Ζωντανοί Στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ

Ζωντανοι Στο Κυτταρο - Σκηνες Ροκ

Ντοκιμαντέρ  |  Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 64'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Μποσκοϊτης

Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πουλικάκος, Διονύσης Σαββόπουλος, Socrates Drank The Conium, Νοστράδαμος, Δημήτρης Ψαριανός

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Στη δεκαετία του 1970, το Κύτταρο έγραψε τη δική του ιστορία με τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ελληνικής ροκ σκηνής. Μαζί με το Ροντέο, αποτελούσαν τους δύο χώρους στην Αθήνα όπου συγκεντρώνονταν διάφορα ροκ συγκροτήματα και έδιναν συναυλίες και μουσικές παραστάσεις οι οποίες έχουν αποκτήσει θρυλικές διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι Δημήτρης Πουλικάκος και Εξαδάκτυλος, Διονύσης Σαββόπουλος και Τα Μπουρμπούλια, Socrates Drank The Conium, Νοστράδαμος, Δάμων και Φιντίας, Δημήτρης Ψαριανός, Polls, Μαρίζα Κωχ είναι μόνο μερικοί από τους καλλιτέχνες που αναδείχτηκαν εκείνη την περίοδο παρουσιάζοντας τη μουσική τους στο Κύτταρο. Συνδυάζοντας τις 'παραδοσιακές' ακουστικές κιθάρες με τις 'βαριές' ηλεκτρικές και εισάγοντας στοιχεία ψυχεδελικής μουσικής και δημοτικών τραγουδιών, οι βραδιές στο Κύτταρο θα μπορούσαν ν' αποτελούν το άτυπο ελληνικό Woodstock.

Το «Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ» επιχειρεί να διηγηθεί την ιστορία αυτού του χώρου και να την εντάξει στο γενικότερο κλίμα της εποχής. Με συνεντεύξεις από μια πλειάδα μουσικών που έχουν περάσει από το Κύτταρο και γυρισμένο σε ασπρόμαυρο φιλμ που παραπέμπει στις ταινίες εκείνων των χρόνων, το ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη θα ήθελε να μεταφέρει τα ρίγη συγκίνησης που ένιωθαν όλοι οι συντελεστές στη σκηνή αλλά και το κοινό που τους παρακολουθούσε, αλλά δεν τα καταφέρνει. Πολύ μικρό σε διάρκεια για να καταφέρει να εντρυφήσει ενδελεχώς σε όλες τις παραμέτρους που θα συνέθεταν το πλαίσιο και την ατμόσφαιρα του καιρού εκείνου, αναλώνεται σε συνεντεύξεις 'ομιλουσών κεφαλών' που κυρίως αναπολούν και ενίοτε δοκιμάζουν κάποιες αναλύσεις, περισσότερο μουσικές παρά κοινωνικο-πολιτικές. Το αρχειακό υλικό είναι πολύ μικρής διάρκειας για να του προσδώσει ένα ουσιαστικό ιστορικό ενδιαφέρον και οι δραματοποιημένες σκηνές δε φαίνονται ν' αποσκοπούν πουθενά και σε πολλά σημεία αγγίζουν τα όρια του κιτς. Ολόκληρο το εγχείρημα έχει χτιστεί στο δίπτυχο 'να θυμούνται οι παλιοί - να μαθαίνουν οι νέοι' αλλά είναι εμφανές ότι το κύριο βάρος δόθηκε στο πρώτο μισό, καθώς έχει μόνο κάποια συναισθηματική αξία, που αφορά στο κομμάτι της νεολαίας που ήδη έχει ασχοληθεί με το θέμα. Στο τέλος, μένει η αίσθηση μιας επιφανειακής προσέγγισης η οποία δεν αποζημιώνει, καταδικάζοντας έτσι μια ωραία ιδέα για ένα πραγματικά σημαντικό κομμάτι της ελληνικής ροκ σκηνής.

Μαζί με το «Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ», προβάλλεται για πρώτη φορά και το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Φλέρυ - Τρελή του Φεγγαριού» (2002) σε σκηνοθεσία του Αντώνη Μποσκοΐτη, το οποίο αποτελεί ένα πορτρέτο της ερμηνεύτριας Φλέρυ Νταντωνάκη και έχει διακριθεί με διάφορα ελληνικά βραβεία. Δυστυχώς δε συμπεριλήφθηκε στη δημοσιογραφική προβολή, οπότε δεν είναι δυνατή η κριτική του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-10-2006  |  Διανομή: Filmcenter

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2019 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.