Flyboys

Flyboys

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 139'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tony Bill

Πρωταγωνιστούν: James Franco, Jean Reno, David Ellison, Jennifer Decker, Lex Shrapnel

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει το καταστροφικό του έργο στα πεδία των μαχών και την ώρα που η Ευρώπη βρίσκεται στα χαρακώματα, οι Η.Π.Α. δε δείχνουν διατεθειμένες να συμμετέχουν ενεργά στο πόλεμο. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι οι νεαροί Αμερικανοί που, είτε γοητευμένοι από τον ηρωισμό που χαρίζει η συμμετοχή στη μάχη είτε επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή, φεύγουν ως εθελοντές προκειμένου να ενισχύσουν τις συμμαχικές δυνάμεις στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Παιδιά όπως ο Blaine Rawlings (James Franco), ο William Jensen (Philip Winchester), ο Briggs Lowry (Tyler Labine) και ο Eugene Skinner (Abdul Salis) είπαν το ναι σε ένα πόλεμο που πολύ γρήγορα θα τους δείξει τα δόντια του. Ως νέοι εκπαιδευόμενοι πιλότοι στο πλευρό του Γαλλικού στρατού ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους υπέρτερους σε πλήθος και εμπειρία Γερμανούς. Ο εκπαιδευτής τους, Georges Thenault (Jean Reno), δε μπορεί να τους διδάξει καλύτερα το κίνδυνο, την απώλεια και το θάνατο από όσο μπορεί να το πράξει η ίδια η μάχη.

Η ταινία του βραβευμένου με Oscar Tony Bill, «Flyboys», ανήκει στη μακροσκελέστατη κατηγορία πολεμικών περιπετειών με θέμα έναν από τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Παρόλα αυτά δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν ταινία με θέμα τους πρώτους πιλότους που πολέμησαν στους αιθέρες. Πριν προλάβει ο άνθρωπος να μάθει καλά-καλά το νέο αυτό μέσο, κλήθηκε να πολεμήσει με αυτό. Με αεροπλάνα που για τη σημερινή εποχή φαντάζουν ελαφρώς περισσότερο πολύπλοκα από τους χαρταετούς και ενώ η ευρεία χρήση τους βρισκόταν ακόμα σε επίπεδο ονειροπόλησης, αρκετοί νέοι επεχείρησαν να ξεπεράσουν φόβους και αντιξοότητες για μία θέση στις ένδοξες σελίδες της Ιστορίας. Χρειάστηκε φυσικά να επιστρατευτούν ειδικά ψηφιακά εφέ προκειμένου να αναπαρασταθούν κατά το δυνατό πιο παραστατικά οι πρώτες ιστορικά καταγεγραμμένες αερομαχίες. Ένα επιπλέον σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αναφερθεί είναι πως η ταινία βασίζεται σε αληθινά πρόσωπα και γεγονότα.

Το «Flyboys» ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό πιστά το πνεύμα των ταινιών του είδους. Προσπαθεί επιτυχώς να αποδώσει τις συνθήκες και τα χαρακτηριστικά της εποχής, μέσα από δυναμικές σκηνές μάχης, σασπένς, προσωπικές κόντρες μεταξύ των κορυφαίων των δύο αντιπάλων, μερικά κωμικά στοιχεία (για να αποφορτιστεί η ένταση) αλλά και το 'απαραίτητο' love story. Δε μπορεί να παρακάμψει κανείς βέβαια την έως και αναγκαστική παρουσία μερικών ακόμα γνώριμων κλισέ όπως η 'καταξίωση των αποτυχημένων', ενώ αποφεύγεται επιμελώς η επαφή του θεατή με τη πλευρά των γερμανικών δυνάμεων, αφού μεταξύ τους...'συστήνονται' μονάχα κατά τη διάρκεια των μαχών. Το μόνο που επιχειρείται είναι μία διακριτική προσέγγιση λογικής στο επίπεδο του 'κανείς δε κερδίζει το πόλεμο, μόνο ανθρώπινες ζωές χάνονται'. Πέρα από τα παραπάνω, η ικανή και αναγκαία συνθήκη για να θεωρηθεί το συγκεκριμένο project επιτυχημένο είναι η επιλογή των κατάλληλων πλάνων στις εναέριες λήψεις. Εδώ λοιπόν το «Flyboys» έχει να επιδείξει σπουδαίο έργο, χάρη κυρίως στο διευθυντή φωτογραφίας Henry Braham αλλά και φυσικά στον Tony Bill, αφού τα πλάνα είναι εντυπωσιακά και σε πολλές περιπτώσεις καθηλώνουν συναρτήσει της κλιμάκωσης της δράσης. Το καστ αποτελείται από τον 'παλιό' Jean Reno (που όμως περιφέρεται περισσότερο σαν - συμπαθέστατη, είναι η αλήθεια - καρικατούρα παρά σα το δυναμικό εκπαιδευτή πιλότων), τον ανερχόμενο James Franco («James Dean», «Spider-Man») και τη γοητευτικότατη αλλά πολλά - κατά τους Γάλλους - υποσχόμενη Jennifer Decker. Δείγμα του ότι το «Flyboys» είναι μία αξιόλογη περιπέτεια με χορταστική δράση αποτελεί το γεγονός πως παρά την ομολογουμένως μεγάλη διάρκειά του (2 ώρες και 19 λεπτά παρακαλώ!) σε κανένα σημείο δε κουράζει. Τα εύσημα επομένως θα πρέπει να αποδοθούν και στον βραβευμένο με Oscar σεναριογράφο της ταινίας, David Ward.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 28-09-2006  |  Διανομή: Hollywood Entertainment  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.