Der Freie Wille

Ελεύθερη Βούληση

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 163'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Matthias Glasner

Πρωταγωνιστούν: Jurgen Vogel, Sabine Timoteo, Andre Hennicke, Manfred Zapatka, Judith Engel

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Theo (Jurgen Vogel) βγαίνει από το ψυχιατρικό άσυλο όπου είχε εγκλειστεί για εννιά χρόνια μετά από καταδίκη για το βιασμό και την κακοποίηση τριών γυναικών. Βρίσκει δουλειά σ' ένα τυπογραφείο και μένει σ' ένα οίκημα αποκατάστασης μαζί με τον κοινωνικό λειτουργό Sascha (Andre Hennicke). Θεραπευμένος πια, προσπαθεί να ζήσει μια κανονική ζωή, αν και η σχέση του με τις γυναίκες του δημιουργεί ακόμα αμηχανία. Η Nettie (Sabine Timoteo), κόρη του ιδιοκτήτη του τυπογραφείου, φεύγει από το σπίτι της για να μείνει μόνη της μακριά από τον πατέρα της. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν, οι δυο νέοι θα γνωριστούν και τελικά θα ερωτευθούν. Οι ισορροπίες, όμως, θα διαταραχθούν όταν ο Theo θ' αρχίσει να καταλαβαίνει ότι οι ορμές του δεν έχουν γιατρευτεί πλήρως και διστάζει ν' αποκαλύψει το παρελθόν του στη Nettie.

Ο γερμανός σκηνοθέτης Matthias Glasner, προερχόμενος κυρίως από το χώρο της τηλεόρασης, παίρνει ένα περιστατικό που διάβασε στις εφημερίδες και επιχειρεί να δημιουργήσει ένα δράμα επικών διαστάσεων για την ελεύθερη βούληση και τις επιλογές που έχουμε σε διάφορες φάσεις της ζωής μας. Η κάμερα ακολουθεί τον ήρωα στις προσπάθειες αποκατάστασής του και στην εσωτερική του πάλη με τις ορμές του. Έχει ελευθερία πράξεων ή είναι έρμαιο της φύσης του και του πεπρωμένου του; Ο πρωτόγνωρος έρωτάς του για τη συγκεκριμένη κοπέλα είναι ικανός να τον οδηγήσει να επιλέξει ελεύθερα; Τελικά, υπάρχει ελεύθερη βούληση στις ανθρώπινες πράξεις; Τα ερωτήματα που θέτει ο σκηνοθέτης είναι πολύ σημαντικά. Το θέμα της ελεύθερης βούλησης είναι από τα σημαντικότερα φιλοσοφικά ζητήματα στην ιστορία της ανθρώπινης σκέψης. Ο Glasner δεν έχει ξεκάθαρη απάντηση να δώσει, ούτε καν μια προσωπική άποψη να προτείνει, και το «Der Freie Wille» αμφιταλαντεύεται χωρίς να βρίσκει το θάρρος να πάρει θέση. Το λυπηρό είναι ότι χρειάζονται 163 ολόκληρα λεπτά φιλμικού χρόνου για να καταλήξει σ' αυτό το μη-συμπέρασμα. Από τη μέση και έπειτα η ταινία χάνει το δρόμο που τόσο στρωτά και ξεκάθαρα πήρε στην αρχή και αναλώνεται σε κυκλικές διαδρομές, ανούσιες επαναλήψεις και δραματουργικά αδιέξοδες παρακάμψεις, όπως για παράδειγμα η σκηνή όπου η Nettie ψάχνει και συναντά ένα από τα θύματα του Theo. Επίπονα μακρύ και αδικαιολόγητα φλύαρο, το «Der Freie Wille» θα μπορούσε να είχε σωθεί αν ήταν έστω κατά ένα τρίτο μικρότερο σε διάρκεια και είχε συγκεκριμένο σκοπό.

Υπακούοντας σε όλους σχεδόν τους κανόνες του Δόγματος, ο Glasner ξέχασε ένα σημαντικό κανόνα της κινηματογραφικής αφήγησης: αυτόν της σκηνικής οικονομίας. Το χαμηλό κόστος της ψηφιακής κάμερας στο χέρι του επέτρεψε να γυρίζει αχόρταγα και αβασάνιστα αδιαφορώντας για τη λειτουργικότητα πολλών σκηνών του στο δεύτερο μισό. Η ωμή, ρεαλιστική φωτογραφία μεταφέρει το θεατή στον πυρήνα των καταστάσεων, αν και η επιλογή των ξεπλυμένων χρωμάτων λειτουργεί μάλλον εναντίον της ταινίας. Ο Jurgen Vogel παραδίδει μια δυνατή ερμηνεία, καταφέρνοντας να κρατήσει αρκετά καλά τις ισορροπίες μεταξύ έντονου φυσικού παιξίματος και θεατρικής υπερβολής, κάτι που η Sabine Timoteo δεν επιτυγχάνει πάντα, κυρίως λόγω απειρίας. Προς το τέλος, ωστόσο, και οι δύο πρωταγωνιστές δίνουν μια κουρασμένη εντύπωση που οφείλεται βασικά στις μακρόπνοες παύσεις, τον εξοντωτικό ρυθμό των λιγοστών διαλόγων και τις άκαιρες εξάρσεις. Δυστυχώς, η ένταση και το δράμα δε μετριούνται από τα ντεσιμπέλ των κραυγών του φινάλε.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 12-10-2006  |  Διανομή: 2-1-0  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.