνη αποστολή. Πρέπει να εμποδίσει το μεγιστάνα Darrius Sayle (Mickey Rourke) να εξαπολύσει έναν τρομερό ιό μέσω του νέου πανίσχυρου υπολογιστή 'stormbreaker' που ετοιμάζεται να παρέχει στα σχολεία της χώρας...

Ένας νέος ήρωας με τη μορφή του υπερκατασκόπου έρχεται να προστεθεί στη σωρεία blockbuster εφηβικού προσανατολισμού. Ο Alex Rider γεννήθηκε από την πένα του βρετανού συγγραφέα και σεναριογράφου Anthony Horowitz, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο της συγκεκριμένης ταινίας και έχει ήδη ολοκληρώσει έξι συνολικά βιβλία με τον ίδιο ήρωα. Ο Alex Rider είναι μια νεαρή μορφή του James Bond, ίσως με λιγότερη αυτοπεποίθηση και τουπέ απ' ότι ο διάσημος κατάσκοπος του Ian Fleming, αλλά σίγουρα με την ίδια ικανότητα να ξεγλιστρά απ' οποιαδήποτε εκνευριστικά αναληθοφανή κατάσταση χωρίς γρατζουνιά και να φτάνει στη λύση του μυστηρίου στο παρά πέντε με θεαματικό τρόπο εξολοθρεύοντας όλους τους κακούς που απειλούν την εθνική ή παγκόσμια ειρήνη. Το «Alex Rider: Stormbreaker» αποτελεί μεταφορά του πρώτου βιβλίου της σειράς που σημαίνει ότι περιέχει μια μικρή γνωριμία με τον ήρωα, τους βασικούς χαρακτήρες, την εκπαίδευσή του, και την πρώτη του αποστολή. Φυσικά, το ότι όλα αυτά εκτυλίσσονται σε κάτι περισσότερο από μιάμιση ώρα δεν αφήνει χώρο για οποιαδήποτε σοβαρή ανάπτυξη χαρακτήρων ή ουσιώδη δραματουργική εξέλιξη. Ένα ισχνό σενάριο, μερικές εξυπνακίστικες ατάκες, αρκετές εκρήξεις και κυνηγητά προσπαθούν να πείσουν ότι ο Alex Rider είναι ο κλισέ ήρωας που ο κάθε έφηβος ονειρεύεται.

Ο Geoffrey Sax, τέκνο του BBC, μετά το απαράδεκτο κινηματογραφικό του ντεμπούτο («White Noise», 2005), ανέλαβε να σκηνοθετήσει την πρώτη περιπέτεια του μικρού πράκτορα. Δυστυχώς δεν κατάφερε ούτε εδώ να δώσει κάτι αξιομνημόνευτο, αφού το «Alex Rider: Stormbreaker» δεν έχει να επιδείξει ίχνος σκηνοθετικής πρωτοτυπίας και αισθητικής. Ο πρωταγωνιστής Alex Pettyfer επιλέχτηκε προφανέστατα για την εμφάνισή του παρά για τις υποκριτικές του ικανότητες και ένας θεός ξέρει τι δουλειά έχουν οι Ewan McGregor και Bill Nighy σ' αυτό το πανηγύρι. Και το χειρότερο είναι ότι οι παραγωγοί έχουν δηλώσει πρόθεση να μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη και τα υπόλοιπα πέντε βιβλία!

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-10-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.