Iberia

Iberia

Παραγωγή: 2005  |  Διάρκεια 99'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Carlos Saura

Πρωταγωνιστούν: Sara Baras, Antonio Canales, Marta Carrasco, Aida Gοmez, Enrique Morente

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο εβδομηντατετράχρονος Carlos Saura επιστρέφει στο αγαπημένο του θέμα, τη μουσικοχορευτική παράδοση της χώρας του. Διασκευάζοντας την 'Ιβηρική Σουίτα', το αριστούργημα του συμπατριώτη του μουσικού Isaac Albeniz (1860-1909), ο βετεράνος Ισπανός σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα εικαστικό υπερθέαμα με την ιδιαίτερη υπογραφή του. Δώδεκα χορογραφίες παρελαύνουν στη μεγάλη οθόνη, παρασύροντας το θεατή σε μια οπτικοακουστική περιήγηση στην Ιβηρική χερσόνησο και τη λαογραφία του φλαμένκο. Όλα τα μέρη αυτής της ιδιότυπης κινηματογραφικής σουίτας είναι γυρισμένα σε στούντιο, διαμορφωμένο σα μια σύγχρονη θεατρική σκηνή με μινιμαλιστική αισθητική, έτσι ώστε ν' αναδεικνύεται ο βασικός πρωταγωνιστής, δηλαδή ο χορός. Κάθε ενότητα εξερευνά τα όρια του φλαμένκο με άλλες μουσικές παραδόσεις, από το κλασικό μπαλέτο και την όπερα μέχρι την τζαζ και από τα παραδοσιακά μοιρολόγια μέχρι το σύγχρονο χορό.

Με ιδιαίτερη προσοχή στη λιτή κινηματογράφηση και τους ενδιαφέροντες φωτισμούς θεατρικών καταβολών, ο Saura επιχειρεί να μας περάσει το πάθος του για το φλαμένκο και τους τρόπους έκφρασής του. Μαζεύοντας τους καλύτερους Ισπανούς χορευτές του είδους (μεταξύ των οποίων και οι Aida Gomez, Antonio Canales, Sara Baras, Enrique Morente, Estrella Morente, Manolo Sanlucar), καταφέρνει να στήσει μια αξιόλογη παράσταση, υιοθετώντας με την κάμερα το ρόλο ενός ακόμα μέλους της εκάστοτε χορογραφίας. Αυτό το ιδιότυπο αφαιρετικό μιούζικαλ μένει επίτηδες εκτός από οποιοδήποτε αφηγηματικό όχημα, γιατί μόνο έτσι - κατά παραδοχή του δημιουργού - θα μπορέσει να προσεγγίσει το θέμα του στην αγνότερή του μορφή. Σε μερικά κομμάτια, κάνουν την εμφάνισή τους και βιντεοπροβολές σε οθόνες, είτε δείχνοντας την ίδια τη δράση σε 'ζωντανή σύνδεση' είτε εμπλουτίζοντας το διάκοσμο με αφηρημένα σχέδια, κλείνοντάς μας έτσι το μάτι σημειολογικά για το τι είναι ζωντανό και τι κινηματογραφημένο.

Εντούτοις, έχοντας ασχοληθεί εκτεταμένα στο παρελθόν με το ίδιο θέμα (από το «Sevillanas» του 1992 μέχρι και το «Salome» του 2002) ο σκηνοθέτης δεν καταφέρνει να πείσει για την αναγκαιότητα ενός τέτοιου πονήματος. Πόσο μάλλον όταν το «Iberia» θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το «Flamenco» του 1995 και δεν επιτυγχάνει να προχωρήσει πέρα από αυτό. Τότε, οι φωτισμοί του μεγάλου Vittorio Storaro βασίζονταν στις δικές του θεωρίες περί κινηματογραφικού φωτός και χρώματος ενώ ο τωρινός διευθυντής φωτογραφίας Jose Luis Lopez-Linares δείχνει απλά να συνοδεύει τη χορογραφία. Μόνο για φανατικούς, του Saura ή του φλαμένκο.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-09-2006  |  Διανομή: 2-1-0  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.